In deze broodpudding met rabarber zitten een aantal van mijn favoriete ingrediënten verstopt. In dit geval brioche en rabarber.

Broodpudding met rabarber

Broodpudding met rabarber

Ook deze broodpudding met rabarber is er weer eentje uit de serie die ik schoot voor de Donna Hay Challenge. In dit geval paste ik wel het recept aan. In het oorspronkelijke recept kwam geen rabarber voor, maar alleen frambozen.

Ik had echter nog een potje frambozen curd staan wat ik op de kop had getikt op een beurs als ik me goed herinner, maar je kunt dat zeker ook vervangen door lemon curd of een andere lekkere jam die je toevallig hebt staan. Frambozen jam kan zeker ook.

Rabarber compote

Om de broodpudding met rabarber te maken heb je natuurlijk eerst een rabarber compote nodig. Dat is snel gemaakt door stukjes rabarber in een pannetje op te zetten met suiker en dit te laten koken tot de rabarber uit elkaar is gevallen. Je giet vervolgens de rabarber compote op de bodem van de ovenschaal.

Nu komt het gedeelte waar je de brioche in lange dunne repen snijdt en dit besmeert met de frambozencurd (of jam of wat je dan ook als smeersel gebruikt). Rol de repen brioche nu voorzichtig op tot een rolletje en zet die in de rabarber. Het kan dat je de eerste rolletjes even een beetje moet tegenhouden om te voorkomen dat ze uitrollen.

Dat ging bij mij eigenlijk goed maar dat ligt ook aan de dikte van de briocheplakken.

Broodpudding met rabarber

Slagroommengsel

Heb je al je briocherolletjes gemaakt voor de broodpudding met rabarber, dan is het de tijd voor je slagroommengsel.

Hiervoor klop je de eieren, suiker en vanille samen en je maakt hier samen met de slagroom een mengsel van. Het lijkt best veel om een halve liter slagroom te gebruiken (en niemand heeft gezegd dat dit een gezond gerecht is natuurlijk) maar het brood neemt echt heel veel vocht op. Je giet het over de rolletjes brioche heen en je laat het geheel even een minuutje of 10 staan voor je het in de oven schuift.

Je bakt het nu in twee gedeeltes. Het eerste gedeelte onafgedekt voor een minuut of 15, daarna afdekken met aluminium folie en nog eens 20 minuten bakken tot het goudbruin is en stevig. Het wordt overigens ook nog steviger als het afkoelt maar het moet niet nog kleddernat zijn.

Ik dek het de ene keer wel af met het folie en de andere keer niet. Het ligt een beetje aan hoe snel het kleurt. Je kunt het ook een beetje in de gaten houden of het nodig is. Na het bakken van de broodpudding met rabarber wacht je nog even een paar minuten voor je de broodpudding aansnijdt!

Broodpudding met rabarber

Broodpudding met rabarber

Nog geen review
GangDessert/zoet
KeukenHollandse keuken

Ik heb voor dit recept frambozencurd gebruikt dat ik op een of andere beurs heb gekocht. Kun je dit niet vinden dan kun je ook frambozenjam gebruiken of lemon curd als je van dat zurige houdt.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 50 minuten

8 personen

Materiaal

  • Ovenschaal 20 x 20 cm

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillepeul gesplitst en zaadjes eruit geschraapt
  • 3 eieren
  • 75 gr suiker
  • 300 gr rabarber
  • brioche brood
  • 220 gr frambozen curd

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C. Verwarm de room, vanille peul en de zaadjes in een steelpannetje tot het bijna aan de kook is. Haal van het vuur en zet aan de kant en bewaar de vanille peul.
  • Doe de eieren en suiker in een kom en klop om het te combineren. Voeg de room langzaam toe, al kloppend tot alles gemengd is. Zet apart.
  • Doe de rabarber met de suiker in een pannetje en een klein beetje water. breng aan de kook en laat gaar worden. Proef even of de rabarber niet te zuur is. Doe de rabarber onder in een ovenschaal
  • Snij het brioche brood in de lengte in dunne plakken en bestrijk met de frambozen curd. Rol voorzichtig op, snij het rolletje doormidden en zet de rolletjes met de snijkant boven in de ovenschaal in de rabarber en ga hiermee door tot de ovenschaal vol is.
  • Giet het roommengsel over de rolletjes heen en leg eventueel de vanillepeul er bovenop. Laat het 5-10 minuten staan voor je het in de oven zet.
  • Bak het vervolgens een minuut of 15, dek af met aluminium folie en bak nog eens 15-20 minuten of tot goudbruin en stevig.
  • Laat tien minuten staan voor je het serveert.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 399kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwit: 5g | Vet: 30g | Verzadigd vet: 18g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 141mg | Natrium: 127mg | Kalium: 198mg | Vezels: 1g | Suiker: 28g | Vitamine A: 1162IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 88mg | Ijzer: 0.4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.