Dit superlekkere Italiaanse dessert is een panforte gemaakt met kastanjemeel. Het is rijk, zwaar maar zo lekker! En heel makkelijk te maken! Het is eigenlijk een Italiaans cake recept en de beste panforte die ik tot nu toe heb gegeten! Perfect voor het feestelijke seizoen.

panforte met kastanjemeel

Panforte met kastanjemeel

Een tijdje geleden maakte ik een panforte zonder kastanjemeel en met minder sinaasappels.(de eerste vind je hier) Ook lekker, maar deze is veruit mijn favoriete versie. Hij is zo lekker. De sinaasappels proef je echt in dit recept en het kastanjemeel maakt het wat steviger. Het recept is glutenvrij, lactosevrij en paleo. Kastanjemeel is een vrij zoet meel met een uitgesproken smaak. Een perfect meel om te gebruiken tijdens de feestdagen.

Wat heb je nodig om deze Italiaanse lekkernij te maken?

De basis van de panforte is gedroogd fruit. Je kunt een combinatie van vruchten gebruiken die je lekker vindt, maar ik gebruikte dadels, rozijnen, cranberries en abrikozen. Ik vond de combinatie hiervan heerlijk, maar je kunt ook gedroogde vijgen toevoegen als je dat wilt. Daarnaast zitten er ook veel noten in. Ik heb een notenmix gebruikt. Niet geroosterd en ongezouten. Daarnaast heb je pure chocolade en (optioneel) cacaopoeder nodig. Kokosolie en honing. Kokossuiker of gewone witte suiker en ongeveer 100 gram kastanjemeel. Zorg ervoor dat je gezeefd kastanjemeel gebruikt, want dat heeft de neiging om samen te klonteren. Dat wil je voorkomen.

Panforte met kastanjemeel

Hoe maak je de panforte met kastanjemeel?

De panforte maken kan niet eenvoudiger. Je doet de noten en het gedroogde fruit in de kom van een keukenmachine. Hak het tot kleine stukjes. Laat het niet te lang draaien. Er mogen best brokjes noten en fruit in zitten. Als je geen keukenmachine hebt, kun je dit ook met de hand doen met een scherp mes.

Neem een springvorm en bedek die met bakpapier. Dan kun je de panforte weer makkelijk uit de vorm krijgen. Wrijf de zijkanten in met een beetje olijfolie.

Doe de noten en vruchten in een grote kom en voeg het gezeefde kastanjemeel toe. Voeg koekkruiden toe (optioneel) en de rasp van 2 sinaasappels.

Nu moet je de chocolade en de kokosolie samen smelten. Dat gaat het makkelijkst au bain marie. Zodra dat gesmolten is voeg je het toe aan het notenmengsel en voeg je ook een beetje sinaasappelsap toe. Met een lepel meng je alles door elkaar. Het zal erg klonterig zijn, maar als je het eenmaal in de voorbereide pan hebt gedaan, kun je een lepel gebruiken om het in de vorm te drukken. De achterkant van een glas werkt meestal ook goed.

Plaats nu in de oven en bak ongeveer 30 minuten of tot de bovenkant stevig aanvoelt. Ik zou zeggen tot hij goudbruin is, maar aangezien hij al vrij donker is, zal dat moeilijk te zien zijn! Laat het afkoelen voordat je het uit de springvorm haalt en laat het volledig afkoelen op een rooster.

Panforte met kastanjemeel

Toevoegingen en variaties

Als je wilt, kun je het kastanjemeel weglaten. Ik vond de toevoeging heel lekker en het gaf het een beetje een andere textuur dan degene die ik eerder maakte zonder kastanjemeel. Je zou ook pijnboompitten kunnen toevoegen, want dat schijnt traditioneel te zijn. Ik zou dit zeker niet maken met tarwemeel. Ik weet niet wat er gebeurt als je dat wel doet, maar ik denk dat het eindresultaat totaal anders zal zijn. De ingrediënten zelf zijn allemaal erg droog dus de enige vloeistof die je toevoegt is het sinaasappelsap en de kokosolie en gesmolten chocolade. Ik heb ook versies gezien waar cacaopoeder is toegevoegd. Dat zou de chocoladesmaak wat kunnen versterken, maar ik vond dat dat niet nodig was.

Andere optionele ingrediënten zijn wat citroenschil of gekonfijte sinaasappelschil.

Om de panforte met kastanjemeel te serveren heb je niet veel nodig. Zorg ervoor dat je het in kleine stukjes snijdt, want het is een zwaar dessert. Heerlijk maar zwaar! Een klein beetje bij de koffie is perfect of voeg wat vers fruit en slagroom toe om het na het eten te serveren. Het is ook heerlijk met een glas rode wijn! Of een dessertwijn zou er waarschijnlijk ook goed bij passen.

Panforte met kastanjemeel

Het is een heerlijke cake en kan ook in een gewone cakevorm worden gemaakt. Als je dat doet, zorg er dan ook voor dat je hem laat afkoelen en gebruik bakpapier op de bodem en zijkanten van de taartvorm zodat je hem er gemakkelijk uit kunt tillen.

panforte met kastanjemeel

Panforte met kastanjemeel

5 van 2 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenItaliaanse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 45 minuten
totaal 45 minuten

12 personen

Ingrediënten

  • 400 gr gedroogd fruit dadels, rozijnen, cranberries en abrikozen
  • 200 gr ongeroosterde gemengde noten
  • 100 gr donkere chocola
  • 4 tl koekkruiden
  • 100 gr kokosolie
  • 180 ml honing
  • 130 gr kokosbloesemsuiker
  • 100 gr kastanjemeel
  • Rasp van 2 sinaasappels
  • 50 ml sinaasappelsap

  • Doe het fruit met de noten in de keukenmachine en hak alles wat kleiner. Het hoeft niet super klein. Je kunt het ook met een mes kleiner snijden.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 170˚C.
  • Bekleed de bodem van een springvorm van 22 cm met bakpapier en wrijf de zijkanten in met een beetje olie.
  • Doe de noten en het gedroogde fruit over in een ruime kom. Zeef hier het kastanjemeel over (dit niet overslaan want kastanjemeel klontert snel!)
  • Voeg koekkruiden toe en rasp de sinaasappels eroverheen.
  • Neem een hittebestendige kom en voeg hier de chocola in stukken samen met de kokosolie. Verwarm dit au bain-marie tot alles gesmolten is.
  • Zet even apart.
  • De honing gaat met de kokosbloesemsuiker in een kleine steelpan en verwarm dit tot de suiker helemaal gesmolten is.
  • Giet bij je noten/fruit mengsel, voeg de gesmolten chocola en wat sinaasappelsap toe. Roer het geheel goed om met een lepel en stort in de klaarstaande springvorm.
  • Bak dit voor 30 minuten of tot de bovenkant stevig aanvoelt.
  • Laat het volledig afkoelen in de vorm voor je het eruit haalt.
  • Dit is een stevig en machtig dessert. Snij dus kleine stukjes!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 428kcal | Koolhydraten: 65g | Eiwit: 5g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Cholesterol: 0.1mg | Natrium: 31mg | Kalium: 372mg | Vezels: 6g | Suiker: 47g | Vitamine A: 20IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 75mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.