Panforte

Stevige panforte

Een panforte gevuld met lekker veel noten, gedroogd fruit, chocola en een klein beetje sinaasappel.

De panforte komt van oorsprong uit Italië en wordt daar rond kerst veel gegeten, al schijn je er tegenwoordig het hele jaar door van te kunnen genieten. De naam panforte betekent letterlijk sterk brood, al vind ik dan persoonlijk weer dat “brood” niet echt de goede titel is voor dit gerecht.

Chocola

De panforte wordt meestal geserveerd met lekker veel poedersuiker over de bovenkant heen gestrooid. Maar aangezien ik nog deze maakte voor paleo magazine zit dat er hier niet op. Toevoegen is natuurlijk altijd een optie.

Panforte

Kerst lekkernij

De kerstgerechten vliegen je natuurlijk links en rechts om de oren. Nog maar een paar dagen en Kerst 2020 is een feit. Het blijft een gekke kerst, daar kunnen we denk ik weinig anders van maken. Maar lekker eten kan altijd. Op elk moment van het jaar, dus zeker met de kerstdagen.

Koken ga ik zelf dit jaar met kerst niet doen. Deze panforte maakten we natuurlijk al een tijdje geleden dus ik heb mijn portie kerstkooksessies wel gehad dit jaar. Dat begon al in mei als ik me goed herinner. Tijd om even niet te koken dus.

Maken van de panforte

Het maken van deze stevige chocolade lekkernij is niet ingewikkeld. Het gaat het makkelijkste als je een keukenmachine hebt, anders ben je wel even zoet met het hakken van de noten en het gedroogde fruit. Maar onmogelijk is het zeker niet.

Gebruik je wel een keukenmachine voor het maken van je panforte, zorg dan dat je het niet al te lang mixt. Je wilt geen puree maken, de stukjes noot en fruit maken het juist lekker. Maar uiteindelijk is dat ook wel persoonlijk.

Eigenlijk lijkt het in de verste verte wel een beetje op een rocky road, maar dan anders. Grootste verschil is natuurlijk dat je deze taart even bakt in de oven. Daardoor komen alle smaken goed bij elkaar.

Wanneer je de panforte in de vorm doet, druk het dan goed aan het met een lepel. Het is nogal een grof mengsel dus zorg dat het goed aangedrukt is zodat het één geheel vormt.

Panforte

Christmas panforte

4.67 van 3 stemmen
GangDessert
KeukenItaliaans

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten

12 personen

Ingrediënten

  • 250 gr gedroogd fruit cranberries, rozijnen, vijgen, abrikozen
  • 300 gr noten geroosterd en gehakt
  • Rasp van 1 sinaasappel en rasp van 1 citroen
  • 4 el tapioca
  • 2 el cacao
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl vanille
  • 100 gr gehakte donkere chocola
  • 180 ml ahornsiroop
  • 130 gr kokosbloesemsuiker

  • Zorg ervoor dat al het fruit is gehakt. Makkelijkste is dit om in een keukenmachine te doen en even kort te pulsen.
  • Verwarm de oven voor op 170˚C
  • Hak de geroosterde noten in de keukenmachine tot grof gehakt. Je kunt dit ook doen met de hand.
  • Neem een springvorm van 22 cm en bekleed met bakpapier.
  • Mix fruit, noten, meel, cacao, gember en kaneel in een grote mengkom.
  • In een kleine kom smelt je de kokosolie, donkere chocola en vanille samen. Zet apart
  • Voeg je ahornsiroop en de kokosbloesemsuiker in een kleine steelpan samen. Laat de suiker rustig smelten en kook door voor 3-4 minuten. Haal dan van het vuur.
  • Giet de hete siroop en de gesmolten chocola over het fruit en het notenmengsel en mix het goed met een stevige lepel tot alles gemengd is.
  • Druk het beslag nu in de klaarstaande vorm. Gebruik een spatel die een beetje nat is of een beetje vet dan plakt het minder.
  • Bak voor een minuut of 30 tot stevig. Je moet het niet te lang bakken dan kan het gaan kruimelen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 299kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwit: 5g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 3g | Natrium: 24mg | Kalium: 338mg | Vezels: 5g | Suiker: 25g | Vitamine C: 1mg | Calcium: 71mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.