Simone's Kitchen

Panforte – Italiaanse lekkernij met noten

Panforte

Stevige panforte

Een panforte gevuld met lekker veel noten, gedroogd fruit, chocola en een klein beetje sinaasappel.

De panforte komt van oorsprong uit Italië en wordt daar rond kerst veel gegeten, al schijn je er tegenwoordig het hele jaar door van te kunnen genieten. De naam panforte betekent letterlijk sterk brood, al vind ik dan persoonlijk weer dat “brood” niet echt de goede titel is voor dit gerecht.

Chocola

De panforte wordt meestal geserveerd met lekker veel poedersuiker over de bovenkant heen gestrooid. Maar aangezien ik nog deze maakte voor paleo magazine zit dat er hier niet op. Toevoegen is natuurlijk altijd een optie.

Panforte

Kerst lekkernij

De kerstgerechten vliegen je natuurlijk links en rechts om de oren. Nog maar een paar dagen en Kerst 2020 is een feit. Het blijft een gekke kerst, daar kunnen we denk ik weinig anders van maken. Maar lekker eten kan altijd. Op elk moment van het jaar, dus zeker met de kerstdagen.

Koken ga ik zelf dit jaar met kerst niet doen. Deze panforte maakten we natuurlijk al een tijdje geleden dus ik heb mijn portie kerstkooksessies wel gehad dit jaar. Dat begon al in mei als ik me goed herinner. Tijd om even niet te koken dus.

Maken van de panforte

Het maken van deze stevige chocolade lekkernij is niet ingewikkeld. Het gaat het makkelijkste als je een keukenmachine hebt, anders ben je wel even zoet met het hakken van de noten en het gedroogde fruit. Maar onmogelijk is het zeker niet.

Gebruik je wel een keukenmachine voor het maken van je panforte, zorg dan dat je het niet al te lang mixt. Je wilt geen puree maken, de stukjes noot en fruit maken het juist lekker. Maar uiteindelijk is dat ook wel persoonlijk.

Eigenlijk lijkt het in de verste verte wel een beetje op een rocky road, maar dan anders. Grootste verschil is natuurlijk dat je deze taart even bakt in de oven. Daardoor komen alle smaken goed bij elkaar.

Wanneer je de panforte in de vorm doet, druk het dan goed aan het met een lepel. Het is nogal een grof mengsel dus zorg dat het goed aangedrukt is zodat het één geheel vormt.

Panforte
Print recept Pin recept
No ratings yet

Christmas panforte

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

  • 250 gr gedroogd fruit cranberries, rozijnen, vijgen, abrikozen
  • 300 gr noten geroosterd en gehakt
  • Rasp van 1 sinaasappel en rasp van 1 citroen
  • 4 el tapioca
  • 2 el cacao
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl vanille
  • 100 gr gehakte donkere chocola
  • 180 ml ahornsiroop
  • 130 gr kokosbloesemsuiker

Instructies

  • Zorg ervoor dat al het fruit is gehakt. Makkelijkste is dit om in een keukenmachine te doen en even kort te pulsen.
  • Verwarm de oven voor op 170˚C
  • Hak de geroosterde noten in de keukenmachine tot grof gehakt. Je kunt dit ook doen met de hand.
  • Neem een springvorm van 22 cm en bekleed met bakpapier.
  • Mix fruit, noten, meel, cacao, gember en kaneel in een grote mengkom.
  • In een kleine kom smelt je de kokosolie, donkere chocola en vanille samen. Zet apart
  • Voeg je ahornsiroop en de kokosbloesemsuiker in een kleine steelpan samen. Laat de suiker rustig smelten en kook door voor 3-4 minuten. Haal dan van het vuur.
  • Giet de hete siroop en de gesmolten chocola over het fruit en het notenmengsel en mix het goed met een stevige lepel tot alles gemengd is.
  • Druk het beslag nu in de klaarstaande vorm. Gebruik een spatel die een beetje nat is of een beetje vet dan plakt het minder.
  • Bak voor een minuut of 30 tot stevig. Je moet het niet te lang bakken dan kan het gaan kruimelen
Gang: Dessert
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chocola, gedroogd fruit

Voedingswaarde

Calorieën: 299kcal, Koolhydraten: 42g, Eiwit: 5g, Vet: 14g, Verzadigd vet: 3g, Natrium: 24mg, Kalium: 338mg, Vezels: 5g, Suiker: 25g, Vitamine C: 1mg, Calcium: 71mg, Ijzer: 2mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Hoeveel meel moet erin? Ik zie het niet staan bij de ingrediënten.

  2. Was erg lekker. Tapioca had ik niet in huis, daar heb ik patentbloem voor gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.