Het perfecte Italiaanse baksel voor deze tijd van het jaar is een castagnaccio oftewel een Toscaanse kastanjecake. Ik at het ooit toen ik op bezoek was bij Giulia van Julskitchen en het recept voor de castagnaccio is dan ook van haar.

Castagnaccio - kastanjetaart

Castagnaccio

De naam betekent gewoon kastanjekoek en je hebt voor het maken van dit recept dan ook kastanjemeel nodig. Dat kun je niet zomaar in de winkel vinden, maar online is het relatief makkelijk verkrijgbaar. Ik koop het zelf altijd bij pit-pit.

Kastanjemeel is van zichzelf al zoet, dus je voegt in dit recept geen extra suiker toe. De zoetigheid komt van het kastanjemeel in combinatie met de gewelde rozijnen. Traditioneel hoor je dit in een ronde vorm te bakken van zo’n 26 cm maar ik was natuurlijk weer eigenwijs en bakte het in een andere vorm.

Dat was niet perse een goed idee want daardoor werd de castagnaccio eigenlijk iets te dik. Het hoort een hele platte koek te zijn dus de garing is dan anders. Overigens is de smaak van een castagnaccio wel iets waar je aan moet wennen. Of het is een gevalletje; you love it or you hate it.

Zonder suiker

Zoals ik al zei is de castagnaccio van nature suikervrij al heb ik wel recepten gezien waarbij een kleine hoeveelheid suiker wordt toegevoegd om de smaak wat te veranderen. Dat kun je doen. Ga dan uit van ongeveer 50 gram suiker wat je nodig hebt.

Om het af te maken hoor je rozemarijn en pijnboompitjes over de bovenkant te strooien. Ik was vergeten om rozemarijn te kopen dus eh… die mist op de foto, maar is wel echt een toevoeging. Je kunt overigens ook nog eens allerlei smaakmakers toevoegen aan het basisrecept. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rasp van sinaasappel, vijgen of cranberries.

In Toscane wordt veel kastanjemeel gebruikt en voorheen gebruikte ik het eigenlijk vooral als extra. Het voegt in baksels zoals deze kersttulband wel echt extra veel smaak toe.

Kastanjekoek castagnaccio
Print recept Pin recept
No ratings yet

Kastanjekoek – castagnaccio uit toscane

Dit traditionele recept voor een kastanjekoek uit Toscane is zoet door het kastanjemeel en de rozijnen die meegebakken worden.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 10 stukken

Benodigdheden

  • bakvorm 10 x 25 cm of ronde bakvorm van 26 cm doorsnede

Ingrediënten

  • 250 gr kastanjemeel
  • 400 ml water
  • 20 gr pijnboompitjes
  • 50 gr rozijnen
  • 1 takje rozemarijn
  • Snufje zout
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175˚C
  • Week de rozijnen in warm water
  • Zeef het kastanjemeel met het zout in een grote kom. Voeg het water toe in een dun stroompje terwijl je continue roert om klontjes te vermijden. Ga door met het water toevoegen tot je een glad en vloeibaar deeg hebt. Het is vergelijkbaar met pannenkoekbeslag qua dikte.
  • Voeg de helft van de pijnboompitjes toe en de uitgelekte rozijnen (knijp het water er even goed uit) Roer goed door.
  • Neem een bakvorm en vet deze goed in met de olijfolie.
  • Doe hier het beslag in.
  • Strooi de overige pijnboompitjes eroverheen met de rozemarijn naaldjes.
  • Besprenkel met wat extra virgin olijfolie en bak het in de oven voor 25-30 minuten of tot de kastanjekoek stevig is aan de bovenkant en her en der gebroken is .
Gang: Koek en gebak
Keuken: Italiaanse keuken
Trefwoord: kastanje
Auteur: JulsKitchen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 121kcal, Koolhydraten: 24g, Eiwit: 2g, Vet: 2g, Verzadigd vet: 1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Cholesterol: 1mg, Natrium: 10mg, Kalium: 54mg, Vezels: 3g, Suiker: 5g, Vitamine A: 18IU, Vitamine C: 10mg, Calcium: 12mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!