Zelf baklava maken; het stond al een tijdje op mijn todo lijstje want na mijn tripje naar Turkije (waar we een overdosis van het zoete goedje naar binnen werkten) leek het me leuk om het eens zelf thuis te maken.

Zelf baklava maken

Zelf baklava maken

Het is niet zo dat ik nooit baklava heb gemaakt. Ik maakte al eens een paleo baklava en ik maakte al eerder voor verschillende klanten een baklava, maar hier ontbrak het dus nog. En het leek me tijd om dat eens te veranderen.

In de basis is het niet ingewikkeld om een baklava te maken. Noten zijn echter momenteel peperduur (net als zo ongeveer alles) en hoewel ik pistache had meegenomen uit Turkije was dat bij lange na niet genoeg voor dit recept. Ik keek naar de prijs bij de groothandel voor mooie groene pistache maar vond 35 euro toch een beetje te gek worden!

Walnoten

Ik gebruikte dus vooral veel walnoten en mengde dat met nog een restje pecannoten en wat van de pistache. De pistache kwam vooral aan de bovenkant want dat knalgroen ziet er natuurlijk wel prachtig uit. Qua smaak zit er absoluut wel verschil in welke noten je gebruikt, maar ik vond het eindresultaat heerlijk.

Baklava

Maken van de laagjes

De eerste stap voor het maken van de baklava is natuurlijk het maken van de notenmix. Hiervoor is het makkelijkste een keukenmachine. Ik deed alle noten daarin en vervolgens even pulsen om ze te verkruimelen. Laat vooral niet te lang draaien want je wilt geen notenpasta!

De laagjes van de baklava maak je door elk laagje fillodeeg te bestrijken met gesmolten boter. Je maakt een paar lagen met fillodeeg. (ik deed er drie per laag) en daartussenin komen de noten. Ik mengde de notenmix met wat koekkruiden. Dat is optioneel maar wel heel lekker! En alles ruikt altijd heerlijk met koekkruiden!

Welk fillodeeg

Het makkelijkste is het om fillodeeg te gebruiken uit het koelvak. Maar kijk vooral wat je kunt vinden. De diepvries variant werkt ook zeker wel, maar breekt sneller heb ik gemerkt. Nu is dat geen groot drama. Je hebt straks toch ook vierkantjes die gesneden worden dus een scheurtje meer of minder doet geen afbreuk aan de smaak.

Baklava zelf maken

Ik gebruikte hier vierkante fillodeeg velletjes. Check ook even of het een beetje overeenkomt met de maat van je ovenschaal. Zoals je misschien nog wel kunt zien is mijn ovenschaal net wat groter dan de velletjes. Dat is eigenlijk minder handig maar het was in mijn geval de beste oplossing.

Heb je een ovenschaal die je precies pas kunt maken dan is dat de betere optie. De fillodeegvellen kun je natuurlijk op maat knippen indien nodig.

De honing siroop

Baklava is natuurlijk nogal zoet. Dat hoort erbij en dat komt vooral door de honing siroop die je over de gebakken baklava giet. In het begin denk je wellicht dat het niet goed komt want de hoeveelheid is best behoorlijk, maar laat het een paar uur staan en het meeste van de siroop is opgenomen door je baklava. Dat geeft het uiteindelijk het sticky, plakkerige en zoete eindresultaat waar baklava om bekend staat. Je kunt optioneel wat rozenwater toevoegen aan de honingsiroop. Die van mij was toevallig op dus dat ging niet helemaal goed, maar het is wel lekker om erin te doen. Gebruik hiervan niet teveel. Begin met een theelepel en proef dan even of het sterk genoeg is.

Scherp mes om de ruitjes of vierkantjes te snijden

Je snijdt de baklava vóór het de oven ingaat. Doe je het achteraf dan breekt in ieder geval de bovenste laag en dat is zonde. Om het te snijden is nog wel even tricky. Gebruik sowieso een groot mes. Ook hier is het handig als de ovenschaal op maat is. Anders gaat het geheel een beetje glijden tijdens het snijden. Druk de scherpe punt van het mes naar beneden en snij het voorzichtig door in de gewenste vorm.

Je kunt het in vierkantjes snijden of in diamantvorm. Of wat voor vorm je dan ook leuk vindt.

Afbakken

Vervolgens schuif je de baklava de oven in en je bakt het af op 180˚C voor ongeveer 35-45 minuten. Check het tussendoor of het niet te hard gaat. Zodra je het eruit haalt giet je de honingsiroop eroverheen. Op dat moment is het ook handig om de pistache voor de bovenkant toe te voegen zodat die goed blijft plakken.

Ook dat ging bij mij niet helemaal volgens planning en strooide ik de pistache erover toen alles al ingetrokken was. Hahaha… Niets menselijks is mij vreemd. We waren tegelijkertijd meerdere dingen aan het maken. Dus tja. Maar doe dat dus meteen na het toevoegen van de siroop.

Baklava maken
Zelf baklava maken

Baklava maken

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenMidden oosten

Zelf je eigen baklava maken is leuk om te doen en niet heel ingewikkeld
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 35 minuten
totaal 50 minuten

22 stukjes

Materiaal

  • 1 vierkante ovenschaal 20 x 20 cm
  • Kwastje

Ingrediënten

  • 1 pak fillodeeg
  • 200 gr walnoten
  • 100 gr pistachenoten
  • 50 gr pecannoten
  • 200 gr boter gesmolten
  • 1 el koekkruiden

Honing siroop

  • 150 gr suiker
  • 250 ml water
  • 250 ml honing

  • Maak notenmix door walnoten, pecannoten en pistache bij elkaar te doen in de keukenmachine en draai tot je een grove mix hebt. Voeg koekkruiden toe en meng goed door. Zet apart.
  • Maak het honingmengsel door suiker en water op te zetten. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Voeg dan de honing toe en oranje water (of rozenwater) breng aan de kook en laat ongeveer een half uur rustig pruttelen. Laat afkoelen.
  • Vet een platte ovenschaal goed in met wat van de gesmolten boter. Leg hierop een vel fillodeeg en bestrijk die ook met de gesmolten boter. Voeg hierop een vel toe en bestrijk weer. herhaal tot je ongeveer 4 vellen hebt bestreken.
  • Doe nu een derde van het notenmengsel erop en ga vervolgens verder met het bouwen van de fillodeeg lagen.
  • Doe er weer noten op en herhaal.
  • Eindig met lagen fillodeeg en bestrijk deze met de gesmolten boter. Snij in diamondvormpjes. Bak in de oven op 180˚C voor ongeveer 35-45 minuten of tot goudbruin.
  • Haal uit de oven en giet de siroop eroverheen. Laat nu een paar uur staan. Serveer met nog wat gehakte pistachenootjes

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 269kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 3g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 0.3g | Cholesterol: 20mg | Natrium: 104mg | Kalium: 114mg | Vezels: 2g | Suiker: 21g | Vitamine A: 249IU | Vitamine C: 0.5mg | Calcium: 20mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.