Simone's Kitchen

Paleo baklava met lekker veel noten

paleo baklava

Paleo baklava

Baklava is van oorsprong een zoet dessert wat vooral bekend is in het Midden-Oosten. Er zijn vele varianten van en deze is absoluut niet traditioneel natuurlijk. Je hoort er vele laagjes filodeeg voor te gebruiken zoals bijvoorbeeld bij deze versie.

Nu is filodeeg heerlijk maar alles behalve paleo, dus ik wilde voor een grieks menu voor paleo magazine eens kijken of ik een paleo baklava versie zou kunnen produceren.

Met lekker veel noten

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit natuurlijk helemaal niet lijkt op de oorspronkelijke variant. Dat kan eenvoudigweg niet zonder de ‘echte’ ingrediënten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de smaken niet overeenkomen en dat het niet gewoon heel erg lekker is.

paleo baklava

Maken van de paleo baklava

Om dit paleo dessert te kunnen maken heb je geen oven nodig. Je roostert de noten in de kokosolie met het amandelmeel en het zout in een koekenpan tot het mooi goudbruin is en lekker begint te geuren. Je voegt nu de ahornsiroop toe en je bakt dit mee totdat het geheel begint te bubbelen en iets indikt.

Haal het nu van het vuur en vermeng met de amandelpasta, arrowroot en het kaneel. Als je ervan houdt kun je ook nog een klein beetje kardemom toevoegen. Vind ik zelf altijd wel lekker. Gebruik hier dan niet teveel van. Kardemom wil nog wel eens overheersen.

In de koelkast

Vervolgens is het wachten tot het goed afgekoeld is voor je het aankunt snijden. Ik stort het in een schaal bekleed met bakpapier en druk het met de achterkant van een lepel stevig aan. Zet het vervolgens minimaal 30 minuten in de koeling en je paleo baklava is klaar voor gebruik.

Zoals gezegd maakte ik dit als onderdeel van een Grieks paleo menu met dolmades, souvlaki en deze paleo baklava dus.

Dus als je net als ik wel toe bent aan een beetje Griekenland dan kun je een heel Grieks menu maken voor een beetje vakantie in huis. O en maak dan natuurlijk ook een Griekse salade erbij.

paleo baklava
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Paleo baklava

Origineel wordt baklava natuurlijk gemaakt met filodeeg dus het is wel een heel andere variant maar zeker niet minder lekker!
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 35 min
Porties: 8 stukken

Ingrediënten

  • 60 gr hazelnoten
  • 50 gr pecannoten
  • 70 gr amandelmeel
  • 1,5 el kokosolie
  • 1/8 tl zout
  • 60 ml ahornsiroop
  • 85 gr amandelpasta
  • 2 el arrowroot
  • 1 tl kaneel

Instructies

  • Hak de hazelnoten en de pecannoten niet al te grof bij elkaar.
  • Verhit een koekenpan met de kokosolie en rooster de hazelnoten, pecannoten, het amandelmeel en het zout bij elkaar in de pan. Laat het goudbruin worden maar niet te donker. Voeg de ahornsiroop toe en bak dit mee tot het bubbelt. Haal van het vuur en laat het vijf minuten afkoelen.
  • Meng het dan met de amandelpasta, kaneel en de arrowroot en roer goed door.
  • Spreid het uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en druk het goed plat. Het moet ongeveer een half cm dik zijn. Zet in de koelkast voor 30 minuten.
  • Bewaar ook in de koelkast want buiten de koelkast wordt het snel te zacht.
Gang: Koek
Keuken: paleo
Trefwoord: hazelnoten, pecannoten

Voedingswaarde

Calorieën: 255kcal, Koolhydraten: 13g, Eiwit: 6g, Vet: 22g, Verzadigd vet: 4g, Natrium: 38mg, Kalium: 173mg, Vezels: 4g, Suiker: 6g, Vitamine C: 1mg, Calcium: 80mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.