Paleo baklava met lekker veel noten
Paleo baklava
Baklava is van oorsprong een zoet dessert wat vooral bekend is in het Midden-Oosten. Er zijn vele varianten van en deze is absoluut niet traditioneel natuurlijk. Je hoort er vele laagjes filodeeg voor te gebruiken zoals bijvoorbeeld bij deze versie.
Nu is filodeeg heerlijk maar alles behalve paleo, dus ik wilde voor een grieks menu voor paleo magazine eens kijken of ik een paleo baklava versie zou kunnen produceren.
Met lekker veel noten
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit natuurlijk helemaal niet lijkt op de oorspronkelijke variant. Dat kan eenvoudigweg niet zonder de ‘echte’ ingrediënten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de smaken niet overeenkomen en dat het niet gewoon heel erg lekker is.
Maken van de paleo baklava
Om dit paleo dessert te kunnen maken heb je geen oven nodig. Je roostert de noten in de kokosolie met het amandelmeel en het zout in een koekenpan tot het mooi goudbruin is en lekker begint te geuren. Je voegt nu de ahornsiroop toe en je bakt dit mee totdat het geheel begint te bubbelen en iets indikt.
Haal het nu van het vuur en vermeng met de amandelpasta, arrowroot en het kaneel. Als je ervan houdt kun je ook nog een klein beetje kardemom toevoegen. Vind ik zelf altijd wel lekker. Gebruik hier dan niet teveel van. Kardemom wil nog wel eens overheersen.
In de koelkast
Vervolgens is het wachten tot het goed afgekoeld is voor je het aankunt snijden. Ik stort het in een schaal bekleed met bakpapier en druk het met de achterkant van een lepel stevig aan. Zet het vervolgens minimaal 30 minuten in de koeling en je paleo baklava is klaar voor gebruik.
Zoals gezegd maakte ik dit als onderdeel van een Grieks paleo menu met dolmades, souvlaki en deze paleo baklava dus.
Dus als je net als ik wel toe bent aan een beetje Griekenland dan kun je een heel Grieks menu maken voor een beetje vakantie in huis. O en maak dan natuurlijk ook een Griekse salade erbij.
Paleo baklava
Ingrediënten
- 60 gr hazelnoten
- 50 gr pecannoten
- 70 gr amandelmeel
- 1,5 el kokosolie
- 1/8 tl zout
- 60 ml ahornsiroop
- 85 gr amandelpasta
- 2 el arrowroot
- 1 tl kaneel
- Hak de hazelnoten en de pecannoten niet al te grof bij elkaar.
- Verhit een koekenpan met de kokosolie en rooster de hazelnoten, pecannoten, het amandelmeel en het zout bij elkaar in de pan. Laat het goudbruin worden maar niet te donker. Voeg de ahornsiroop toe en bak dit mee tot het bubbelt. Haal van het vuur en laat het vijf minuten afkoelen.
- Meng het dan met de amandelpasta, kaneel en de arrowroot en roer goed door.
- Spreid het uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en druk het goed plat. Het moet ongeveer een half cm dik zijn. Zet in de koelkast voor 30 minuten.
- Bewaar ook in de koelkast want buiten de koelkast wordt het snel te zacht.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.