Griekse pastasalade
Deze Griekse pastasalade brengt de smaken van Griekenland en Italië een beetje bij elkaar. Althans dat vind ik dan he. Nu valt daar ongetwijfeld over te twisten, maar het is een feit dat dit een lekkere pastasalade is.
Griekse pastasalade
Het idee voor deze Griekse pastasalade werd geboren tijdens een kooksessie die Esmée en ik eens in de zoveel tijd houden. Standaard hebben we dan 25 ideeën maar beseffen ons ook wel dat we die niet allemaal op één dag kunnen maken. Dus na een hoop geschrap en heen en weer ge-app komen we dan meestal uit op een fatsoenlijk lijstje. Dit keer was het thema pastasalades. Want een goede pastasalade kun je mij altijd wel voorzetten.
Het is snel om te maken en perfect voor een lunch of een makkelijke maaltijd op warme dagen. En zo kwamen we op het idee om een Griekse salade eens om te toveren tot een Griekse pastasalade. En laten we eerlijk zijn; zoveel is daar niet voor nodig.
Tomaatjes, komkommer en feta
Onze basis was – behalve de pasta – natuurlijk tomaatjes, komkommer, olijven en feta. Want dat is wat er in een Griekse salade gaat. Nu hoort rode ui daar in theorie ook bij. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van rauwe ui in het algemeen. Dus ook niet van rauwe rode ui, maar Esmée wel dus ik verloor in dit geval de strijd.
Mocht jij net als ik niet van rauwe ui houden dan kun je die natuurlijk heel makkelijk weglaten. Of gebruik bosui. Dat is wel lekker denk ik.
Dressing
Wat nog meer afwijkt van het origineel in deze Griekse pastasalade is de dressing. Die is namelijk een tikkeltje anders dan je bij een Griekse salade zou verwachten. Daar zit standaard alleen olijfolie overheen. Dat kan hier ook eventueel maar ik vond het lekkerder om er toch een beetje wat meer smaak aan te geven.
Natuurlijk ging er een beetje oregano in, want dat is ook wat er bij een Griekse salade hoort. Qua pasta hebben we hier mini fussili gebruikt. Ik gebruik voor salades eigenlijk bijna altijd de kleinere pasta varianten. Dat is een persoonlijke smaak. Ik vind dat gewoon lekkerder.
Griekse pastasalade
Ingrediënten
- 200 gr kerstomaatjes in kwartjes
- 75 gr olijven
- 1/2 komkommer
- 1 rode ui
- 100 gr feta verkruimeld
- 100 gr fussili pasta of andere naar smaak
Dressing
- 2 el olijfolie
- 1 el citroen
- 1 tl oregano gedroogd
- 1/8 tl zout
- 1/8 tl peper
- 1 tl honing
Instructies
- Breng een ruime pan met water en zout aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Snij ondertussen je kerstomaatjes in kwartjes, snij plakjes van je olijven, snij de komkommer in stukjes, snij de rode ui in fijne ringetjes en doe alles in een grote bak.
- Maak de dressing door de ingredienten bij elkaar te doen (olijfolie, citroen, oregano, peper, zout, honing) en meng alles goed door. Proef even of het naar smaak is.
- Zodra de pasta gaar is even flink onder koud water afspoelen en doe bij de gesneden ingredienten. Doe wat van de dressing erover en schep de pasta op een serveer bord of schaal. Verkruimel de feta eroverheen en smullen maar!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Terwijl ik over het recept lees van deze zomerse salade en ik altijd eerst met mijn ogen eet wanneer ik een gerecht voorgeschoteld krijg, denk ik; hé…..zag net op die smakelijke uitziende foto toch duidelijk perzik uit blik, die mis ik in het lijstje van ingrediënten.
Nou laat ik meestal ook mijn fantasie de vrije loop wanneer ik vanaf recept werk en daarom zal het ook nou een beetje van Simone en een beetje van mijzelf worden.
Ben benieuwd of ik in Kretenzer sferen ga komen bij het eten van deze salade, aan de straal olijfolie,honing en feta van het eiland zal het niet liggen, maar wat mis ik in ons kikkerlandje na de maaltijd die karafjes +kleine glaasjes Griekse Raki, Tsipouro/tsikoudia).
En een beetje gezond jaloers ben ik ook op jou, wat moet het fantastisch zijn om kookvriendin te hebben.
Ga snel een kijkje in de keuken van Esmee nemen☺
Hartelijke groet,Ger
He Ger! O haha, née dat zijn echt geen perziken! Het zijn gele kerstomaatjes waar je naar kijkt. Ik gebruik vaak de drie kleuren tomaatjes van Albert Heijn. Vind de verschillende smaken erg lekker namelijk. Ben benieuwd of je in Griekse sferen beland!
Dat moet echt zo lekker en gezellig zijn 🙂 De pasta salade ziet er ook top uit! Nu nog graag wat zon ( en ouzo;))
Liefs Suus
Belachelijk he? Zo weinig tijd! We zouden een recept moeten zoeken om zakjes tijd te bakken! Dat zou echt fantastisch zijn!
Hahahaha! Jaaaaa! Goed idee!!