Griekse kipsalade met bloemkoolrijst
Griekse kipsalade
Er gaat natuurlijk helemaal niks boven het eten van een heerlijke Griekse salade in Griekenland zelf. Dat weet ik. Dat voel ik. Tot in mijn botten. Gek eigenlijk dat je zo ontzettend veel zin kunt hebben in het (her)ontdekken van andere culturen, keukens, landen, alles… Er is natuurlijk ook een reden waarom ik Paper Travels nieuw leven heb ingeblazen. Haha.
Maar aangezien reizen er voorlopig niet echt in zit tenzij in Nederland doe ik het maar even met reizen op mijn bord. In dit geval maakte ik wederom een versie van een Griekse salade met kip. Terwijl ondertussen de sneeuw hier weer naar beneden komt.
Niet veel trouwens hoor, dat stelt niks voor vergeleken met de sneeuwval van het weekend.
Koolhydraatarm
Deze Griekse kipsalade is trouwens ook koolhydraatarm en past binnen een paleo leefstijl. En als je denkt dat je voor tzatziki gewone yoghurt nodig hebt, think again. Dat kan dus ook echt prima met kokosyoghurt. Smaakt uitstekend en ik vind persoonlijk dat de kokossmaak wel meevalt na toevoeging van de knoflook en de komkommer.
Maar probeer het zelf maar eens. En als je eraan twijfelt kun je natuurlijk ook een tzatziki maken met mayonaise.
Een echte Griekse salade hoort natuurlijk niet met kip. Maar aangezien dit meer een avondmaaltijd is, vond ik dat een beetje eiwit wel kon. En het smaakt er bovendien heel lekker bij.
Als extra groente doe ik hier altijd bloemkoolrijst bij. Dus er is al met al niks traditioneels aan deze Griekse kipsalade. En toch doet het me denken aan warme avonden in de Griekse zon. Zucht…
Ik ben ook eigenlijk wel benieuwd; stel dat we straks weer mogen en kunnen reizen. Wat is dan jouw eerste bestemming? Welke land wil je dan meteen heen?
Check trouwens ook eens de vegan Griekse broccolisalade!
Griekse kipsalade met bloemkoolrijst & tzatziki
Ingrediënten
Voor de kipsalade:
- ½ komkommer geraspt
- 2 kipfilets
- 1 el olijfolie
- 1 tl gedroogde oregano
- 250 ml kokosyoghurt
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 el verse dille of bieslook fijngehakt
- 2 tomaten in parten
- 200 gram bloemkoolrijst
- 2 el citroensap
- 2 takjes munt fijngesneden
- 2 takjes platte peterselie fijngesneden
Instructies
- Doe de geraspte komkommer in een zeef of vergiet en laat uitlekken.
- Bestrijk de kipfilets met de olijfolie en besprenkel met de gedroogde oregano.
- Bak de kipfilets gaar en goudbruin. Laat even afkoelen en snij dan in repen en zet apart.
- Knijp de rest van het vocht met je handen uit de komkommerrasp (of druk het met een lepel in het vergiet) en meng met de knoflook en de dille met de kokosyoghurt.
- Meng de bloemkoolrijst met de gesneden tomaten, het citroensap, de verse kruiden en de komkommeryoghurt.
- Leg de plakken kip erop en serveer met de tzatziki
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik kom niet helemaal uit het recept.. het gaat over komkommeryoghurt en later over tzatziki. Maak je die er nog los bij of is dat hetzelfde?
He Kel, Ah dat is hetzelfde! Tzatziki is in feite komkommer in yoghurt.. 😉 Sorry voor de verwarring!