Griekse salade
Altijd als ik naar Griekenland ga is het eerste wat ik daar eet een Griekse salade. Mijn recente bezoek aan Karpathos was daar geen uitzondering op!

Griekse salade
Het maken van een Griekse salade is natuurlijk niet ingewikkeld. Het enige wat je ervoor nodig hebt zijn goede ingrediënten. Dat betekent dus dat je op zoek moet naar echt lekkere tomaten, goede olijven en een goede extra virgin olijfolie. Liefst natuurlijk een Griekse olijfolie want dat hoort er wel bij, maar een beetje valsspelen met een olijfolie uit een ander land kan natuurlijk ook.
Variaties maken op de Griekse salade is niet ingewikkeld. Het is natuurlijk een perfecte basissalade. In Griekenland at ik dit keer overigens ook een dakos salade. Die kende ik voorheen niet maar vond ik ook echt heerlijk. Ik zal daar binnenkort ook het recept voor delen. Deze is een van de recepten van het wensenlijstje dat is ingediend.

Echte feta
Wat overigens ook echt heel belangrijk is, is het gebruiken van goede feta. Je kunt tegenwoordig allerlei soorten hiervan kopen. Light of witte kaas.. Eerlijk gezegd vind ik die niet te eten. Smakeloos. Rubberachtig. Niet perse wat je wilt eten. Goede feta is niet goedkoop. Maar niks is goedkoop vandaag de dag, dus als je het dan toch gaat eten, kun je maar beter gaan voor de echte.
In Griekenland kun je genieten van de lekkerste tomaten, die zijn gerijpt in de zon. In Nederland moet je daar net wat harder voor zoeken. Ik gebruikte in deze Griekse salade roma tomaten. Ik vind die over het algemeen lekkerder dan Nederlandse tomaten, maar zoek gewoon voor jezelf lekkere tomaten uit.
Serveer de Griekse salade vervolgens als lunch of als bijgerecht. Ook perfect voor de barbecue!
Griekse salade
Ingrediënten
- 200 gr feta
- 1/2 komkommer
- 5 grote tomaten in stukken
- 1 tl gedroogde oregano
- 100 gr Griekse olijven
Instructies
- Snij de tomaten in stukken. Was de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij de komkommer in plakjes of maantjes naar wens.
- Neem een kom of schaal en verdeel hier de tomaten en komkommer over. Doe de olijven erbij en besprenkel het geheel met olijfolie.
- Serveer de salade met het blok feta erop (of verkruimel de feta eroverheen)
- Bestrooi met de oregano
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wij zijn ook groot liefhebber van Griekenland, komen dan ook al jaren op de Cyclade eilanden Niet op de eerste plaats vanwege het eten maar in het bijzonder de Griekse mensen de atmosfeer. Maar natuurlijk is Grieks eten heerlijk. Ooit kochten wij op Kreta van zo’n oud Grieks mannetje een zakje met gesuikerde pinda’s met aan de buitenkant sesamzaadjes. Volgens mij is het iets specifiek van Kreta. Je komt ze elders in Griekenland verder maar weinig tegen en Nederland al helemaal niet! Ik heb al her en der in Griekenland en ook bij de notenkraampjes in Nederland navraag gedaan hoe je die zo maakt maar zonder resultaat. Nu heb ik ook zelf al diverse pogingen gedaan om ze zelf te maken maar zonder het gewenste resultaat. De sesamzaadjes krijg ik niet aan de gesuikerde of gekarameliseerde pinda’s geplakt. Moet je ze drogen in de oven misschien? Is dit wellicht een uitdaging voor je. Je zal versteld staan hoe lekker ze zijn! Alvast bedankt als het mocht lukken.