Altijd als ik naar Griekenland ga is het eerste wat ik daar eet een Griekse salade. Mijn recente bezoek aan Karpathos was daar geen uitzondering op!

Griekse salade

Griekse salade

Het maken van een Griekse salade is natuurlijk niet ingewikkeld. Het enige wat je ervoor nodig hebt zijn goede ingrediënten. Dat betekent dus dat je op zoek moet naar echt lekkere tomaten, goede olijven en een goede extra virgin olijfolie. Liefst natuurlijk een Griekse olijfolie want dat hoort er wel bij, maar een beetje valsspelen met een olijfolie uit een ander land kan natuurlijk ook.

Variaties maken op de Griekse salade is niet ingewikkeld. Het is natuurlijk een perfecte basissalade. In Griekenland at ik dit keer overigens ook een dakos salade. Die kende ik voorheen niet maar vond ik ook echt heerlijk. Ik zal daar binnenkort ook het recept voor delen. Deze is een van de recepten van het wensenlijstje dat is ingediend.

Griekse salade

Echte feta

Wat overigens ook echt heel belangrijk is, is het gebruiken van goede feta. Je kunt tegenwoordig allerlei soorten hiervan kopen. Light of witte kaas.. Eerlijk gezegd vind ik die niet te eten. Smakeloos. Rubberachtig. Niet perse wat je wilt eten. Goede feta is niet goedkoop. Maar niks is goedkoop vandaag de dag, dus als je het dan toch gaat eten, kun je maar beter gaan voor de echte.

In Griekenland kun je genieten van de lekkerste tomaten, die zijn gerijpt in de zon. In Nederland moet je daar net wat harder voor zoeken. Ik gebruikte in deze Griekse salade roma tomaten. Ik vind die over het algemeen lekkerder dan Nederlandse tomaten, maar zoek gewoon voor jezelf lekkere tomaten uit.

Serveer de Griekse salade vervolgens als lunch of als bijgerecht. Ook perfect voor de barbecue!

Griekse salade
Print recept Pin recept
No ratings yet

Griekse salade

Super eenvoudig maar zo lekker!
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 10 min
Dieetsoort Koolhydraatarm
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr feta
  • 1/2 komkommer
  • 5 grote tomaten in stukken
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 100 gr Griekse olijven

Instructies

  • Snij de tomaten in stukken. Was de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij de komkommer in plakjes of maantjes naar wens.
  • Neem een kom of schaal en verdeel hier de tomaten en komkommer over. Doe de olijven erbij en besprenkel het geheel met olijfolie.
  • Serveer de salade met het blok feta erop (of verkruimel de feta eroverheen)
  • Bestrooi met de oregano
Gang: Salade
Keuken: Griekse keuken
Trefwoord: feta, komkommer, olijven, tomaten
Dieetsoort: Koolhydraatarm

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 348kcal, Koolhydraten: 8g, Eiwit: 15g, Vet: 29g, Verzadigd vet: 14g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g, Cholesterol: 89mg, Natrium: 1922mg, Kalium: 197mg, Vezels: 2g, Suiker: 1g, Vitamine A: 702IU, Vitamine C: 3mg, Calcium: 538mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!