Griekse bietensalade met yoghurt – pantzarosalata
Dit heerlijke recept van Griekse bietensalade met yoghurt (in het Grieks pantzarosalata) is perfect voor warme zomerse dagen. De bietensalade is heerlijk verfrissend en verrassend licht om te eten. Fantastisch natuurlijk, als de mussen van het dag dreigen te vallen. Niet voor niets is deze salade met bieten een grote hit in Griekenland. Zoals je van mij mag verwachten is het een makkelijk recept met slechts 7 ingrediënten, maar zit het boordevol smaak!
Griekse bietensalade met yoghurt
Griekenland… Land van lange, warme avonden. Ouzo en retsina. Vis roosteren boven een vuurtje op het strand. Het land van de bietensalade, de bekende Griekse salade en saganaki cheese. Siësta tussen de middag omdat het zo warm is… In een jeep met open dakje over een eiland crossen, op zoek naar weer een klein verborgen juweeltje ergens in de bergen. Proberen de zee in te komen terwijl je op je blote voeten over de rottige keitjes balanceert. Overal zand… ’s Avonds met je voeten op de reling van je balkonnetje eindeloos staren naar de zonsondergang en daarna naar het maanlicht dat over de golven danst.
Zit je helemaal in de goede sfeer? Perfect!
Dan deel ik graag dit recept voor Griekse bietensalade met yoghurt met je. Het komt uit het boek van Tessa Kiros; Mezze en Moussaka. Helaas is het boek volgens mij niet meer verkrijgbaar, maar ter compensatie kun je nu het recept gewoon maken door het hieronder te volgen.
Eenvoudige bietensalade
De eenvoud van de Griekse keuken is een van de dingen die ik zo kan waarderen. Deze Griekse bietensalade met yoghurt is daar een goed voorbeeld van. In het Grieks heet het pantzarosalata, maar daar breek ik elke keer mijn tong over, dus ik hou het bij Griekse bietensalade. Ik at het voor het eerst op het mooie Samos, alweer veel te lang geleden.
Het maken van de bietensalade is overigens heel eenvoudig. Ik gebruik hier voorgekookte bietjes voor, dat maakt het lekker snel. Neem wel een lekker volle (Griekse) yoghurt voor de lekkerste smaken en maak niet de fout om hier een magere yoghurt voor te gebruiken. Dat is echt niet lekker.
Verder gaat er knoflook doorheen, olijfolie en wat citroensap. Ben je geen fan van de smaak van rauwe knoflook, dan kun je dat wat minder maken. Het is vrij aanwezig en daardoor lekker pittig. Ik hou ervan maar ben jij daar wat minder enthousiast over dan kun je ook met een half teentje volstaan. Of het weglaten. Dat is natuurlijk ook altijd een optie.
Serveer vervolgens de Griekse bietensalade met wat gehakte pistachenootjes erover en je bent klaar.
Griekse bietensalade met yoghurt en pistache
Ingrediënten
- 500 gr gekookte rode bietjes
- 3 el olijfolie
- sap van 1 citroen
- 2 knoflooktenen gesnipperd
- 3 el platte peterselie fijngehakt
- 340 gr Griekse yoghurt
- 10 gr pistache nootjes gehakt
Instructies
- Snij de bietjes in kleinere stukjes, maar niet te fijn (dus niet raspen). Doe ze in een kom. Mix de olijfolie en de citroen samen in een bakje en schep samen met de gehakte peterselie door de bietjes heen. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de yoghurt toe en schep alles voorzichtig door elkaar. Strooi de pistachenootjes over de salade en dien op.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Oooh, lijkt me heerlijk!
En wat een prachtige kleuren! 🙂
Ik zie mezelf al zitten hoor, op zo’n balkonnetje met een schaaltje Pantzarosalata!
Oooo lekker hè Maaike… In het zonnetje, lekker brood erbij, beetje bietjessalade en ik ben blij!