Griekenland… Land van lange, warme avonden. Ouzo en retsina. Vis roosteren boven een vuurtje op het strand. Griekse salade en saganaki cheese. Siësta tussen de middag omdat het zo warm is… In een jeep met open dakje over een eiland crossen, op zoek naar weer een klein verborgen juweeltje ergens in de bergen. Proberen de zee in te komen terwijl je op je blote voeten over de rottige keitjes balanceert. Overal zand… ’s Avonds met je voeten op de reling van je balkonnetje eindeloos staren naar de zonsondergang en daarna naar het maanlicht dat over de golven danst.

Pantzarosalata, tzatziki en melitzanosalata

Zucht… En daar zit ik dan nu.. Beetje in elkaar want het is koud. De regen valt al de hele dag met bakken uit de lucht naar beneden en ik ben aan het werk achter de computer. En Griekenland en die lekkere warme avonden lijkt wel heeeeel erg ver weg! Bovendien is het eigenlijk al veel te lang geleden dat we voor het laatst naar Griekenland zijn geweest… Ik weet al niet eens meer hoe lang geleden. Het punt is dat we ooit elk jaar naar Griekenland gingen. Dat was voordat we geld genoeg hadden om wat verder weg te reizen. Dus we gingen naar Tassos, Kreta, Lesbos, Samos en het vaste land. En – hoe decadent – waren we op gegeven moment Griekenland moe. Ja, ja ik weet het… Raar maar waar!

Maar nu, nu heb ik Griekenland heimwee! En ik denk maar zo dat het beter in ons huidige financiële plaatje past om naar Griekenland te gaan als ergens naar verweggistan dus dat komt toch wel mooi uit. Het is nog wat vroeg om al over een vakantie voor volgend jaar na te denken en met een beetje pech zit er helemaal geen vakantie in, dus laten we dat eerst maar eens afwachten.

Voorlopig moesten we het doen met drie heerlijke Griekse gerechtjes die we recentelijk maakten als voorgerecht. De bietensalade met yoghurt en pistachenootjes sprong er uit voor mij! Heerlijk! Het recept van zowel de bietjes salade als de aubergine salade komen uit het boek Mezze & Moussaka van Tessa Kiros.

Print recept Pin recept
No ratings yet

Griekse pantzarosalata met yoghurt en pistachenootjes

Totale tijd: 10 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr gekookte rode bietjes
  • 3 el olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 2 knoflooktenen gesnipperd
  • 3 el fijngehakte platte peterselie
  • 340 gr Griekse yoghurt
  • 10 gr gepelde pistache no
  •  

Instructies

  • Snij de bietjes in kleinere stukjes, maar niet te fijn (dus niet raspen). Doe ze in een kom. Mix de olijfolie en de citroen samen in een bakje en schep samen met de gehakte peterselie door de bietjes heen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de yoghurt toe en schep alles voorzichtig door elkaar. Strooi de pistachenootjes over de salade en dien op.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!