Bietensalade met appel en freekeh
Een lekker frisse bietensalade met appel en freekeh. Als onderdeel van mijn missie om alle recepten uit een Donna Hay magazine te maken.
Bietensalade met freekeh en appel
De missie die ik ooit had om alle recepten uit een enkel Donna Hay magazine te maken, was wellicht al vanaf het begin af aan gedoemd om te mislukken want het waren maar liefst 85 recepten. Op zich nog wel te overzien maar van die 85 waren er iets van 8 broodpuddingrecepten en ook nog eens een stuk of 5 hele kippen. Dat wordt dan al snel iets teveel van het goede. Gelukkig heb ik deze lekkere bietensalade dan weer wel gemaakt.
To stapel of not too stapel
In het magazine van Donna hadden ze de bietensalade met appel leuk op een stapeltje geserveerd dus ik dacht dat ga ik ook doen. Nou ja, het ziet er misschien leuk uit maar echt heel handig om op deze manier te eten is het natuurlijk niet. Dus snij het gewoon lekker in blokjes als je deze bietensalade ook wilt gaan maken.
Freekeh is redelijk hot, hip en happening zoals jullie wellicht al hebben gemerkt en ik vind het erg lekker en prima passen bij de biet, appel en feta in dit gerecht. Mocht je toch wild willen doen en ook van die leuke plakjes torens willen maken dan kan ik je aanraden om een goede mandoline te gebruiken of een ander handig snijapparaat want ik heb dit met de hand trachten te doen en zoals je kunt zien misschien is het a. niet allemaal even dik of dun en b. zo scheef als een hoepel.
Biet en appel
Nu is biet en appel sowieso een gouden combinatie. En samen met de freekeh en de feta is dit een heerlijk gerecht. Wil je de bacon weglaten dan kan dat uiteraard. Op die manier is het makkelijk om hier een vegetarische bietensalade met appel van te maken. Ik vond de bacon er wel echt heel lekker bij. Het geeft het een beetje een zoutig accent. Dus zeker wel de moeite waard.
Bietensalade met appel en freekeh
Ingrediënten
- 100 gr freekeh
- 100 gram bacon in plakjes
- 2 el appelciderazijn
- 2 el maple siroop
- 1 el olijfolie
- 1 tl Dijon mosterd
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 2 Granny Smith appels of vergelijkbaar dun gesneden
- 2 Pink Lady appels of vergelijkbaar dun gesneden
- 3 gekookte bietjes dun gesneden
- 3 radijsjes dun gesneden
- 250 gr feta verkruimeld
- bieslook
Instructies
- Bak de plakjes bacon goudbruin en krokant in een koekenpan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Kook de freekeh volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Heb je voorgekookte freekeh zoals je die tegenwoordig kunt kopen dan duurt dit 10 minuten. Zo niet, reken dan 45 minuten voor het koken!
- Giet af en laat afkoelen.
- Doe de azijn, maple syrup, olie, mosterd, zout en peper in een grote kom en klop om het te mengen. Voeg de freekeh, appel, bietroot, radijs en feta toe en schud om alles goed te combineren.
- Verdeel de salade over de borden en serveer met de krokante pancetta en fijn geknipte bieslook.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Het was misschien onhandig eten, maar deze salade ziet er wel prachtig uit zo! De combinatie van freekeh, appel, biet, bacon en feta klinkt heerlijk.
Dat niet alles wat mooi is op de foto ook handig is kwam ik laatst ook achter. Nadat ik ontzettend mijn best had gedaan op mij eerste “laagjes taartje” dacht ik dat het wel leuk zou zijn voor de foto om er sterretjes in te steken. Inderdaad erg leuk voor de foto, maar daarna zat het hele taartje onder een soort zwavel as…taartje kon zo de prullenbak in 😀