Freekeh met venkel, pijnboompitten en citroen
Freekeh is een wat minder bekende graansoort maar in dit gerecht van freekeh met venkel en pijnboompitjes is het heerlijk!
Freekeh met pijnboompitjes en venkel
Toen ik in Dubai was en flink specerijen en dergelijke aan het inkopen was zag ik ook een grote zag met freekeh…. Ik had er echt nog nooit van gehoord, maar volgens Meeta was het lekker dus ik neem het dan natuurlijk mee om eens te proberen. En tot nu toe lag het zakje ongeopend in de kast. Want ik wist niet zo goed wat ik ermee aanmoest en had me er nog niet in verdiept… Tot ik Het Grote Granenboek van Ghillie James in handen kreeg.
Het grote granenboek, de naam zegt het natuurlijk al, is een verzameling gerechten met alle soorten graan die je maar kunt bedenken. Het staat vol met prachtige gerechten met rijst, gierst, couscous, rogge en – jawel – freekeh.
Jonge groene tarwe
Deze jonge, groene tarwe is blijkbaar de nieuwste hippe graansoort en bestaat al duizenden jaren. Het wordt gemaakt van jonge durumtarwe die vervolgens gerookt, geroosterd en gepeld wordt om de omhulling van de korrels te verwijderen. En inderdaad, als je de korrels wast en vervolgens laat weken dan zie je her en der een zwart gerookt velletje omhoog drijven. De smaak is erg lekker; beetje nootachtig en rokerig… Heerlijk voor allerlei gerechten, waaronder natuurlijk deze freekeh met venkel. Snel is het niet, want je moet het wassen, 30 minuten weken en dan nog eens een minuut of 45 koken. Maar dan heb je wel wat.
Grote granenboek
Het fijne van Het Grote Granenboek vind ik dat je er – behalve de nodige recepten – ook heel veel info vind over alle graansoorten. Anders had ik nu nog niet geweten wat freekeh was. Freekeh is ook bekend onder de namen farika, firik, frik, frieka, freek.. En ik vond het ook wel eens een verademing om een boek over granen te zien, na al die anti-granen boeken die je tegenwoordig toch op de markt ziet. Het boek is geschreven door Ghillie James, Engelse kok en eetschrijver. Ze is vijf jaar lang culinair redacteur geweest bij Sainsbury’s Magazine en ik zag ineens dat ik nog een boek van haar hand heb, namelijk over Jam, Jelly and Relish…
Het boek bevat 120 recepten variërend van een aantal ‘must-try’ salades tot lekkere desserts met granen. De recepten zijn makkelijk te volgen en het recept voor deze freekeh met venkel dat ik heb gemaakt was een topper.
Het Grote Granenboek van Ghillie James is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor 22,95
Freekeh met venkel, pijnboompitten en citroen
Ingrediënten
- 125 gr gebroken freekeh vervang door bulgur als je geen freekeh kunt vinden
- 2 el olijfolie
- 1 venkel schoongemaakt in dunne plakjes
- 1 ui in ringen
- 25 gr boter
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1/2 tl kaneel
- 2 laurierblaadjes
- 3 el witte wijn
- geraspte schil van 1 citroen en het sap van 1/2
- 7 dl groente- of kippenbouillon als je het vegetarisch wilt houden uiteraard geen kippenbouillon
- 1 grote courgette in blokjes van 2 cm
- 2 el pijnboompitten geroosterd
- 2 el fijgesneden bladpeterselie
Instructies
- Was de freekeh goed, het water moet helder zijn. Doe over in een ruime kom en laat het 30 minuten weken in koud water en laat daarna uitlekken. Check goed of er geen steentjes tussen zitten. Ik heb me laten vertellen dat dat nog wel eens gebeurt.
- Verhit de olijfolie in een grote pan of wok en smoor hierin de venkel en de ui in ongeveer tien minuten gaar. Voeg de boter, knoflook, freekeh, kaneel en laurier toe en zet het vuur een paar minuten halfhoog.
- Voeg de wijn en de citroenschil toe. Laat de wijn verdampen, giet er de kokend hete bouillon met wat zout en peper bij en laat alles 25 minuten pruttelen; roer vaak. Voeg de courgette toe en laat de pan nog 15-20 minuten op het vuur staan. bijna alle vloeistof moet verdwenen zijn. Roer er dan het citroensap, de pijnboompitten en de peterselie door en zet het gerecht op tafel
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Disclaimer; Ik kreeg Het grote granenboek opgestuurd ter beoordeling maar alle meningen zijn die van mijzelf. De links naar het boek zijn bol.com affiliate links
Pingback: We doen nog eens van weekmenu | Fiekefatjerietjes
Pingback: Salade van freekeh met courgette, tomaat en chili dressingSimone's Kitchen
ervaring andersom: “frik” / “firik” gekocht in turkse winkel, uit nieuwsgierigheid. Gewoon van het merk Gülcan (soms onbegrijpelijke korrels in plastic zakjes met rood label op blauw veld met -jawel- oerhollands molentafereel)
recept gezocht op internet.
blijkt het jullie “frekeh” te zijn.
dank voor het recept!
Haha… Wat grappig!! En goed om te weten dat de Turkse winkel het ook heeft!
Ik vind het ook heerlijk! ben zelf van Turkse afkomst en haal het regelmatig bij een turks winkeltje bij mij in de buurt, ze zullen het wel bij de meeste Turkse/oosterse winkels hebben. Het is hooguit €2,50 per kilo!
O dan ga ik daar toch nog eens wat beter naar op zoek! Ik kende het nog niet voor ik het in Dubai tegen kwam dus ben heel benieuwd waar ik het nog meer kan vinden, behalve online
Dit komt goed uit. Ik wil deze zomer meer gaan koken met granen (mijn goede voornemen). Firik heb ik echt nog nooooit van gehoord, bulgur staat gelukkig wel in de kast. Lijkt me lekker met die venkel zeg. Ik ga het onthouden.
Ja en ik heb net een source gevonden dankzij iemand op twitter waar je het kunt kopen online! http://www.delibanesewinkel.nl/index.php?action=article&aid=1727
Oeeeh, leuk! Ben meteen even gaan kijken. Staan sowieso echt heerlijke dingen op, zoals Freekeh met kikkererwtensoep. Ik ga de site onthouden, dankjewel 🙂 hele handige tip.
Alweer zo’n heerlijk recept. Gaat in het mapje waar al heel wat lekkere recepten in zitten en regelmatig worden gekookt.
Leuk Anita!
Dit lijkt me lekker, op zoek dus naar dit nieuwe graan of anders maken met bulgur of spelt