Freekeh is een wat minder bekende graansoort maar in dit gerecht van freekeh met venkel en pijnboompitjes is het heerlijk!

Freekeh met venkel

Freekeh met pijnboompitjes en venkel

Toen ik in Dubai was en flink specerijen en dergelijke aan het inkopen was zag ik ook een grote zag met freekeh…. Ik had er echt nog nooit van gehoord, maar volgens Meeta was het lekker dus ik neem het dan natuurlijk mee om eens te proberen. En tot nu toe lag het zakje ongeopend in de kast. Want ik wist niet zo goed wat ik ermee aanmoest en had me er nog niet in verdiept… Tot ik Het Grote Granenboek van Ghillie James in handen kreeg.

Het grote granenboek, de naam zegt het natuurlijk al, is een verzameling gerechten met alle soorten graan die je maar kunt bedenken. Het staat vol met prachtige gerechten met rijst, gierst, couscous, rogge en – jawel – freekeh.

freekeh met venkel, pijnboompitten en citroen | simoneskitchen.nl

Jonge groene tarwe

Deze jonge, groene tarwe is blijkbaar de nieuwste hippe graansoort en bestaat al duizenden jaren. Het wordt gemaakt van jonge durumtarwe die vervolgens gerookt, geroosterd en gepeld wordt om de omhulling van de korrels te verwijderen. En inderdaad, als je de korrels wast en vervolgens laat weken dan zie je her en der een zwart gerookt velletje omhoog drijven. De smaak is erg lekker; beetje nootachtig en rokerig… Heerlijk voor allerlei gerechten, waaronder natuurlijk deze freekeh met venkel. Snel is het niet, want je moet het wassen, 30 minuten weken en dan nog eens een minuut of 45 koken. Maar dan heb je wel wat.

grote granenboek

Grote granenboek

Het fijne van Het Grote Granenboek vind ik dat je er – behalve de nodige recepten – ook heel veel info vind over alle graansoorten. Anders had ik nu nog niet geweten wat freekeh was. Freekeh is ook bekend onder de namen farika, firik, frik, frieka, freek.. En ik vond het ook wel eens een verademing om een boek over granen te zien, na al die anti-granen boeken die je tegenwoordig toch op de markt ziet. Het boek is geschreven door Ghillie James, Engelse kok en eetschrijver. Ze is vijf jaar lang culinair redacteur geweest bij Sainsbury’s Magazine en ik zag ineens dat ik nog een boek van haar hand heb, namelijk over Jam, Jelly and Relish…

Het boek bevat 120 recepten variërend van een aantal ‘must-try’ salades tot lekkere desserts met granen. De recepten zijn makkelijk te volgen en het recept voor deze freekeh met venkel dat ik heb gemaakt was een topper.
Het Grote Granenboek van Ghillie James is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor 22,95

Freekeh met venkel, pijnboompitten en citroen

Freekeh met venkel, pijnboompitten en citroen

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenMidden oosten

Een lekkere graansoort is freekeh. Kun je het niet vinden, dan kun je dat in dit recept ook vervangen voor bulgur.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 125 gr gebroken freekeh vervang door bulgur als je geen freekeh kunt vinden
  • 2 el olijfolie
  • 1 venkel schoongemaakt in dunne plakjes
  • 1 ui in ringen
  • 25 gr boter
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 el witte wijn
  • geraspte schil van 1 citroen en het sap van 1/2
  • 7 dl groente- of kippenbouillon als je het vegetarisch wilt houden uiteraard geen kippenbouillon
  • 1 grote courgette in blokjes van 2 cm
  • 2 el pijnboompitten geroosterd
  • 2 el fijgesneden bladpeterselie

  • Was de freekeh goed, het water moet helder zijn. Doe over in een ruime kom en laat het 30 minuten weken in koud water en laat daarna uitlekken. Check goed of er geen steentjes tussen zitten. Ik heb me laten vertellen dat dat nog wel eens gebeurt.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan of wok en smoor hierin de venkel en de ui in ongeveer tien minuten gaar. Voeg de boter, knoflook, freekeh, kaneel en laurier toe en zet het vuur een paar minuten halfhoog.
  • Voeg de wijn en de citroenschil toe. Laat de wijn verdampen, giet er de kokend hete bouillon met wat zout en peper bij en laat alles 25 minuten pruttelen; roer vaak. Voeg de courgette toe en laat de pan nog 15-20 minuten op het vuur staan. bijna alle vloeistof moet verdwenen zijn. Roer er dan het citroensap, de pijnboompitten en de peterselie door en zet het gerecht op tafel

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 600kcal | Koolhydraten: 65g | Eiwit: 17g | Vet: 33g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Transvet: 0.4g | Cholesterol: 27mg | Natrium: 1555mg | Kalium: 930mg | Vezels: 13g | Suiker: 15g | Vitamine A: 1743IU | Vitamine C: 41mg | Calcium: 139mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
freekeh met venkel, pijnboompitten en citroen | simoneskitchen.nl

Disclaimer; Ik kreeg Het grote granenboek opgestuurd ter beoordeling maar alle meningen zijn die van mijzelf. De links naar het boek zijn bol.com affiliate links

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.