Simone's Kitchen

Firik met venkel, pijnboompitten en citroen – Het grote granenboek

Firik met venkel, pijnboompitten en citroen | simoneskitchen.nl

Toen ik in Dubai was en flink specerijen en dergelijke aan het inkopen was zag ik ook een grote zag met frekeh…. Ik had er echt nog nooit van gehoord, maar volgens Meeta was het lekker dus ik neem het dan natuurlijk mee om eens te proberen. En tot nu toe lag het zakje ongeopend in de kast. Want ik wist niet zo goed wat ik ermee aanmoest en had me er nog niet in verdiept… Tot ik Het Grote Granenboek van Ghillie James in handen kreeg. Het grote granenboek, de naam zegt het natuurlijk al, is een verzameling gerechten met alle soorten graan die je maar kunt bedenken. Het staat vol met prachtige gerechten met rijst, gierst, couscous, rogge en – jawel – firik.

freekeh met venkel, pijnboompitten en citroen | simoneskitchen.nl

Deze jonge, groene tarwe is blijkbaar de nieuwste hippe graansoort en bestaat al duizenden jaren. Het wordt gemaakt van jonge durumtarwe die vervolgens gerookt, geroosterd en gepeld wordt om de omhulling van de korrels te verwijderen. En inderdaad, als je de korrels wast en vervolgens laat weken dan zie je her en der een zwart gerookt velletje omhoog drijven. De smaak is erg lekker; beetje nootachtig en rokerig… Heerlijk voor allerlei gerechten. Snel is het niet, want je moet het wassen, 30 minuten weken en dan nog eens een minuut of 45 koken. Maar dan heb je wel wat.

grote granenboek

Het fijne van Het Grote Granenboek vind ik dat je er – behalve de nodige recepten – ook heel veel info vind over alle graansoorten. Anders had ik nu nog niet geweten wat firik was. Firik is ook bekend onder de namen farika, freekeh, frik, frieka, freek.. En ik vond het ook wel eens een verademing om een boek over granen te zien, na al die anti-granen boeken die je tegenwoordig toch op de markt ziet. Het boek is geschreven door Ghillie James, Engelse kok en eetschrijver. Ze is vijf jaar lang culinair redacteur geweest bij Sainsbury’s Magazine en ik zag ineens dat ik nog een boek van haar hand heb, namelijk over Jam, Jelly and Relish…

Het boek bevat 120 recepten variërend van een aantal ‘must-try’ salades tot lekkere desserts met granen. De recepten zijn makkelijk te volgen en het recept voor firik dat ik heb gemaakt was een topper. Ik heb nog nergens hier in de buurt firik kunnen vinden en ook online blijft het een beetje een mysterie. Ja je kunt het dus in Dubai kopen, maar daar heb je niks aan.. 😉 (tenzij je daar woont) Je kunt het ook makkelijk vervangen door Bulghur, dat lijkt er qua structuur het meeste op.
Het Grote Granenboek van Ghillie James is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor 22,95

Firik, freekeh of frekeh is o.a. te koop bij de Libanese winkel

Firik met venkel, pijnboompitten en citroen
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Freekeh met venkel, pijnboompitten en citroen

Totale tijd: 30 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 125 gr gebroken firik/freekeh vervang door bulgur als je geen firik kunt vinden
  • 2 el olijfolie
  • 1 venkelknol schoongemaakt in dunne plakjes
  • 1 ui in ringen
  • 25 gr boter
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 el witte wijn
  • geraspte schil van 1 citroen en het sap van 1/2
  • 7 dl groente- of kippenbouillon als je het vegetarisch wilt houden uiteraard geen kippenbouillon
  • 1 grote courgette in blokjes van 2 cm
  • 2 el pijnboompitten geroosterd
  • 2 el fijgesneden bladpeterselie

Instructies

  • Was de firik goed, het water moet helder zijn. Doe over in een ruime kom en laat het 30 minuten weken in koud water en laat daarna uitlekken. Check goed of er geen steentjes tussen zitten. Ik heb me laten vertellen dat dat nog wel eens gebeurt.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan of wok en smoor hierin de venkel en de ui in ongeveer tien minuten gaar. Voeg de boter, knoflook, firik, kaneel en laurier toe en zet het vuur een paar minuten halfhoog.
  • Voeg de wijn en de citroenschil toe. Laat de wijn verdampen, giet er de kokend hete bouillon met wat zout en peper bij en laat alles 25 minuten pruttelen; roer vaak. Voeg de courgette toe en laat de pan nog 15-20 minuten op het vuur staan. bijna alle vloeistof moet verdwenen zijn. Roer er dan het citroensap, de pijnboompitten en de peterselie door en zet het gerecht op tafel

freekeh met venkel, pijnboompitten en citroen | simoneskitchen.nl

Disclaimer; Ik kreeg Het grote granenboek opgestuurd ter beoordeling maar alle meningen zijn die van mijzelf. De links naar het boek zijn bol.com affiliate links

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

12 comments

  1. Avatar

    Dit lijkt me lekker, op zoek dus naar dit nieuwe graan of anders maken met bulgur of spelt

  2. Avatar

    Alweer zo’n heerlijk recept. Gaat in het mapje waar al heel wat lekkere recepten in zitten en regelmatig worden gekookt.

  3. Avatar

    Dit komt goed uit. Ik wil deze zomer meer gaan koken met granen (mijn goede voornemen). Firik heb ik echt nog nooooit van gehoord, bulgur staat gelukkig wel in de kast. Lijkt me lekker met die venkel zeg. Ik ga het onthouden.

  4. Avatar

    Ik vind het ook heerlijk! ben zelf van Turkse afkomst en haal het regelmatig bij een turks winkeltje bij mij in de buurt, ze zullen het wel bij de meeste Turkse/oosterse winkels hebben. Het is hooguit €2,50 per kilo!

  5. Avatar

    ervaring andersom: “frik” / “firik” gekocht in turkse winkel, uit nieuwsgierigheid. Gewoon van het merk Gülcan (soms onbegrijpelijke korrels in plastic zakjes met rood label op blauw veld met -jawel- oerhollands molentafereel)
    recept gezocht op internet.
    blijkt het jullie “frekeh” te zijn.
    dank voor het recept!

  6. Pingback: Salade van freekeh met courgette, tomaat en chili dressingSimone's Kitchen

  7. Pingback: We doen nog eens van weekmenu | Fiekefatjerietjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!