20130510-MH2A0096

Ik ben gek op Griekenland. En Grieks eten… Misschien omdat het me altijd doet denken aan lange warme zomers doorgebracht aan de rand van de zee, op ons dooie gemak met een scooter over een eilandje tuffen en rozige namiddagen in een klein cafe bij de zee. Haar in de wind en smakend naar zout van het buiten zijn de hele dag… Dan een lekker glaasje retzina en wat mezze om de ergste trek te stillen… O het is echt veel te lang geleden! Toen ik het boek  A la Crecque van Pam Talimanidis in mijn handen kreeg kon ik het dan ook niet weerstaan.

20130510-MH2A0097

Het boek staat vol met prachtige fotografie van de heerlijke gerechten en hier en daar een landschapsfoto die je meteen mee terugneemt naar zonnig Griekenland.

Een traditie als we arriveren in Griekenland is het bestellen van een saganaki cheese; een gebakken plak feta. Klinkt simpel maar is zo lekker en zeker in de juiste setting. Ik bestel het hier ook overigens altijd als we bij de griek gaan eten, maar het is niet hetzelfde he… Maar toen ik in het boek een saganaki prawn gerecht zag staan wist ik wel meteen wat ik wilde gaan maken!

En het was heerlijk! Let wel op dat je de garnalen niet overkookt. Hoewel saganaki min of meer synoniem is geworden met het soort kaas dat ervoor gebruikt wordt betekent het eigenlijk de lage pan waar de kaas meestal in gekookt wordt. Een ‘saganaki’ is dus gebruikt voor vele ovengerechten en dit is slecht een voorbeeld. Erg lekker!

Garnalen op zijn Grieks

Garnalen saganaki

3 van 3 stemmen

Decoratief klokje bereidingstijd

4 personen

Ingrediënten

  • 16 tijgergarnalen 4 per persoon
  • zout
  • 80 ml extra virgin olive oil
  • 200 ml witte wijn
  • 3 tenen knoflook
  • 6 rijpe tomaten schil verwijderd en in blokjes
  • 1 handvol verse basilicum gehakt
  • vers gemalen zwarte peper
  • 200 gr feta kaas verkruimeld

  • Verwarm de oven voor op 200 C
  • Maak de garnalen schoon maar laat de koppen en de staarten intact. Met een scherp mesje splits je de garnalen open over de rug en verwijder je het darmkanaal, Bestrooi de garnalen lichtjes met zout.
  • Verwarm de olie in een grote koekenpan. Doe de garnalen in batches en bak op medium vuur voor 2 minuten elke kant of tot ze roze beginnen te worden met goudbruin. Voeg de knoflook toe aan de pan en bak 1 minuut mee. Voeg de wijn toe en kook dit voor 1 minuut tot een beetje gereduceerd. Verwijder de garnalen van de pan en verdeel ze over de kleine ovenschaaltjes.
  • Voeg de blokjes tomaat toe en basilicum aan de koekenpan en breng op smaak met peper. Kook een paar minuten tot de tomaten verwarmd zijn en schep het mengsel dan over de garnalen. Voeg een paar stukjes van de feta toe aan elke saganaki en stop ze tussen de garnalen in als je een grotere pan gebruikt Zet in de oven voor 5 minuten tot de kaas begint zacht te worden.
  • Zet op tafel om te serveren.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.