Simone's Kitchen

Springrolls met garnalen

Springrolls… Letterlijk vertaald; lente-rolletjes, maar dat klinkt voor geen meter dus voor mij; springrolls. Heb je ze wel eens gegeten? De meeste mensen zijn bekend met de gefrituurde variant, die je tenslotte in bijna elke stad wel ergens kunt kopen in een stalletje met vietnamese loempia’s. In principe de gefrituurde variant van de springroll. Maar wat niet iedereen weet is dat je ook een veel gezondere versie hebt, die gewikkeld wordt in (heel kort) geweekt rijstpapier en vervolgens gevuld met allerlei lekkernijen. Ik heb al eens eerder een recept met springroll op de site gehad, maar dit is weer een hele andere variant.

De truc voor het goed rollen van rijstpapier is om het echt heel kort even te weken in lauwwarm water. Maak het echt niet te warm want dan gaat het niet lukken. Je zet een schaal met water klaar en liefst een die groot genoeg is om een vel rijstpapier (die kun je overigens in de meeste toko’s gewoon kopen) in zijn geheel even in te kunnen dippen. Bereid je plek van rollen goed voor, zet al je bakjes met vulling klaar zodat je niet nog een half uur op zoek moet naar wat er ook alweer in ging. Ik heb een granieten aanrecht dus dat werkt prima met rollen, maar elke andere gladde ondergrond moet ook lukken.

springrolls met garnalen

Dan dip je het papier erin, 1 tel ene kant, 1 tel andere kant. Leg hem op de plek waar je hem wilt hebben. Nu kun je kiezen of je de springroll wilt dubbelklappen, even aandrukken en dan vullen. Of je kunt hem zo laten, vullen en dan dichtvouwen. Bij de eerste methode is de rol vervolgens niet dicht en is het papier wat dikker. Ik heb ze hier niet dubbel gevouwen. Je ziet dat het papier dan dunner is. dat hapt wel wat lekkerder weg, maar het vouwt minder makkelijk. Probeer het anders gewoon even uit. In een gemiddeld pak zitten meer dan genoeg vellen!

Als je het kunt vinden dan is het gebruik van Thaise basilicum echt een aanrader. Het smaakt totaal anders als gewone basilicum, heeft een beetje een munt-achtige bijsmaak ook. Past erg goed bij springrolls maar is niet altijd goed te verkrijgen.

Springrolls

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Springrolls met crispy garnalen

Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • rijst papier
  • 10 grote rauwe garnalen gepeld en darmkanaal verwijderd
  • 3 el bloem
  • 3 el panko of broodkruimels/paneermeel
  • 3 el gedroogde kokosnoot niet gezoet
  • 1 ei
  • schil van 1 limoen geraspt
  • zonnebloemolie voor de garnalen te bakken
  • 1 tl zout

Vulling voor de springrolls

  • worteltjes heel dun in strips gesneden
  • komkommer ook heel dun in strips gesneden
  • rode chili peper heel dun gesneden
  • thaise basilicum of gewone kan ook
  • lente ui fijn gesneden
  • rode paprika dun gesneden

Instructies

  • Bereid al je groentes voor en snij ze zo dun mogelijk. Dit is echt belangrijk omdat dat voor een groot gedeelte de smaak bepaalt.
  • Als al je groentes klaar zijn, bereid je de garnalen. Maak ze schoon en zet drie kommetjes klaar; een met bloem, eentje met de combinatie van panko, kokosnoot en limoenschil en een met 1 ei, losgeklopt met een klein beetje water.
  • Doop je garnalen eerst in de bloem, dan het ei en als laatste de kokosmix.
  • Verhit een dunne laag zonnebloemolie in een wok of koekenpan en bak de garnalen in gedeeltes tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Zodra ze afgekoeld zijn, snij je de garnalen in stukjes om ze straks in de loempia’s te kunnen rollen.
  • Bereid een platte schaal of kom voor met lauw water. Hier dip je straks je rijstpapier in. Zorg dat het water niet te warm is en niet te koud.
  • Doop elk vel rijstpapier kort in het water aan een kant en kort aan de andere kant. Als het goed is is het nog een beetje stijf maar zodra je klaar bent om te rollen is het zachter geworden. Werk wel snel!
  • Doe je groentes en kruiden in het midden, doe wat van de garnalen erbij en rol je springrolls op.
  • Als je niet weet hoe je een springroll moet oprollen check dan even online voor een tutorial. Het is niet ingewikkeld!
  • Maak een dipsaus naar keuze en genieten maar! (wij gebruiken vaak gewoon alleen sweet chili saus. Altijd lekker!)

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Pingback: Donna Hay #2 - Kip springrolls met chili dressing - simoneskitchen.nl

  2. Pingback: 10x lunch voor mee naar werk of school – Eet het beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!