Deze heerlijke frisse Vietnamese springrolls zijn een perfect en gezond snackje en niet ingewikkeld om te maken!

Vietnamese springrolls

Vietnamese springrolls

Enigszins bezweet stappen we uit het wankele bootje en kijken verdwaasd om ons heen. Verdwaasd, want de temperatuur is boven de 35C,  en het loopt tegen het middaguur. Het heetste moment van de dag op het kleine eiland in Vietnam waar we op dat moment zijn. Er heerst bijna volledige stilte in het dorpje aangezien alle mensen met enig verstand zich schuil houden tegen de hitte. Het gezoem van vliegen hoor je echter overal. Hebben die rotbeesten geen last van de hitte? Onze gids, een klein vrouwtje, die als een kievit voor ons uit rent (zo voelt het in ieder geval) gaat ons voor door smalle zandsteegjes terwijl wij angstvallig proberen in de schaduw te blijven lopen. Dat lukt niet echt, want met een groep van 12 mannen en vrouwen is dat reepje schaduw gewoon te smal.

Ze stopt opeens op een open plek met aan de linkerkant een houten keet. Wij blijven ook staan, ons afvragend wat hier zit. Tot we ineens een geroezemoes uit het gebouwtje horen komen.

Kids in Vietnam

Op bezoek bij schooltje

Onze gids verdwijnt naar binnen, om even later weer naar buiten te komen en ons dichterbij te wenken. Nieuwsgierig geworden lopen we het trappetje op dat naar de deur lijdt en gluren de donkere ruimte in. En tot onze verrassing zit daar een hele school met kinderen. In de traditionele Vietnamese witte schooluniformpjes waarbij er bepaalde details veranderen (die ik even vergeten ben) naarmate ze langer op school zitten. De kinderen is duidelijk verteld dat ze bij de les moeten blijven. Geen zwaaien naar de grote zwetende vreemdelingen, maar je kunt zien dat ze niet elke dag een groep toeristen over de vloer krijgen want de meesten krijgen het niet voor elkaar om serieus over hun boeken gebogen te blijven. Wij blijven in de deuropening staan want het is duidelijk dat de strenge leraar het niet goed vind dat we de klas inkomen. Logisch ook, want de les is in volle gang.

Kinderen in Vietnam

Wij genieten. Het is slechts een van de vele momenten van onze reis door Vietnam die inmiddels alweer jaren geleden is. Maar wat een prachtig land en wat een ontwapenende mensen! Ondanks het opkomende toerisme is het meeste wat je tegenkomt nog authentiek en voel je je in ieder geval alsof je de enige buitenlander bent op sommige plekken in Vietnam. Van de markten in de Mekong naar de bergstammen in het Noorden… er is zoveel te zien! Overigens; die bergstammen zijn wel heel erg toeristisch hoor. Die hebben het echt ontdekt!

Wat ons ook is bijgebleven is het heerlijke eten in Vietnam. Hier heb ik voor het eerst Vietnamese springrolls gegeten. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Ik heb ze ook gegeten in Thailand maar dat was de gebakken/gefrituurde versie, waar ik het nu over heb zijn de springrolls in het doorzichtige rijstpapier. Ik noem ze voor het gemak even Vietnamese springrolls.

Vietnamese springrolls

Verse springrolls

En als je ziet hoe ze die dingen in elkaar draaien dan ziet het er makkelijk uit en het smaakt heerlijk. Ik had al maanden eerder een pak gekocht van het rijstpapier toen ik het ergens tegenkwam. Het blijft jaren goed in ongeopende staat dus ik dacht; je kunt er maar mee verlegen zijn en toen ik dan eindelijk een keer een recept voor deze springrolls zag in het Steamy Kitchen Cookbook van Jaden Hair, een blogger die ik al jaren volg, wist ik dat het tijd was om deze lekkernij zelf te maken! Dus toen ik hoorde dat het thema voor deze maand een vakantiegerecht was… hoefde ik niet heel erg lang na te denken! De host voor deze maand is Cheukam van Joy of Food

Je hebt dat vast ook wel eens; je bent iets in elkaar aan het zetten (en er komt weinig koken bij dit recept aan te pas) en terwijl je bezig bent vraag je je af wat het moet worden. Dat had ik hier ook mee; rauwe komkommer, rauwe paprika..mmm, hoe moet dat ooit lekker worden? Maar jee, wat had ik het fout! Dit is een superlekker gerecht!! Ik zou je wel aanraden om – als je dat kunt vinden – Thaise basilicum te gebruiken in plaats van de Italiaanse. Ik wist het niet maar dat is echt een totaal andere smaak en past hier heel erg goed bij.

Voor hoeveel personen deze verse Vietnamese springrolls zijn ligt een beetje aan de vulling die je gebruikt, maar het is zeker genoeg voor 6 personen als snack of lichte lunch.

Check ook deze heerlijke recepten met springrolls

Print recept Pin recept
3.75 van 4 stemmen

Vietnamese springrolls

Deze Vietnamese springrolls zijn heerlijk en lekker fris.
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 pak rijstpapier
  • 1 krop zachte sla ik heb little gems gebruik
  • 1 komkommer in dunne repen gesneden
  • 2 wortels in dunne reepjes gesneden
  • 1 paprika in dunne reepjes gesneden
  • 1 handvol verse munt
  • 1 handvol verse thaise basilicum of Italiaanse als je die niet kunt vinden

Voor het vlees:

  • 500 gr kipfilet
  • 1 citroengras stengel buitenste bladen verwijderd tot je de lichtgele bleke binnenbladen aantreft, geraspt
  • 2 teentjes knoflook gepureerd
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl vissaus
  • 1 tl suiker

Pinda dipsaus

  • 2 tl olie om mee te bakken
  • 2 teentjes knofook door de knoflookpers gehaald
  • 1 tl vers geraspte gember
  • 3 el sweet chili sauce
  • 2 el hoisin saus
  • 160 ml water
  • 3 el pindakaas met stukjes noot

Instructies

  • Snij de kip zo dun als je kunt.
  • In een kom combineer je de kip met de rest van de ingredienten voor de marinade en laat dit marineren voor minimaal 15 minuten of de hele nacht.
  • Bereidt de groentes en kruiden voor de rolletjes.
  • Verhit een wok of koekenpan en voeg de gemarineerde stukjes kip in een enkele laag aan de hete pan toe. Bak tot ze gaar zijn.
  • Doe alle groenten en de gebakken kip in bakjes zodat je alles bij de hand hebt om je rolls te maken.
  • Vul een platte schaal (liefst rond, ik gebruik een siliconen vlaaivorm) met genoeg water om het rijstpapier in te dopen. Zorg ervoor dat het water warm is, maar zeker niet heet. Doop het rijstpapier heel kort in het water, ongeveer 2 seconden elke kant. Het is nog vrij stijf als je het uit het water haalt, maar dat veranderd snel genoeg.
  • Leg het papier op een droog oppervlak en leg je ingrediënten aan de onderkant van je vel. Niet helemaal aan de rand, je moet nog ruimte hebben om te beginnen met rollen.
  • Sla nu de onderkant van je vel zo strak mogelijk over de ingrediënten heen en begeleid de vulling met je vingers. Sla nu de zijkanten over de vulling heen en rol nu verder op.

Pindasaus

  • Verhit de olie in een smalle steelpan op medium gasvlam. Zodra de olie net een beetje heet wordt, voeg je de knoflook en de gember toe en bakt dit voor ongeveer 30 seconden tot het begint te geuren. Voeg de sweet chili sauce, de hoisin saus, water en pindakaas toe en roer tot alles glad is. Laat zachtjes pruttelen tot de saus indikt. Laat afkoelen.
  • Blijft in de koelkast een week goed. Als de saus te dik is na bewaren, dan kun je er een beetje water doorheen roeren om hem te verdunnen.
Gang: Lunch, Snack, Voorgerecht
Keuken: Vietnamees
Trefwoord: pindakaas, rijstvellen, thaise basilicum

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 440kcal, Koolhydraten: 59g, Eiwit: 29g, Vet: 9g, Verzadigd vet: 2g, Meervoudigd onverzadigd vet: 2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g, Transvet: 1g, Cholesterol: 60mg, Natrium: 1037mg, Kalium: 746mg, Vezels: 4g, Suiker: 10g, Vitamine A: 8579IU, Vitamine C: 35mg, Calcium: 88mg, Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Vietnamese springrolls

Delen is fijn!