Simone's Kitchen

Vietnamese springrolls – foodblog event september

20110707-_MG_3918

Enigszins bezweet stappen we uit het wankele bootje en kijken verdwaasd om ons heen. Verdwaasd, want de temperatuur is boven de 35C,  en het loopt tegen het middaguur. Het heetste moment van de dag op het kleine eiland in Vietnam waar we op dat moment zijn. Er heerst bijna volledige stilte in het dorpje aangezien alle mensen met enig verstand zich schuil houden tegen de hitte. Het gezoem van vliegen hoor je echter overal. Hebben die rotbeesten geen last van de hitte? Onze gids, een klein vrouwtje, die als een kievit voor ons uit rent (zo voelt het in ieder geval) gaat ons voor door smalle zandsteegjes terwijl wij angstvallig proberen in de schaduw te blijven lopen. Dat lukt niet echt, want met een groep van 12 mannen en vrouwen is dat reepje schaduw gewoon te smal.

Ze stopt opeens op een open plek met aan de linkerkant een houten keet. Wij blijven ook staan, ons afvragend wat hier zit. Tot we ineens een geroezemoes uit het gebouwtje horen komen. Onze gids verdwijnt naar binnen, om even later weer

20070302TR-4290bw

naar buiten te komen en ons dichterbij te wenken. Nieuwsgierig geworden lopen we het trappetje op dat naar de deur lijdt en gluren de donkere ruimte in. En tot onze verrassing zit daar een hele school met kinderen. In de traditionele Vietnamese witte schooluniformpjes waarbij er bepaalde details veranderen (die ik even vergeten ben) naarmate ze langer op school zitten. De kinderen is duidelijk verteld dat ze bij de les moeten blijven. Geen zwaaien naar de grote zwetende vreemdelingen, maar je kunt zien dat ze niet elke dag een groep toeristen over de vloer krijgen want de meesten krijgen het niet voor elkaar om serieus over hun boeken gebogen te blijven. Wij blijven in de deuropening staan want het is duidelijk dat de strenge leraar het niet goed vind dat we de klas inkomen. Logisch ook, want de les is in volle gang.

20070302TR-4305bw

Wij genieten. Het is slechts een van de vele momenten van onze reis door Vietnam die inmiddels alweer 4 jaar geleden is. Maar wat een prachtig land en wat een ontwapenende mensen! Ondanks het opkomende toerisme is het meeste wat je tegenkomt nog authentiek en voel je je in ieder geval alsof je de enige buitenlander bent op sommige plekken in Vietnam. Van de markten in de Mekong naar de bergstammen in het Noorden… er is zoveel te zien! Overigens; die bergstammen zijn wel heel erg toeristisch hoor. Die hebben het echt ontdekt!

Wat ons ook is bijgebleven is het heerlijke eten in Vietnam. Hier heb ik voor het eerst springrolls gegeten. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Ik heb ze ook gegeten in Thailand maar dat was de gebakken/gefrituurde versie, waar ik het nu over heb zijn de springrolls in het doorzichtige rijstpapier.

20070306-20070306TR-5009bw-2

En als je ziet hoe ze die dingen in elkaar draaien dan ziet het er makkelijk uit en het smaakt heerlijk. Ik had al maanden eerder een pak gekocht van het rijstpapier toen ik het ergens tegenkwam. Het blijft jaren goed in ongeopende staat dus ik dacht; je kunt er maar mee verlegen zijn en toen ik dan eindelijk een keer een recept voor deze springrolls zag in het Steamy Kitchen Cookbook van Jaden Hair, een blogger die ik al jaren volg, wist ik dat het tijd was om deze lekkernij zelf te maken! Dus toen ik hoorde dat het thema voor deze maand een vakantiegerecht was… hoefde ik niet heel erg lang na te denken! De host voor deze maand is Cheukam van Joy of Food

Je hebt dat vast ook wel eens; je bent iets in elkaar aan het zetten (en er komt weinig koken bij dit recept aan te pas) en terwijl je bezig bent vraag je je af wat het moet worden. Dat had ik hier ook mee; rauwe komkommer, rauwe paprika..mmm, hoe moet dat ooit lekker worden? Maar jee, wat had ik het fout! Dit is een superlekker gerecht!! Ik zou je wel aanraden om – als je dat kunt vinden – Thaise basilicum te gebruiken in plaats van de Italiaanse. Ik wist het niet maar dat is echt een totaal andere smaak en past hier heel erg goed bij.

4 van 1 stem
Vietnamese springrolls
Ingredienten
  • pak rijstpapier kun je vinden in de meeste aziatische supermarkten
  • zachte sla ik heb little gems gebruik
  • 1 komkommer in dunne repen gesneden
  • 2 wortels in dunne reepjes gesneden
  • 1 paprika in dunne reepjes gesneden
  • 1 handvol verse munt
  • 1 handvol verse thaise basilicum of Italiaanse als je die niet kunt vinden
Voor het vlees:
  •  
  • 500 gr kipfilet
  • 1 citroengras stengel buitenste bladen verwijderd tot je de lichtgele bleke binnenbladen aantreft, geraspt
  • 2 tenen knoflook gepureerd
  • 2 theelepels sojasaus
  • 2 theelepels vissaus
  • 1 theelepel suiker
Pinda dipsaus
  • 2 theelepels olie om mee te bakken
  • 2 teentjes knofook door de knoflookpers gehaald
  • 1 theelepel vers geraspte gember
  • 3 eetlepels sweet chili sauce
  • 2 eetlepels hoisin saus
  • 160 ml water
  • 3 eetlepels pindakaas met stukjes noot
Instructies
  1. Snij de kip zo dun als je kunt.
  2. In een kom combineer je de kip met de rest van de ingredienten voor de marinade en laat dit marineren voor minimaal 15 minuten of de hele nacht.
  3. Bereidt de groentes en kruiden voor de rolletjes.
  4. Verhit een wok of koekenpan en voeg de gemarineerde stukjes kip in een enkele laag aan de hete pan toe. Bak tot ze gaar zijn.
  5. Doe alle groenten en de gekookte kip in bakjes zodat je alles bij de hand hebt om je rolls te maken.
  6. In haar boek heeft Jaden een hele duidelijke instructie hoe je de rolletjes moet vouwen, maar in het kort komt het hier op neer (en anders zijn er vast veel youtube filmpjes te vinden!)
  7. Vul een platte schaal (liefst rond, ik gebruik een vlaaivorm) met genoeg water om het rijstpapier in te dopen. Zorg ervoor dat het water warm is, maar zeker niet heet. Doop het rijstpapier heel kort in het water, ongeveer 2 seconden elke kant. Het is nog vrij stijf als je het uit het water haalt, maar dat veranderd snel genoeg.
  8. Leg het papier op een droog oppervlak en vouw doormidden.
  9. Op de onderkant van de ene helft leg je je ingredienten en dan rol je het voorzichtig op. Stop je groenten/kip in waar nodig is.
  10. Pindasaus
  11. Verhit de olie in een smalle steelpan op medium gasvlam. Zodra de olie net een beetje heet wordt, voeg je de knoflook en de gember toe en bakt dit voor ongeveer 30 seconden tot het begint te geuren. Voeg de sweet chili sauce, de hoisin saus, water en pindakaas toe en roer tot alles glad is. Laat zachtjes pruttelen tot de saus indikt. Laat afkoelen.
  12. Blijft in de koelkast een week goed. Als de saus te dik is na bewaren, dan kun je er een beetje water doorheen roeren om hem te verdunnen.

20110707-_MG_3923

Delen is fijn!

7 comments

  1. Avatar

    Prachtige foto’s en echt een leuk reisverhaal! Leuke inzending voor het foodblogevent. Mag ik de eerste foto gebruiken voor bij de inzending?

  2. Avatar

    Ondanks dat het rauw is lijkt het me heerlijk. Ik krijg er trek van, dus tijd voor de lunch!

  3. Pingback: Springrolls met garnalen - simoneskitchen.nl

  4. Avatar

    Dit is Vietnamese summer rolls (gỏi cuốn). Spring rolls (chả giò of nem) zijn de gebakken rolls (nee, niet de Vietnamese loempia’s in Nederland)

  5. Pingback: Donna Hay #2 - Kip springrolls met chili dressing - simoneskitchen.nl

  6. Avatar

    Hallo,

    Ik heb ze een keer bij een kennis gegeten en ik vind ze super lekker!

    Nu wil ik ze zelf een dag van tevoren klaarmaken voor een feestje, maar kan ik ze ook bewaren zonder dat de rijstpapier uitdroogt?

    Groetjes!

    • Simone van den Berg

      He,
      Nou ik denk dat het minder geslaagd is als je ze van tevoren klaar maakt. je kunt ze echt het beste vers maken en meteen eten. Mocht je het toch willen proberen dan in ieder geval zorgen dat ze niet uitdrogen. Dek ze dan af met plastic folie en zet het in de koeling tot gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!