Simone's Kitchen

Vietnam: Mekong Delta

Mekong Delta | simoneskitchen.nl

De eerste indruk is er eentje van overweldigende chaos. Boten die overal en nergens varen en/of aangemeerd zijn, mensen die druk handel aan het drijven zijn, een gitzwart water, geuren die links en rechts je neus binnenkomen (en niet allemaal even fijn) en puinhoop aan de kanten. Van vuilverwerking hebben ze in de Mekong Delta nog nooit gehoord dus alle kanten liggen vol met rommel, waar je soms nog iemand doorheen ziet scharrelen op zoek naar nog iets bruikbaars.

Mekong delta | simoneskitchen.nl

20070226TR-046 20070226TR-018bw 20070226TR-008bw

We zijn vanuit Ho Chi Minh City doorgereden naar Can Tho in het hart van de Mekong en varen nu door de wateren van de Mekong vroeg in de ochtend.

Overal wordt handel gedreven. Sommige boten liggen vol met bananen, kokosnoten of andere etenswaren, verderop staat iemand tot zijn middel in het water met een visnet en weer verderop zit iemand langs de kant in het water te poepen. Ja, het kan allemaal in de Mekong. Ik vind het er vooral overweldigend. Weet niet waar ik moet kijken. Fotograferen is lastig, puur omdat er zoveel te zien is dat je niet weet waar je moet beginnen. De zon maakt het er ook niet makkelijker op en dan zitten we ook nog oo een bewegend voorwerp.

20070226TR-157 20070226TR-141bw 20070226TR-139bw

Ik ben dan ook blij als we de kant op gaan om een lokale markt te bezoeken al is de puinhoop daar niet minder groot! Ik word altijd onweerstaanbaar aangetrokken door de vers afdeling. Niet alleen de mooie groente en fruit maar ook de vis en vlees afdeling. Ja dat ziet er heel anders uit als onze keurig geportioneerde filetlapjes…! 🙂 Niks van het dier gaat verloren dus je ziet stukken koeienkop, varkensoren, staarten enzovoort her en der netjes gerangschikt liggen. Omdat vlees niet te bewaren valt in de hitte worden er vroeg in de ochtend hele dieren aangeleverd. Waarschijnlijk nog maar net geslacht. Op de markt worden deze verder verwerkt zodat het vlees dat er ligt echt wel vers is.

20070226TR-244 20070226TR-239

Weer verder met de boot komen we bij viskwekerijen waar in houten vlonders de vissen rond spartelen.

De Mekong omvat een enorm gebied van maar liefst 39.000 km2. Het stukje dat wij zien is slechts een speldenprik van het totale delta gebied. Dankzij de Delta is Vietnam een van de grootste exporteurs van rijst, door de vele rijstvelden die er liggen.

20070226TR-304 20070226TR-296bw

Die nacht verblijven wij bij een gezin op een van de eilanden. Ik ben geen fan van homestays. Vind het vaak ongemakkelijk en voel me dan opgelaten, maar aan de andere kant levert het voor de bevolking extra inkomen op. Hier slapen we in weze buiten aa de zijkant van het huis met een soort overkapping en hangende legerbedden. De hele nacht brand er een fel licht in de schuur en krijsen er twee krolse katten onder mijn bed.. Dus nee geslapen heb ik er niet echt lekker en ik ben blij dat de ochtend is aangebroken.

20070226TR-315

Omdat ik zo vroeg wakker ben zie ik wel de voltallige schoolgaande jeugd voorbij lopen en fietsen. Allemaal netjes in hun mooie witte uniformpjes, lachend en zwaaiend naar die ene slaperige toerist…

Al met al was de Mekong een overweldigende ervaring en had ik er eigenlijk nog wel wat langer willen blijven, want met een gebied van dit formaat ontkom je er niet aan dat je lang niet alles ziet! Aanrader is wel om de Mekong vroeg op te gaan als je de floating markets wilt zien. Niet alleen vanwege het licht wat na tien uur erg hard wordt maar ook vanwege de bedrijvigheid op het water die vroeg in de ochtend het grootst is!

20070227TR-046 20070227TR-057

 

 

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

7 comments

  1. Wat een mooie fotoreportage! Die dierenkoppen op de markt zijn wel gruwelijk, niet te geloven dat mensen dat eten 🙂 Wat moet het heerlijk zijn om zoveel te zien dat je niet weet waar je moet beginnen fotograferen!!

  2. Wauw, wat een mooie foto’s! Die brengen de Mekong Delta weer helemaal tot leven voor mij. Ik vond dit zo’n prachtige plek, een van mijn favoriete gebieden in Vietnam 🙂

  3. Mooi zeg! Ik ben weer effe terug in Vietnam. Ik vond de Mekong Delta ook zo’n geweldige plek. Het leeft enorm, wat op je foto’s ook goed te zien is 🙂

  4. Het is je toch gelukt om heel veel mooie plaatjes te schieten 😉 Lijkt me heel gaaf om daar op die rivier te dobberen en je ogen uit te kijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.