Pittige springrolls met jackfruit
Deze lekkere springrolls maak je met jackfruit. De jackfruit wordt aangebakken in lekker pittige curry waardoor je pittige springrolls krijgt. Serveer met lekker hoisin dip!
Pittige springrolls met jackfruit
Als je nog niet bekend bent met jackfruit, dan is het goed om te weten dat het een plantaardig alternatief is voor allerlei gerechten. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor pulled pork bijvoorbeeld. Eenmaal gekookt krijgt het namelijk dezelfde structuur. Jackfruit kun je kopen in blik bijvoorbeeld van Fairtrade maar er zijn inmiddels meerdere merken op de markt.
Om de jackfruit te kunnen gebruiken is het handig om deze eerst even goed af te spoelen. Het wordt vaak gebruikt in een soort azijn-achtige oplossing en dat is niet lekker. Je kunt het wel eten, maar de smaak wordt beter als je de jackfruit even goed spoelt. Daarna kun je het verder verwerken. Rauw is het niet echt lekker.
Recepten met jackfruit
Ik leerde jackfruit kennen in Thailand waar het aan de boom groeit en rijp wordt gebruikt als zoete vrucht. Voor de meeste toepassingen die je hier vindt met jackfruit recepten wordt echter jonge jackfruit gebruikt. Die is neutraler van smaak.
Ik bakte de jackfruit hier met rode curry pasta en kokosmelk voor een klein uurtje. Dat is best lang, maar de jackfruit wordt daardoor lekker zacht en valt mooi uit elkaar. Heb je geen zin om daarop te wachten dan kan het zeker ook wel sneller. Ik help het vaak een handje door het met een vork in de pan al uit elkaar te drukken. Dan is het makkelijker om het te bereiden in een koekenpan.
Bereiden van de springrolls met jackfruit
Is de jackfruit eenmaal klaar dan kun je heel snel de springrolls in elkaar zetten. De groentes die je gebruikt voor het vullen snij je allemaal zo dun mogelijk. Ik koop vaak kant- en klare wortel al in julienne want wortel heel fijn snijden vind ik lastig. Kan uiteraard wel goed met een keukenmachine, maar rasp gebruiken is ook een goede optie.
Als alle groenten eenmaal gesneden zijn vul je de rijstpapier vellen. De vellen zelf week je voor een paar seconden in koud of lauw water. Leg dan op een plank of op het aanrecht. Ik heb de komkommer hier in linten gesneden omdat ik het op die manier het mooiste vind. Je leg eerst de linten komkommer in de lengte neer en daarop de rest van de vulling. Rol ze dan op en snij doormidden.
Dip voor de springrolls
Voor de dip gebruik ik vaak hoisinsaus maar je kunt ook een lekkere pindasaus maken zoals in dit recept voor vegetarische springrolls.
Meer jackfruit recepten vind je hier!
Pittige springrolls met jackfruit
Ingrediënten
- 1 blik Young jackfruit uitgelekt en afgespoeld
- 3 el rode curry paste
- 1 blik kokosmelk
- 1 mango julienne gesneden
- 1 wortel julienne gesneden
- 1/2 rode paprika julienne gesneden
- 1 komkommer in lange linten geschild
- 8 vellen rijstpapier
- 1 bosje koriander
- 1 bosje (Thaise) basilicum
- 1 hoisinsaus om te serveren
- Giet het blik jackfruit af, spoel de jackfruit en doe in een steelpannetje. Voeg hier de kokosmelk en de rode curry paste bij en laat het geheel een klein uurtje pruttelen. Als het jackfruit uit elkaar valt of uit elkaar getrokken kan worden met een vork, is het klaar.
- Giet af en vang het kookvocht op. Dit heb je niet meer nodig voor het recept maar je kunt het natuurlijk wel nog prima voor andere dingen gebruiken, zoals een lekkere soep.
- Laat het jackfruit even uitlekken terwijl je de rest voorbereid. Neem een ruime bak of pan en doe hier koud of lauwwarm water in. Doop een vel rijstpapier hier een paar seconden in en haal eruit.
- Leg op een schone snijplank en beleg in het midden met komkommerlinten. Doe hier een plukje wortel op, mango en rode paprika, Voeg wat van de kruiden toe en eindig met een lepel van de jackfruit. Verdeel het een beetje over het midden maar hou de uiteinden vrij.
- Rol nu je springroll op en maak hem zo strak mogelijk. Vouw de zijkanten naar binnen toe wanneer je halverwege bent en rol dan verder tot het eind. De springroll zal vanzelf blijven plakken.
- Dit proces herhaal je voor alle springrolls. Leg ze niet allemaal op elkaar want dan krijg je ze waarschijnlijk niet meer los, maar gebruik een groot bord en dek af met folie tot je ze gaat eten.
- Serveer de springrolls met hoisinsaus of een andere saus naar keuze
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Probeer ook eens mijn springrolls met chili dressing of deze met krokante garnalen!
Ziet er super smakelijk uit zeg!!