Springrolls met jackfruit | simoneskitchen.nl

Jackfruit!

Handen omhoog wie precies weet wat jackfruit is! Ik gok maar zo een beetje dat het nog een redelijk onbekend product is. Ook niet zo gek als je bedenkt dat het pas sinds heel kort verkrijgbaar is in blik via Fairtrade. Ik kende deze vrucht al wel maar eigenlijk alleen in de rijpe variant zoals het in Azië veel gegeten wordt. Ik had geen idee dat je er zoveel mee kon doen. Jackfruit groeit in landen als Thailand aan bomen en ooit was het ongeveer het eerste wat ik zag toen we in Thailand op vakantie waren. Daar is onderstaande foto nog van (met mijn allereerste digitale cameraatje genomen zelfs!) Je kunt het rijp eten en dan zijn het gele stukjes fruit. Of onrijp zoals in de blikken van Fairtrade.

Jackfruit tour

Afgelopen dinsdag gingen we met een groepje foodies op pad om de mogelijkheden van deze exotische vrucht te onderzoeken. Zo aten we jackfruit ‘rendang’ bij De vrouw met de baard, couscous met jackfruit bij de couscousbar, arepa met jackfruit bij Amsterdam Arepa, Hamburger bij de rottisserie Amsterdam en een tostada bij Flora. Ik denk dat mijn favoriet toch wel de rendang was, maar eigenlijk was alles heerlijk. Meteen ook leuke ideetjes opgedaan voor restaurantjes in Amsterdam. Altijd handig.. 😉

Springrolls met jackfruit

Vegan vlees alternatief

Jackfruit – en dan heb ik het over de jonge – is ideaal geschikt om te gebruiken als vleesvervanger in bepaalde gerechten. Als je het een tijdje suddert dan krijg het de structuur van een soort pulled pork. Voor dit recept stoofde ik het ongeveer 45 minuten in kokosmelk met rode curry pasta waardoor het lekker pittig werd in de springrolls.

Giet eerst het vocht af waar het in verpakt zit en spoel even na. Het wordt bewaard in zuur (vergelijkbaar met augurken) en hoewel je het wel meteen kunt gebruiken wordt het lekkerder als je ze even afspoelt.

Wil je ook eens jackfruit proberen? Je vindt het terug in blik van Fairtrade original in het peulvruchten vak bij de Albert Heijn! Meer recepten vind je hier!

Springrolls met jackfruit | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Pittige springrolls met jackfruit

Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 8 springrolls

Ingrediënten

Instructies

  • Giet het blik jackfruit af en doe in een steelpannetje. Voeg hier de kokosmelk en de rode curry paste bij en laat het geheel een klein uurtje pruttelen. Als het jackfruit uit elkaar valt of uit elkaar getrokken kan worden met een vork, is het klaar.
  • Giet af en vang het kookvocht op. Dit heb je niet meer nodig voor het recept maar je kunt het natuurlijk wel nog prima voor andere dingen gebruiken
  • Laat het jackfruit even uitlekken terwijl je de rest voorbereid. Neem een ruime bak of pan en doe hier koud of lauwwarm water in. Doop een vel rijstpapier hier een paar seconden in en haal eruit.
  • Leg op een schone snijplank en beleg in het midden met komkommerlinten. Doe hier een plukje wortel op, mango en rode paprika, Voeg wat van de kruiden toe en eindig met een lepel van de jackfruit. Verdeel het een beetje over het midden maar hou de uiteinden vrij.
  • Rol nu je springroll op en maak hem zo strak mogelijk. Vouw de zijkanten naar binnen toe wanneer je halverwege bent en rol dan verder tot het eind. De springroll zal vanzelf blijven plakken.
  • Dit proces herhaal je voor alle springrolls. Leg ze niet allemaal op elkaar want dan krijg je ze waarschijnlijk niet meer los, maar gebruik een groot bord en dek af met folie tot je ze gaat eten.
  • Serveer de springrolls met hoisinsaus of een andere saus naar keuze

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Probeer ook eens mijn springrolls met chili dressing of deze met krokante garnalen!

Delen is fijn!