Aubergine curry met jackfruit
Aubergine is bij uitstek geschikt om te verwerken in een lekker pittige aubergine curry. Ik combineerde het hier met jackfruit en courgette.
Aubergine curry met jackfruit
Ik hou enorm van dit soort makkelijke eenpansgerechten. Het gerecht ontstond doordat ik nog een aubergine had liggen en een courgette en in de kast nog een blikje jackfruit vond. Ik maakte al vaker gerechten met jackfruit en in deze aubergine curry komt de jackfruit goed van pas.
Het bakken begin ik dan ook met de jackfruit. Nou ja eerst met de ui en de knoflook, maar daarna gaat de jackfruit de pan in. Wat belangrijk is met jackfruit is dat je het eerst even goed afspoelt onder de kraan. Het wordt bewaard in een soort zurige oplossing en spoel je het niet goed af dan kan die smaak aan de jackfruit blijven hangen. Niet zo lekker.
Jackfruit aanbakken
Na het afspoelen en uitlekken doe je de stukjes jackfruit in de pan bij de ui en de knoflook. Ik laat de stukjes zoals ze zijn. Ik zag laatst iemand eerst stukjes eraf snijden maar dat is niet nodig. Zeker niet in dit gerecht. De binnenkanten van de puntjes jackfruit zijn iets steviger en het duurt iets langer voor die uit elkaar vallen, maar uiteindelijk gebeurd dat zeker dus wees daar niet ongerust over.
Ik bak de jackfruit dus eerst goed aan en zorg dat het grotendeels al uit elkaar gedrukt kan worden met een houten lepel. Dan gaan de blokjes aubergine erbij en deze bak ik even goed aan tot je ziet dat de aubergine een beetje begint te garen. De courgette gaat er vervolgens bij en ook dit bak je weer even goed aan.
Currypasta
Ik gebruikte voor dit recept gele currypasta van Koh Thai. Die is niet overmatig pittig en ik denk dat het wel iets meer pit kan gebruiken. Maar hoeveel je erin doet is vooral afhankelijk van hoe pittig je nog lekker vindt. Let wel goed op welke currypasta je gebruikt.
Ik haal wel eens rode currypasta uit de toko van een Thais merk en die is waanzinnig heet. Als je er daar twee eetlepels van in doet is de curry super pittig. Dus let daar goed op. De meeste supermarkt currypasta’s zijn niet echt heel heet.
Als je de currypasta even goed hebt meegebakken in de aubergine curry doe je de kokosmelk erbij en eventueel nog een scheut water. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan lager. Je kunt het rustig een half uurtje of zo laten sudderen tot de groentes mooi gaar zijn en de jackfruit helemaal uit elkaar is gevallen.
Serveer met…
Je kunt de aubergine curry vervolgens serveren met rijst of met bloemkoolrijst. Ik gebruikte hier gewone rijst, maar bloemkoolrijst is een nog betere keuze. In dat geval bak je de bloemkoolrijst even in een apart pannetje tot het rauwe er net af is.
Je kunt de bloemkoolrijst nog verder op smaak brengen door hier wat specerijen door te doen tijdens het bakken. Bak het ook niet te lang want je wilt niet dat het papperig wordt.
Aubergine curry
Ingrediënten
Instructies
- Giet het blik jackfruit uit en spoel de jackfruit goed af. Laat even uitlekken.
- Verhit een grote koekenpan of een wok met de olie en fruit hierin de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook en de jackfruit toe en bak even mee tot de jackfruit gedeeltelijk uit elkaar begint te vallen.
- Voeg nu de blokjes aubergine en de courgette toe en bak die even goed mee. Ongeveer 5 minuten.
- Voeg nu de currypasta toe en bak die even mee.
- Giet de kokosmelk erbij en ongeveer 100-150 ml water. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat de curry ongeveer een kleine 30 minuten rustig pruttelen tot de groentes goed gaar zijn en de jackfruit helemaal uit elkaar is gevallen.
- Breng de curry op smaak met een beetje limoensap en peper en zout
- Serveer de jackfruit curry met (bloemkool)rijst en verse koriander
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.