Pittige jackfruit met koolsla – lekker vega
Pittige jackfruit met koolsla
Jackfruit is voor mij de uitvinding van 2019 (geloof ik dat het was) toen ik het zelf voor de eerste keer ontdekte. Wil natuurlijk niet zeggen dat het eerder niet verkrijgbaar was, maar ik at het niet eerder. Deze pittige jackfruit is weer een fijne versie.
Het fijne van jackfruit is dat het enorm veelzijdig is. Wil je er een broodje pulled jackfruit van maken of probeer eens jackfruit springrolls.
Voor de pittige jackfruit gebruikte ik eigenlijk ongeveer de ingredienten van het broodje, maar maakte er een paleo versie van door het broodje weg te laten en de smaakmakers iets aan te passen.
Minder vlees
Een van mijn voornemens voor dit jaar is om minder gerechten met vlees te eten. Ik heb wel nog een hele berg recepten liggen mét vlees dus daar veranderd niet zoveel aan, maar je vindt hier ook meer dan genoeg lekkere vega recepten als je daar naar op zoek bent.
Maak overigens niet de fout om te denken dat deze pittige jackfruit ook voorziet in je behoefte aan proteïne. Want dat is niet het geval. Het is grappig hoe het in je hoofd wel zo is, omdat het er qua structuur echt wel op lijkt. In de praktijk zul je je eiwitten dus ergens anders vandaan moeten halen.
Vervang je de mayonaise in dit gerecht met pittige jackfruit en koolsla, dan is het tevens een vegan gerecht. Dat is makkelijk te veranderen met een homemade vegan mayonaise of koop het in de winkel.
Pittige jackfruit met gemengde koolsla
Ingrediënten
- 1 blik young jackfruit
- 2 el olijfolie
- 1 ui dun gesneden
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- ½ tl zeezout
- 1 el paprika
- 1 el komijn
- 1,5 el tabasco
- 60 ml coconut aminos
- 3 el limoensap
- Eventueel iets extra water
- 2 el tomatenpuree
Voor de koolsla
- 100 gr geraspte wortel
- 100 gr geraspte rode kool
- 100 gr geraspte witte kool
- 2 el mayonaise
- ½ limoen sap
- ½ el tabasco
- 1 bosui in ringetjes
Instructies
- Giet het blik jackfruit af en spoel even goed na. Snij de wat hardere punten van de jackfruit af.
- Verhit een koekenpan met de olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook aan. Voeg de jackfruit toe en de specerijen. Bak deze even mee tot ze beginnen te geuren. Voeg de tabasco en de coconut aminos toe, het limoensap en als de pan erg droog is ook een iets water. Er mag een dun laagje vocht in de pan staan maar het moet geen waterbad worden.
- Doe een deksel op de pan en stoof voor een minuut of 15 of tot je de stukken jackfruit met een vork uit elkaar kunt drukken.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit nog even mee. Zorg dat het goed verdeeld is over de jackfruit.
- Maak de koolsla door de kool en wortel in een grote kom te doen. Meng het door elkaar en maak een dressing van de mayonaise, limoen en tabasco. Voeg bij de koolsla en roer goed door. Serveer de koolsla met het jackfruit in een kom en serveer met de ringetjes bosui eroverheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hallo Simone,
Ik kwam op je site via Google: tomatenchutney. Ik ga deze maken en cadeau doen bij een high tea 🙂 . Wat een geweldige site is dit! Ik heb dus net het recept gelezen van : pittige jack-fruit met een koolsalade. Lijkt me heerlijk! Maar… zou je even willen uitleggen hoe ik de jack-fruit moet bewerken? ( de wat hardere punten?) Ik heb 1x een recept gemaakt met JF en vond het niet lekker, wie weet verkeerd voorbereid. Vandaar deze vraag.
Groetjes
Marijke Luijks
He Marijke,
Nou wat leuk om te horen! Wat de jackfruit betreft: ik spoel het altijd eerst goed af. Soms blijft de zurige smaak wat hangen waarmee het is ingelegd. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de punten eraf te halen, dan heb je geen last dat ze te hard blijven. of je kunt het gewoon wat langer laten pruttelen, dat werkt ook altijd wel. Ik trek vervolgens de punten uit elkaar met een vork als ze lang genoeg hebben gebakken/gekookt en laat ze dan even wat langer garen.
PS. Ik haal je emailadres even weg voordat anderen ermee aan de haal gaan.
Groetjes
Simone