Jackfruit is een van die fruitsoorten die op magische wijze kan worden getransformeerd tot iets wat bij lange na niet meer op fruit lijkt. Dit jackfruit recept is daar een goed voorbeeld van. Pittige jackfruit eet ik het liefst met een eenvoudige koolsalade ernaast.

Pittige jackfruit met koolsla. Jackfruit recept

Pittige jackfruit recept met koolsla

Jackfruit is voor mij de uitvinding van 2019 (geloof ik dat het was) toen ik het zelf voor de eerste keer ontdekte. Wil natuurlijk niet zeggen dat het eerder niet verkrijgbaar was, maar ik at het niet eerder. Deze pittige jackfruit is weer een fijne versie.

Het fijne van jackfruit is dat het enorm veelzijdig is. Wil je er een broodje pulled jackfruit van maken of probeer eens jackfruit springrolls.

Voor dit jackfruit recept gebruikte ik eigenlijk ongeveer de ingrediënten van het broodje, maar maakte er een paleo versie van door het broodje weg te laten en de smaakmakers iets aan te passen.

Minder vlees

Wil je minder vlees eten dan grijpen veel mensen naar de vleesvervangers. Naar mijn mening niet de beste oplossing om meer vegetarische gerechten in je eten te verwerken. Ze zitten vaak vol met allerlei toevoegingen die je niet perse nodig hebt. En zelf iets maken is echt heel eenvoudig. Jackfruit is daar een goede keuze bij. Er is sowieso genoeg te bedenken aan vegetarische alternatieven zonder kant- en klare vega burgers.

Het enige nadeel aan jackfruit is misschien wel dat het geen eiwit bevat. Omdat je het maakt als alternatief van bijvoorbeeld pulled pork, denken mensen soms nog wel eens dat je dan dezelfde hoeveelheid eiwitten eet. Dat is natuurlijk niet waar. Qua structuur lijkt het er zeker op, maar qua voedingswaarde is het een heel ander verhaal. Jackfruit – de naam zegt het al – is fruit en bevat dan ook amper eiwitten. Die moet je dus echt nog ergens anders vandaan halen. (check de voedingswaarde maar in de receptkaart hieronder dan zie je dat de eiwitten amper 2 gram per portie zijn.)

Vervang je de mayonaise in dit jackfruit recept, dan is het tevens een vegan gerecht. Dat is makkelijk te veranderen met een homemade vegan mayonaise of koop het in de winkel.

Pittige jackfruit met koolsla

Pittige jackfruit met gemengde koolsla

4.75 van 4 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenVegetarisch

Heerlijke pittige jackfruit met gemengde koolsla
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 blik young jackfruit
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui dun gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • ½ tl zeezout
  • 1 el paprika
  • 1 el komijn
  • 1,5 el tabasco
  • 60 ml coconut aminos
  • 3 el limoensap
  • Eventueel iets extra water
  • 2 el tomatenpuree

Voor de koolsla

  • 100 gr geraspte wortel
  • 100 gr geraspte rode kool
  • 100 gr geraspte witte kool
  • 2 el mayonaise
  • ½ limoen sap
  • ½ el tabasco
  • 1 bosui in ringetjes

Hoe maak je pittige jackfruit

  • Giet het blik jackfruit af en spoel even goed na. Snij de wat hardere punten van de jackfruit af.
  • Verhit een koekenpan met de olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook aan. Voeg de jackfruit toe en de specerijen. Bak deze even mee tot ze beginnen te geuren. Voeg de tabasco en de coconut aminos toe, het limoensap en als de pan erg droog is ook een iets water. Er mag een dun laagje vocht in de pan staan maar het moet geen waterbad worden.
  • Doe een deksel op de pan en stoof voor een minuut of 15 of tot je de stukken jackfruit met een vork uit elkaar kunt drukken.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak dit nog even mee. Zorg dat het goed verdeeld is over de jackfruit.
  • Maak de koolsla door de kool en wortel in een grote kom te doen. Meng het door elkaar en maak een dressing van de mayonaise, limoen en tabasco. Voeg bij de koolsla en roer goed door. Serveer de koolsla met het jackfruit in een kom en serveer met de ringetjes bosui eroverheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 244kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 2g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 2g | Cholesterol: 3mg | Natrium: 950mg | Kalium: 412mg | Vezels: 4g | Suiker: 6g | Vitamine A: 4724IU | Vitamine C: 42mg | Calcium: 86mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.