Jackfruit burger met koolsla en BBQ saus
Jackfruit – wonderfruit uit Azie
Ah dat fijne jackfruit! Wie had ooit kunnen bedenken dat je daar zulke leuke dingen mee kunt doen? Nou ja toch wel iemand, anders had deze jackfruit burger nooit hier op de pagina staan shinen. Sinds ik de jackfruit tour deed begin van dit jaar ben ik helemaal om. Ik vind het lekker, veelzijdig en super makkelijk om er van alles mee te maken.
Het grappige van Jackfruit is dat het super neutraal van smaak is. Je kunt wel het beste de stukjes even afspoelen want het wordt bewaard in een soort azijnachtige vloeistof. En hoewel je dat prima kunt eten is het wel een tikkie zuur. Dus afhankelijk van je gerecht is even afspoelen en droogdeppen een goed idee.
Veelzijdig
Door de neutrale smaak is het ook meteen erg veelzijdig. Ik heb er inmiddels vier gerechten mee gemaakt waaronder deze lekkere springrolls met jackfruit en verwacht binnenkort dus nog een paar jackfruit recepten hier.
Voor zover ik weet is er – op dit moment – alleen jackfruit verkrijgbaar van Fairtrade. Je moet overigens jonge jackfruit hebben. Ik vermoed dat je wel rijpe jackfruit kunt vinden in een goed gesorteerde toko, maar die moet je dus niet hebben. Je vindt hier meer informatie en ook nog de nodige jackfruit recepten, mocht je inspiratie nodig hebben.
Deze jackfruit burger is in ieder geval met stip gestegen naar de top van mijn favoriete jackfruit recepten! Eet je vegan? Dan is dit makkelijk vegan te maken door de mayonaise te vervangen door veganaise zoals deze
Jackfruit BBQ burger
Ingrediënten
- 4 broodjes
- 1 blik Young Jackfruit
- 1 tl BBQ kruiden
- 1 el suiker
- ½ tl gerookte paprika
- ½ tl zout
- ½ tl peper
- ½ tl uienpoeder
- 1 el olijfolie om te bakken
- 3 el tomatenpuree
- 5 el water
Koolsla
- 100 gr witte kool geraspt
- 100 gr rode kool geraspt
- 50 gr gedroogde cranberries of rozijnen
- 3 el mayonaise
- 1 el appelcider
- ½ tl zeezout
Om te serveren
- Krulsla
- BBQ saus
Instructies
- Spoel de jackfruit goed af en dep deze droog met keukenpapier.
- Doe in een kom en meng de jackfruit met de droge kruiden.
- Verhit een koekenpan met de olijfolie en bak hierin de jackfruit even aan. Voeg de tomatenpuree toe en het water en roer het geheel door. Doe een deksel op de pan en laat voor ongeveer 20-30 minuten even rustig stoven of totdat je met een vork de jackfruit uit elkaar kunt drukken.
- Meng alles goed door en proef nog even of er extra peper en zout bij moet.
- Terwijl de jackfruit stooft maak je de koolsla. Meng de witte en rode kool door elkaar met de cranberries. Maak een saus van de mayonaise, appelcider en zout en meng dit door de kool. Zet tot gebruik in de koeling.
- Snij de broodjes doormidden en beleg elke onderkant met een blad krulsla. Hierop een flinke schep koolsla en daar bovenop de jackfruit. Eindig met een flinke eetlepel van de BBQ saus en eet meteen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.