Bloemkoolrijst maken

Wanneer ik voor het eerst hoorde over bloemkoolrijst weet ik niet meer, maar het is nog niet zo heel erg lang ‘populair’. Een teken dat bloemkoolrijst aan populariteit wint is het feit dat je het tegenwoordig in de meeste supermarkten kant- en klaar kunt kopen. Maar gelukkig is bloemkoolrijst maken ook heel eenvoudig (en een stuk goedkoper)!

Bloemkoolrisotto met asperges

Veelzijdig

Bloemkoolrijst is ontzettend veelzijdig. Zo kun je het rauw eten in bijvoorbeeld een pokebowl of je kunt er een heerlijke nasi van maken. Maar hoe maak je nou een basis bloemkoolrijst? En wat zijn de dingen waar je rekening mee moet houden?

Om te beginnen heb je natuurlijk een bloemkool nodig. Zorg dat het een mooi stevig en vers exemplaar is. Dat kun je altijd goed zien aan de bladeren die om de bloemkool heen zitten. Zitten die nog mooi straks rondom het kooltje? Dan is het ongetwijfeld een vers exemplaar. Hangen ze lamlendig aan de kant? Kies dan een andere uit.

Keukenmachine

Er zijn een paar manieren om bloemkoolrijst te maken. De meest eenvoudige is om de roosjes in een keukenmachine te doen en dit kort te pulsen. Draai de bloemkool niet helemaal tot snot. Het hoeft geen puree te worden natuurlijk. Als je grove korrels, ter grote van rijst hebt, zit je goed.

Ik draai het altijd in twee of drie gedeeltes, afhankelijk van het formaat van de bloemkool. Je bent nu klaar om de bloemkoolrijst verder te verwerken.

Met de hand

Heb je geen keukenmachine of heb je maar een kleine hoeveelheid nodig, dan kun je het ook prima met de hand maken. In dat geval breek ik de bloemkool eerst in roosjes en daarna hak ik ze met een groot mes fijn. Je hebt wel even wat hakbewegingen nodig voor je het juiste formaat hebt, maar dan heb je ook bloemkoolrijst. Waarschijnlijk een wat grover resultaat dan met de machine maar dat kan prima.

Rauw eten

De bloemkoolrijst kun je vervolgens goed rauw eten bij koude gerechten. Denk aan een poké bowl bijvoorbeeld. Ik gebruik daar de rauwe bloemkool als basis en beleg het verder met toppings naar keuze. Op die manier ben je snel klaar en heb je de bloemkool meteen als extra groente.

Poke bowl met bloemkoolrijst

Bakken van de bloemkoolrijst

Voor warme gerechten vind ik het dan wel weer lekker om de bloemkoolrijst te bakken. Als je een warme curry hebt en je serveert dat met koude rijst dan is het toch net wat minder lekker. Hoe je dat doet?

Ik verwarm hiervoor wat olijfolie of kokosolie in een ruime pan (het slinkt iets als je het bakt) en doe de bloemkool erbij. Ik voeg kruiden en specerijen naar smaak toe. In de basis is dat peper en zout, maar afhankelijk van het gerecht wat je gaat maken is dat ook vaak nog wat verse kruiden of andere specerijen zoals bijvoorbeeld ras el hanout.

Nasi goreng met bloemkoolrijst

Niet te lang

Belangrijk is vooral dat je de bloemkool niet te lang bakt. Als het iets glazig wordt is het meestal al goed genoeg. Ik hou niet van papperige bloemkool dus voor mij is 5-10 minuten meer dan genoeg. Maar heb je het nooit eerder gebakken, probeer het dan uit en proef na een paar minuutjes wat je van de textuur en gaarheid vindt. Niet lang genoeg dan laat je het gewoon nog even langer bakken.

Hoe bewaar je bloemkoolrijst?

Dan komen we meteen bij het lastigste punt. Hoe bewaar je bloemkoolrijst. Eerlijk; ik zou zeggen niet bewaren. In de koeling maximaal 2 dagen voor het gaat stinken en verkleurd. Wil je een aantal dagen achter elkaar bloemkoolrijst eten? Zorg er dan voor dat je alleen maalt wat je eet. De rest van de bloemkool laat je nog heel tot je het nodig hebt. Een hele bloemkool blijft veel langer goed dan bloemkoolrijst.

Invriezen

Je kunt bloemkoolrijst ook invriezen. Kook of bak de rijst dan niet van tevoren en verdeel het over handige zakjes (om plat neer te leggen) of bakjes. Het is het handigste om het uit de vriezer meteen in de pan te doen en te bereiden. Laat je het eerst helemaal ontdooien dan is het wel wat vochtiger dan vers.

Persoonlijk vind ik het minder lekker uit de vriezer, maar het kan zeker wel. Dus probeer het een keer uit en kijk wat jij wel of niet lekker vindt.

bloemkoolrijst met verse kruiden

Bloemkoolrijst maken

5 van 1 stem
GangBijgerecht

Een basisrecept voor het zelf maken van bloemkoolrijst
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 25 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten


  • Breek de bloemkool in roosjes apart en doe in gedeeltes in de kom van de machine. Teveel zorgt ervoor dat je het te lang moet draaien met als gevolg dat de bloemkool tot snot draait. Kort pulseren tot je de gewenste korrel hebt bereikt.
  • Haal uit de machine en herhaal met de resterende bloemkool.
  • Indien je het koud eet ben je nu klaar.
  • Wil je de bloemkool warm eten verhit dan een ruime koekenpan of hapjespan met wat kokosolie of olijfolie. Gebruik een paar eetlepels. De bloemkool neemt wat van het vet op
  • Doe de bloemkool in de pan met peper en zout en eventuele andere specerijen naar smaak. Bak voor een minuut of 5-10 of tot de bloemkool de gewenste garing heeft.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.