Deze heerlijke herfstsalade heeft alle smaken die je graag terug ziet komen in de herfst. Pompoen, bietjes, appel en noten.

herfstsalade met pompoen

Herfstsalade met pompoen

De herfst is natuurlijk het seizoen bij uitstek om lekker veel gerechten met pompoen te maken. Ik kan er geen genoeg van krijgen en toen ik bovendien recent een fotoshoot had met vooral heel veel pompoen (check de foto hieronder maar en tel hoeveel pompoenen er in dit herfsttafereeltje zitten) zat ik met een overdosis pompoen thuis.

Nu heeft pompoen als groot voordeel dat je ze redelijk lang kunt bewaren. Dus dat is fijn als je er tien in je kamer hebt liggen. Hahaha. Ik ging dus aan de slag met het maken van lekker veel pompoengerechten.

Herfstsalade

Pompoen heaven

Nu is de basis van deze herfstsalade natuurlijk pompoen. Ik heb de pompoen geroosterd in de oven omdat ik dat altijd het lekkerste vindt qua smaak. Heb je geen zin om de oven aan te slingeren voor het roosteren van alleen de pompoen voor de herfstsalade, dan kun je het ook koken. Of maak meteen extra pompoen zodat je bijvoorbeeld ook de pompoenpuree kunt maken of maak meteen een pompoentaart.

De herfstsalade vulde ik verder aan met appel, pecannoten, bietjes en nog wat rucola. Heb je geen rucola dan kun je elke willekeurige gemengde sla hiervoor gebruiken. Voor de bietjes gebruik ik meestal de voorgekookte biologische bietjes die je in elke supermarkt kunt vinden. Dat is lekker snel en makkelijk, maar zelf roosteren is natuurlijk ook een optie. Hou er wel rekening mee dat het roosteren van biet langer duurt dan het roosteren van pompoen.

Ik heb hier ook kipfilet in de salade gedaan maar dat is optioneel. De salade is vegetarisch ook erg lekker, dus laat de kip gewoon weg als je dat niet wilt in de herfstsalade.

Gezien het feit dat ik nog steeds mega veel pompoen heb liggen kun je de komende tijd nog wel wat nieuwe pompoenrecepten voorbij zien komen hier!

herfstsalade met pompoen
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 2 stemmen

Herfstsalade met pompoen

Een heerlijke salade met de smaken van de herfst!
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1/2 pompoen (bio) in blokjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl chili vlokken
  • 1/4 tl zeezout
  • 200 gr kipfilet in blokjes
  • 1 appel in blokjes
  • 50 gr pecannoten
  • 2 el rozijnen
  • 2 gekookte bietjes in blokjes
  • rucola of andere sla naar keus

Dressing

  • 2 el mayonaise
  • 1 el azijn (bv appelciderazijn)
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl gember
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220˚C. Verdeel de pompoenblokjes in een enkele laag over een bakplaat en bak in de oven voor ongeveer 25-30 minuten of tot de pompoen gaar is. Laat afkoelen.
  • Bak de kipblokjes met peper en zout in een koekenpan met een beetje olie. Laat ook iets afkoelen
  • In een kom combineer je de pompoen, appel, rozijnen, biet en de rucola. Voeg de kipblokjes eraan toe. Combineer de ingredienten voor de dressing tot een geheel.
  • Serveer de salade in twee kommen en verdeel de dressing hier overheen. Verbrokkel wat pecannoten erboven.
Gang: Maaltijdsalade
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: bietjes, kipfilet, pompoen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 663kcal, Koolhydraten: 59g, Eiwit: 29g, Vet: 39g, Verzadigd vet: 5g, Meervoudigd onverzadigd vet: 13g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 19g, Transvet: 1g, Cholesterol: 70mg, Natrium: 584mg, Kalium: 2141mg, Vezels: 10g, Suiker: 26g, Vitamine A: 29371IU, Vitamine C: 41mg, Calcium: 125mg, Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!