Pompoen ontbijtbowl met krokante toppings
Pompoen ontbijtbowl
Een heerlijke ontbijtbowl met pompoen en lekkere toppings. Een goed begin van je dag waar je zeker de hele ochtend op door kunt werken. Goed te bewaren voor later gebruik.
Deze pompoen ontbijtbowl ontstond toen ik een overdosis pompoenpuree had gemaakt. Ik had het nodig voor een bepaald recept en de pompoen die er daarvoor roosterde was nogal aan de forse kant.
Het resultaat was een enorme hoeveelheid pompoenpuree. Ik heb bovendien vaak blikjes puree bij de hand. Ik gebruik het merk Libby, wat ik koop bij Amazing Oriental. Ik weet niet of het op meer plekken te krijgen is, maar hier zit niks in. Behalve pompoen.
En dat is wat je wilt voor deze pompoen ontbijtbowl.
Topping
Als topping gebruik ik hier verschillende zaden en door de cacaonibs is het ook nog eens lekker krokant. Ik gebruik trouwens zelden tot nooit dezelfde topping op ontbijtbowls. Het is net wat ik voor handen heb en het is maar net waar ik zin in heb.
Vers fruit zou het op de pompoen ontbijtbowl ook erg goed doen. Denk aan een banaantje bijvoorbeeld of wat bessen eroverheen. Afhankelijk van het seizoen.
Er zit niet heel veel zoetstof door de bowl, maar door de pompoen is het toch zoet genoeg. Ik hou van een stevige bowl, zoals je ook wel kunt zien aan de foto.
Wil je er een meer vloeibare substantie van maken dan kun je meer kokosmelk toevoegen.
Andere soort melk
Ik hou de pompoen ontbijtbowl altijd plantaardig, maar je kunt wel variëren met soort melk. Ben je wel klaar met de smaak van kokos, dan kun je hier bijvoorbeeld ook amandelmelk gebruiken, havermelk (niet paleo) of zelfs gewone melk. Dan is het natuurlijk niet meer vegan.
Bewaren pompoen ontbijtbowl
Doe je aan mealprep, dan kun je de pompoen ontbijtbowl ook redelijk goed bewaren. Ik bewaar het in de koelkast maximaal 3 dagen. Dat is lekker makkelijk om ’s morgens snel te kunnen ontbijten. Na drie dagen vind ik het niet lekker meer. Invriezen kan ook. Vries het in dat geval in per portie en warm het eventueel op in de magnetron of laat het de avond ervoor ontdooien.
Overigens krijg ik regelmatig de vraag wat nou eigenlijk amandelboter is. Het is hetzelfde als amandelpasta. Ik gebruik die termen door elkaar heen. Of dat goed is… weet ik niet. Haha. Maar goed weet dus dat die twee hetzelfde zijn!
Pompoen ontbijtbowl
Ingrediënten
- 400 gram pompoenpuree
- 100 ml kokosmelk
- 120 gr amandelboter
- 4 el ahornsiroop
- 1-2 tl kaneel
- zout naar smaak
Topping
- 2 el pompoenpitten
- 2 tl chiazaad
- 1 el cacaonibs
- 1 el geraspte kokos
Instructies
- Meng de pompoenpuree met kokosmelk, amandelboter, ahornsiroop en kaneel naar smaak. Voeg eventueel een heel klein beetje zout toe.
- Roer het goed door tot het een glad geheel wordt.
- Is het te dik naar je smaak, voeg dan nog wat extra kokosmelk (of amandelmelk) toe.
- Bewaar de pompoenmix maximaal drie dagen in de koeling.
- Serveer de pompoen in een bowl met de pompoenpitten, chiazaad, cacaonibs en geraspte kokos erover verdeeld of gebruik toppings naar eigen keus
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.