Pompoen amandel ontbijtbowl – whole30
Doe je op dit moment een whole30 dan kan het ontbijt soms best een uitdaging zijn. Met deze pompoen amandel ontbijtbowl heb je weer eens een heel ander ontbijt. Het gerecht maak je in de slowcooker dus hou wel rekening met een uurtje of 8 bereidingstijd.
Pompoen amandel ontbijtbowl
Binnenkort ga ik weer eens voor; mijn 7e (of is het de 8e) whole30. Na al die reisjes, vakanties en andere sociale evenementen is het voor mij weer tijd voor een reset. Weer even pas op de plaats en terug naar af zeg maar. En dat klinkt waarschijnlijk gek maar ik heb er ook echt zin in. Nu nog niet, ik heb nog een reisje voor de boeg waar koken en eten essentieel is. Beetje gek om dan een whole30 te gaan doen, maar zodra ik terug ben ga ik er voor.
Niet elke dag ei
En hoewel ik het me toch elke keer weer voorneem is het er nog niet echt goed van gekomen; alternatieve ontbijtjes bedenken voor die 30 dagen. Vaak is het ’s morgens ‘even snel’ een omeletje in elkaar tikken; flink wat groente erdoor even bakken en klaar. Dat is alsnog best wel een beetje werk maar toch relatief snel. Zeker als je zorgt dat je de groente gesneden in de koeling hebt liggen. Maar planning is niet echt mijn allersterkste punt dus in die zin kan er nog wel wat verbeteren.
Dit keer heb ik dus alvast wat alternatieven voor ontbijt uitgeprobeerd. En deze is erg lekker! Er zit wel erg veel amandel in dus niet iets om elke dag te nemen (tenzij je graag elke ochtend een enorme caloriebom naar binnen wilt werken) maar voor af en toe is het heerlijk.
Uit de slowcooker
Dit ontbijt kun je de avond tevoren in de slowcooker doen en je hebt de volgende ochtend een ontbijt. De restanten (en dit is echt veel dus je kunt er met vier personen van eten of meerdere dagen) kun je bewaren in de koeling en nog 2-3 dagen van genieten. Ik heb niet geprobeerd of je het ook in kunt vriezen maar dat is wellicht een goede optie als je het niet te vaak wilt eten.
En natuurlijk smaakt het ook heerlijk als je géén whole30 doet! (wil je nog sneller een alternatief ontbijt? Dan is deze met fruit en amandelpasta ook erg lekker)
Pompoen amandelbowl
Benodigdheden
Ingrediënten
- 150 gr rauwe noten week ze 12 uur voor met beetje zeezout
- 150 gr amandelmeel
- 2-3 dadels pit verwijderd
- 1 pompoen in blokjes
- 2 appels in blokjes
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl gember
- 1 banaan
- 375 ml amandelmelk
Topping
- geraspte kokos
- banaan
- chiazaad
- aardbeien
Instructies
- Spoel de geweekte noten af en doe doe in de keukenmachine. Maal ze fijn met de dadels.
- Doe vervolgens de pompoen, appel, kaneel, notenpulp, specerijen en de amandelmelk in de slowcooker en laat dit 8 uur zachtjes garen.
- Pureer indien nodig nog een beetje met de aardappelstamper voor je het serveert.
- Maak een kom en beleg deze met de banaan, aardbeien, kokos en chiazaad.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Beste Simone,
Ik ben op zoek naar ontbijtjes voor de whole 30. Maar ik had gelezen dat je helemaal geen suiker mag hebben en ook geen dadels. Maar ik zie in veel van je ontbijtjes dat er dadels in verwerkt zijn? Is dit een uitzondering? In dadels zit toch heel veel suiker?
Mvg,
Ria
He Ria,
Je mag inderdaad geen suiker of suikervervangers tijdens de whole30 gebruiken maar af en toe een paar dadels om iets te zoeten mag wel, mits je het niet gebruikt om allerlei zoete dingen te maken. Deze ontbijtbowl is niet echt zoet te noemen en die dadels zijn dus geen hoofdbestanddeel. In sommige gevallen mag je ook fruitsap gebruiken om iets te zoeten. Maar met mate dus. Voor een overzicht van whole30 ontbijtrecepten kun je hier kijken https://simoneskitchen.nl/paleo-recipe-index/?fwp_categories=ontbijt-recepten&fwp_dieetsoort=whole30-recepten
Pingback: Het ultieme ontbijt - de scrambled egg bowl | Simone's Kitchen
Pingback: Paleo ontbijtbowl met zoete aardappel | Simone's Kitchen