Heerlijke vegetarische Vietnamese springrolls die super eenvoudig zijn om te maken en binnen no time op tafel staan. Vergeet zeker niet die heerlijke pindadip erbij te maken! Lekker als lunch of als lichte avondmaaltijd.

Vegetarische Vietnamese springrolls

Vegetarische Vietnamese springrolls

Springrolls zijn een van mijn favoriete snelle snackjes. Het is makkelijk om te maken en doordat je er meestal veel verse groenten en kruiden in verwerkt ook hartstikke gezond. Die pindadip daar kunnen we over van mening verschillen, maar dat is tenslotte niet het hoofdcomponent van deze vegetarische Vietnamese springrolls. Dus ik zeg gewoon lekker maken.

Ik ben ook een beetje aan het uitproberen met kookvideo’s dus ik heb van deze springrolls ook een briljante video gemaakt. (haha) Check hem hieronder. Kun je meteen abonneren op mijn Youtube kaneel zodat je nooit meer een video mist!

Verse groente

De basis van elke (verse) springroll is natuurlijk het rijstpapier waarin je de vulling gaat wikkelen. Je kunt die tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt kopen, dus geen reden om dit recept niet uit te proberen. Even goed om te weten is dat je de vellen even moet weken in lauwwarm water. Niet te lang, ze hoeven niet meteen zacht te zijn.

Als je kijkt in de film dan zie je dat ik hem er kort indoop. Na het uit het water halen is het vel nog behoorlijk stevig maar op het moment dat ik ga rollen is ie superzacht. Dat gebeurd dus vanzelf terwijl je de vulling erop legt.

Vegetarische Vietnamese springrolls

Wat gaat er in de vegetarische Vietnamese springrolls?

De vulling voor de springrolls heb ik dit keer eenvoudig gehouden. Wat gaat erin:

  • wortel
  • komkommer
  • gele paprika (andere kleur kan natuurlijk ook)
  • verse oregano
  • verse munt
  • verse basilicum
  • rijstnoedels

Ik had er eigenlijk ook nog mango doorheen willen doen, maar die ben ik dus vergeten. Ze waren zonder ook heerlijk, dus voeg toe als je wilt maar niet noodzakelijk. De held van dit recept is evenwel de pindadip. Dat is zo ontzettend lekker! Ook heel geschikt als pindasaus bij bijvoorbeeld een gado gado. Sneller om te maken dan de meeste pindasaus denk ik. En vegetarisch bovendien.

Wat gaat erin de pindadipsaus?

De pindadipsaus is heel snel om te maken en bevat de volgende ingrediënten:

  • knoflook
  • gember
  • hoisinsaus (voor de suikervrije versie, check het recept voor de suikervrije hoisin)
  • pindakaas
  • sweet chili saus
  • water

Ik bak de knoflook en gember altijd even aan in een pannetje. De saus mixt ook beter op het moment dat je het even verwarmt. Het is geen must. Je kunt het ook zonder verwarmen maken, maar rauwe knoflook wil nog wel eens vrij overheersend zijn qua smaak en ik vind het lekkerder om hem even te bakken.

Pindadipsaus
Vegetarische Vietnamese springrolls

Vegetarische Vietnamese springrolls

5 van 1 stem
GangLunch
KeukenVietnamees

Deze heerlijke vegetarische springrolls zijn makkelijk om te maken en met de pindadipsaus een echte traktatie.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1/2 komkommer julienne gesneden
  • 1 gele paprika in dunne reepjes
  • 50 gr geraspte wortel
  • 100 gr rijstnoedels gekookt
  • verse oregano
  • verse munt
  • verse basilicum
  • 8 rijstvellen

Pindasaus

  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 1 stukje gember geraspt
  • 3 el sweet chilisaus
  • 2 el hoisinsaus
  • 3 el pindakaas
  • 100 ml water of meer naar wens

  • Bereid eerst alle groentes voor en zet dit in bakjes klaar zodat je de rijstvellen meteen kunt vullen.
  • Doop een rijstvel kort in wat lauwwarm water en leg op een plank. Vul nu vanuit het midden je rijstvel met de groentes en zorg dat er ruimte overblijft aan de zijkant. Sla de onderkant over de vulling heen, terwijl je de vulling voorzichtig een beetje aanduwt met je vingers.
  • Sla nu de zijkant er overheen en rol de rest op. Herhaal dit voor alle rijstvellen.
  • Om de pindasaus te maken verwarm je een steelpannetje met een klein beetje olie. Bak hierin de knoflook en de gember even aan.
  • Voeg nu de sweet chilisaus, hoisin en pindakaas toe en roer tot het een geheel wordt. Voeg naar wens water toe tot de gewenste dikte.
  • Serveer de springrolls met de pindasaus.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 337kcal | Koolhydraten: 59g | Eiwit: 9g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Cholesterol: 4mg | Natrium: 542mg | Kalium: 279mg | Vezels: 4g | Suiker: 11g | Vitamine A: 2181IU | Vitamine C: 57mg | Calcium: 43mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Ook fan van springrolls? Check dan onderstaande recepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.