Het gado gado recept met de lekkerste satésaus
Gado gado saus
De allereerste keer dat ik gado gado proefde was in Indonesië. Voorheen dacht ik altijd dat gado gado hetzelfde was als atjar tjampoer. Vraag me niet waarom. Enige logica is hier niet te vinden. Maar jaren geleden waren we op vakantie op de Sunda eilanden en dobberden we op een primitief bootje richting the komodo eilanden.
Aan bord was een mini keukentje en de meereizende kok toverde daar de heerlijkste gerechten uit. Overal stonden potten en pannen op de grond want ruimte op het niet bestaande aanrecht was er niet. En zo ontdekte ik gado gado.
Gado gado zelf maken
Eenmaal thuis was het natuurlijk zaak om een goed gado gado recept te vinden dus wie kon ik daar beter naar vragen dan Esmée. Haar Indonesische roots zijn altijd heel handig bij dit soort vragen en dus maakten we samen een heerlijk gado gado recept.
Voor de gado gado is natuurlijk de saus het allerbelangrijkste. Want laten we eerlijk zijn; de rest is natuurlijk vooral heel veel groente. Traditioneel zit er meestal sperziebonen in, komkommer, tauge en bloemkool. Belangrijk is het ook om de groente voor de gado gado niet helemaal plat te koken. Je wilt dat het beetgaar is. Dus gaar maar nog wel met een beetje een bite. Makkelijk is dat de groente meestal koud of lauwwarm wordt geserveerd.
Ultieme gado gado saus
Ben je zelf gado gado thuis aan het maken dan is het echt aan te raden om ook zelf een goede saus te maken. Traditioneel hoort er natuurlijk een goede pindasaus bij. Niet uit een potje maar een homemade versie. Bij het zien van de foto van mijn gado gado kreeg ik een aantal keren de opmerking dat de saus er ‘vies vet’ uitzag omdat er een laagje olie op ligt. Van Esmee begreep ik echter dat een echt goede satésaus pas klaar is als je die olie er op ziet liggen.
Dus dat hoort zo. Het maken van een echt goede gado gado pindasaus duurt dus wat langer dan een pakje uit de supermarkt open maken, maar het is absoluut de moeite waard! Check dan dit recept voor een gado gado met amandelsatesaus.
Het recept is van de tante van Esmée dus een echt Indonesisch recept en dat proef je!
Gado gado met een gado gado pindasaus
Ingrediënten
Groente
Voor de pindasaus
- 3 aziatische rode sjalotjes gewone rode ui kan natuurlijk ook
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 tl trassi of shrimp paste verkrijgbaar in de toko
- 1 stukje sereh of citroengras, in smalle ringetjes
- 2 grote rode pepers inclusief de zaadjes
- zonnebloemolie om in te bakken
- 1/2 tl komijn
- 1 tl koriander
- 400 ml water ongeveer
- 5 el pindakaas met stukjes flinke eetlepels
- 1/2 el palmsuiker of gula djawa
- 1 el ketjap manis
- 2 tl gedroogde chili vlokken
- 2 tl sambal badjak
- beetje limoensap
Instructies
- Kook alle groentes apart en niet te gaar. Ze mogen nog best wat beet hebben. Rasp de wortel en giet hier het kookwater overheen. Laat uitlekken. Ook de tauge maar even heel kort blancheren en de sperciebonen juist weer wat langer. Zet apart om af te koelen.
- Snipper de ui en de knoflook en doe samen met de sereh, trassi en de rode pepers in een vijzel. Maal tot je een grove pasta hebt. Verhit de zonnebloemolie in een flinke steelpan. Bak alles tot het goed begint te ruiken maar zorg dat het niet verbrand.
- Doe de komijn en de koriander erbij en bak deze even kort mee.
- Giet het water erbij en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg vervolgens de pindakaas, palmsuiker, ketjap manis, gedroogde chilivlokken, sambal en de limoen toe en roer alles goed door tot het de gewenste dikte heeft. Is het te dun doe er dan wat meer pindakaas bij.
- Je pindasaus is klaar als de olie er een beetje los van komt. Dit kun je goed zien op de foto’s.
- Serveer de gado gado door op een groot bord alle groentes te rangschikken. Doe de satesaus in het midden en doe hier de gekookte eitjes op.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hij was heerlijk Simone! Denk dat ik morgen bij het opwarmen beetje kokosmelk erbij doe maar het is een heerlijk recept! Dankjewel!! Astrid
O leuk Astrid! Blij dat het in de smaak is gevallen! Wij hebben het toevallig vanavond ook gegeten! 😊
Pingback: Hete Indische eieren oftewel Telor petis | Simone's Kitchen
Bij de gado gadosaus hoort wel santen. Anders is het gewoon sateh saus.
Pingback: Lekker lokaal weekmenu 35: regenboog tortilla, coleslaw & gado-gado -
Lijkt me heerlijk dit!!
Ik heb gado gado, inclusief satesaus, leren maken tijdens een kookcursus in Indonesie. Zo lekker!
Lijkt mij een heerlijk recept.
Voor mij is het ultieme aan de pindasaus als er kentjoer in gaat. Maar dan heb je het eigenlijk over petjil i.p.v. Gado gado.
Dit is een van mijn favoriete gerechten, lekkere knapperige groenten.
Stiekem ben ik in en in verwend door de pindasaus die altijd uit mijn vader’s keuken verschijnt, maar deze wil ik toch zeker een keertje proberen! 😀 Ziet er heerlijk uit! Maar jij zou een kom Brinta er nog lekker uit doen zien ?
Ja dit is een echte topper hoor Aisha! Ik ken die van je vader natuurlijk niet, maar ben nu al verslaafd aan deze!
+1 voor het urenlang zoeken naar templates en dan geen leuke vinden en dus niks gedaan hebben :p
Ja erg he? Ik heb nu besloten dat ik misschien mijn huidige template wel een beetje kan tweaken, maar dat zal ook wel op niks uitdraaien…