Heb jij weleens zelf pindakaas gemaakt? Zo ja, dan weet je ongetwijfeld al hoe ontzettend eenvoudig het is om zelf pindakaas of een andere notenpasta te maken. Dit recept kun je gebruiken om pindakaas te maken, maar het werkt precies hetzelfde voor cashewpasta, amandelpasta of eender welke soort noot ook.

zelf pindakaas maken

Pindakaas maken

Zelf pindakaas maken was typisch zo’n klusje wat ik al een tijdje wilde uitproberen maar het kwam er elke keer niet van. Tot ik recent in de supermarkt liep en daar waren de pinda’s in de aanbieding. 900 gram pinda’s voor 5 euro. Die kon ik niet laten liggen en het was natuurlijk meteen de uitgelezen gelegenheid om zelf eens pinda’s te gaan maken.

Wat me altijd heeft verbaasd is het feit dat pindakaas zo heet. Waarom heet pindakaas pindakaas? Er zit tenslotte geen druppel kaas in. Het lijkt niet op kaas en heeft er niks mee te maken. In Amerika en Engeland heet het peanut butter. Pindaboter dus.

Nu heeft het ook niks met boter te maken, dus in dat opzicht maakt het misschien niet zoveel uit, maar blijkbaar is de wetgeving voor het noemen van boter zo dat een product voor 80% uit melkvet moet bestaan. Dan mag je het boter noemen. Calvé was ooit degene die de naam pindakaas bedacht. En de rest is geschiedenis!

Pindakaas maken

Wat zit erin zelfgemaakte pindakaas?

Nou dat is niet zo ingewikkeld. Er gaan pinda’s in en een beetje zout. Je gebruikt voor dit recept ongezouten pinda’s uiteraard. Anders wordt het nogal zout. In de basis is het dus niet meer dan alleen een berg pinda’s. Deze draai je in een blender of keukenmachine net zolang tot het een gladde pasta vormt. Dit duurt eventjes maar met 10 minuten heb je gegarandeerd een lekker smeuĂŻge pindakaas.

Mijn pindakaas is niet zo donker. Dit heeft te maken met hoe lang je de pinda’s roostert. Hoe donkerder je ze laat worden des te donkerder je pindakaas wordt. De smaak verandert uiteraard ook mee.

Is het zelf maken van pindakaas goedkoper dan kopen?

Een van de eerste vragen die ik mezelf stelde was of pindakaas goedkoper is als je het zelf maakt. Je hebt er natuurlijk aardig wat noten voor nodig. Ik gebruikte ongeveer 700 gram pinda’s. Omdat ik ze in de aanbieding kocht betaalde ik daar € 3,88 voor. Ik bleef over met ongeveer 650 gram pindakaas (in principe bleef er 700 gram over want er verdwijnt natuurlijk niks, maar er blijft wel wat aan de machine kleven). Een vergelijkbare hoeveelheid in de supermarkt kopen varieert nogal en heeft alles te maken met welk merk pindakaas je koopt.

De pindakaaswinkel vraagt bijvoorbeeld € 5,95 voor een pot van 420 gram. Maar in de supermarkt vind je 100% pindakaas wel voor minder.

Qua prijs ontloopt het elkaar niet zo veel. De kilo prijs in mijn geval was € 5,55. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je ten eerste zelf kunt bepalen wat je erin doet en je weet zeker dat er niks geks in je pindakaas zit.

Pindakaas maken

Voeg smaken toe

Eenmaal gemaakt kun je er smaken aan toevoegen. Roer er eens stukjes chocola doorheen of maak eens een pindakaas met kaneel. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Mogelijke toevoegingen aan je eigengemaakte pindakaas:

 • chilivlokken
 • kaneel
 • stukjes chocola
 • stukjes dadel
 • stukjes pinda
 • beetje honing
 • blokjes toffee
 • extra zoutvlokken
 • karamel

Nou ja de lijst is best lang en het is natuurlijk leuk om een beetje te experimenteren met je pindakaas.

Andere noten

Het leuke is dat je dit recept prima kunt gebruiken voor elke andere noot die je maar kunt bedenken. Je kunt dus makkelijk zelf amandelpasta maken, hazelnootpasta (maar dan niet de gezoete variant die je kent) of cashewnotenpasta. Het verschil is wel dat sommige noten langer moeten draaien dan andere. Hazelnoten bijvoorbeeld bevatten minder vet en voor je daar een pasta van hebt gemaakt duurt langer dan met de pinda’s.

Je kunt zelfs een soort pasta maken met zonnebloempitjes en in weze is het maken van tahini ook een vergelijkbaar proces. Of doe eens wild en maak een mix van verschillende noten.

Noten zijn natuurlijk duur dus nee, goedkoop is het niet, maar wel leuk om mee te experimenteren!

Zelf pindakaas maken
Zelf pindakaas maken

Pindakaas maken

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Met dit recept maak je 1 flinke pot pindakaas en hou je nog een beetje over (afhankelijk van de maat van je pot natuurlijk) – ongeveer 600 gram
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 15 minuten

Materiaal

Ingrediënten

 • 700 gr pinda's geroosterd en ongezouten
 • 1 tl zout optioneel

 • Dit maak je het makkelijkste in een stevige keukenmachine. Heb je een klein(er) exemplaar dan kun je het eventueel in gedeeltes verwerken.
 • Je doet alle pinda's bij elkaar in de machine en je zet hem aan. Laat nu draaien tot het een gladde massa wordt. Eerst worden het stukjes, dan wordt de massa steviger en daarna zie je vanzelf dat het vloeibaarder wordt. Dit duurt ongeveer een minuut of 5-10.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.