Saus op basis van zonnebloempitten (Sunshinesaus)
Sunshinesaus oftewel saus met zonnebloempitjes boter
De kans is vrij groot dat je nog nooit van sunshinesaus hebt gehoord, maar in de paleo wereld is dit een prima vervanging om te gebruiken in plaats van satesaus. Nu is het maken van deze zonnige saus niet heel ingewikkeld. je hebt er alleen wel zonnebloempitboter of zonnebloempit pasta voor nodig.
Maken van zonnebloempasta
Afgezien van het feit dat ik het een onmogelijk woord vindt – zonnebloempitpasta – is het eigenlijk heel eenvoudig om te maken. Je kunt het overigens ook kopen. Winkels als de ekoplaza hebben het waarschijnlijk wel op voorraad en ik heb het zelfs een keer bij de Albert Heijn gevonden, maar of dat in elke vestiging beschikbaar is durf ik maar zo te betwijfelen.
Maar omdat je het nodig hebt om de sunshinesaus te maken is het ook handig om te weten hoe je het zelf kunt produceren. Je hebt er – geen verrassing hier – zonnebloempitjes voor nodig.
Even geduld
Ik gebruik dan iets van 250 gram zonnebloempitten of gebruik gewoon een zakje. Weet even niet precies hoeveel daar inzit maar ik kieper het zakje leeg in de keukenmachine, doe er wat zout, citroensap en olijfolie bij en laat het lang genoeg draaien tot het een pasta vormt. Nu duurt dit met zonnebloempitten langer dan met bijvoorbeeld noten.
Noten bezitten van zichzelf al redelijk veel vet en tot een “boter” of pasta draaien gaat dan in verhouding snel. Met de zonnebloempitten heb je meer geduld nodig. Hou aan dat je ongeveer een minuut of tien wel de machine moet laten draaien voor je een glad geheel krijgt.
Je kunt de zonnebloempitpasta vervolgens gebruiken als basis voor de sunshinesaus, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon op je brood smeren of er andere dingen mee doen die je ook bijvoorbeeld met dingen als cashewpasta doet.
De pasta zelf kun je 1-2 weken bewaren in de koeling. Niet al te lang dus, maak er dan ook niet enorme hoeveelheden van. Ik heb nog niet uitgevogeld of je het ook kunt invriezen.
Heb je de sunshinesaus eenmaal gemaakt dan kun je die mooi gebruiken bij het recept voor de courgette noodles Heerlijk!
Is wel een goed woord voor scrabble… zonnebloempitjesboter… 🙂
Sunshine saus
Ingrediënten
- 110 gram zonnebloempittenpasta dit is verkrijgbaar bij diverse healthstores
- 120 ml kokosmelk
- sap van 1/2 limoen
- 1 el kokosnoot aminos of sojasaus
- 1 teen knoflook fijn gehakt
- 1/2 tl rode chili flakes
- 1/2 tl appelciderazijn
- zout
- peper
Instructies
- Doe alle ingrediënten bij elkaar en roer door tot het een egale massa is. Proef even en voeg zout en peper naar smaak toe
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Is zonnebloempitjes boter zoals echte boter?
Nee het is meer een pasta zoals amandelpasta.
Oooh wat een goed idee! Enneeh hoe kom je aan die blauwe achtergrond?? heb je dat zelf geverfd? een tafel? Mooi! 😉
Nee dat is een klein soort dienblad dat ik ooit ergens gekocht heb. Maar zou je ook makkelijk zelf kunnen verven hoor!
Oh. Ok. Misschien met een salade van courgette wil ik het nog wel eens proberen. Maar ik was even bang dat het bij de rijsttafel geserveerd zou worden! 😉
Hahahaha
Neuh daar lijkt het eigenlijk totaal niet genoeg op pindasaus.. 😉 Maar het kan natuurlijk wel… 😉