Is het je al eens overkomen? Je gaat naar de supermarkt en komt helemaal enthousiast terug met een ‘bloemkoolpizza’. Maar eenmaal thuis ga je de verpakking lezen en dan blijkt ineens dat er maar een klein beetje bloemkool in zit en dat het merendeel gewoon bestaat uit tarwemeel. Geen echte bloemkoolpizza dus!

Basis bloemkoolpizza maken

Bloemkoolpizza maken

Nu is het wel zo dat de groentepizza zoals je ze tegenwoordig overal en nergens tegenkomt wel wat groente bevat en dat maakt het een gezonder alternatief voor de standaard pizza, maar een echte bloemkoolpizza maak je natuurlijk gewoon zelf.

Hoe maak je zelf een lekkere bloemkoolpizza? Ik laat het je vandaag zien. Dat het super makkelijk is, weet je misschien al maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je zelf een pizza van bloemkool wilt gaan maken.

De basis

Voor het maken van de bloemkoolpizza heb je uiteraard bloemkool nodig. Je kunt kant- en klare bloemkoolrijst hiervoor gebruiken, maar goedkoper is het natuurlijk om een hele bloemkool te kopen en deze door de keukenmachine te malen. Je hebt vervolgens iets nodig om het mee te mengen want echt alleen bloemkool is minder geschikt om te bakken. Ik meng het graag met amandelmeel of hazelnootmeel. Voor de hoeveelheden die ik hier heb genoemd (en dat is voldoende voor ongeveer vier kleine bloemkoolpizza’s) gebruik je vervolgens 2 eieren.

bloemkoolpizza maken

Je mengt bloemkool, amandel- of hazelnootmeel en de eieren met elkaar en je voegt er de kruiden en specerijen aan toe. Hier heb ik cayenne, oregano, gerookt paprikapoeder en peper en zout gebruikt. Maar dit is echt heel makkelijk om mee te variëren.

Maak ze niet te groot

Het ei fungeert hier als “plakmiddel” en heb je echt nodig om de bodem van de pizza te binden. Maar ondanks dat is het handig om de bloemkoolpizza klein te maken. Ten eerste is dat fijner want je kunt eenvoudig per persoon een pizzaatje maken en beleggen hoe de persoon in kwestie het lekker vindt.

Bovendien is het wat kwetsbaarder door het gebrek aan gluten en ook daarom is het handig om de pizza’s wat kleiner te maken. Vorm ze met je handen tot mooie rondjes en zorg dat je een beetje een randje maakt. Dat maakt het straks makkelijker om ze te vullen. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Hoeveel je er kunt maken met de hoeveelheden is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van hoe groot je ze maakt en hoe dik je ze maakt. Ik heb er vier stuks uitgehaald.

Eerst voorbakken

In tegenstelling tot een gewone pizza, is het handig om je bloemkoolpizza eerst voor te bakken. Dat is het lekkerste omdat je op die manier zeker weet dat het ‘deeg’ al gebakken is en je pizza goed gaar is.

Hiervoor zet je de oven op 200˚C en je schuift je bloemkoolpizza erin. Het is niet nodig om ze blind te bakken, je kunt ze gewoon zo bakken tot mooi goudbruin.

bloemkoolpizza wordt gesneden

De vulling

Net als met een gewone pizza kun je natuurlijk met de vulling helemaal los gaan zoals jij het lekker vindt. Hier koos ik voor een redelijk standaard vulling met gehakt, tomaat en groentes. De vulling hoeft in principe niet meer gebakken te worden op de pizza, dus je bakt de pizza af en je voegt uit de oven de vulling toe. Of – als je dat prettiger vindt – je kunt de vulling ook na 10 minuten toevoegen en dan meebakken voor de laatste 15 minuten. Handig ook als je gesmolten kaas wilt.

De topping hier is echt slechts een suggestie. Je kunt er van alles aan toevoegen. Denk hierbij eens aan:

  • prosciutto
  • spekjes
  • zalm (gerookt of filet)
  • Makreel
  • Pulled chicken of pulled pork

Nou ja de lijst is net zo lang als voor een gewone pizza dus ga je vooral te buiten!

Wist je trouwens dat je behalve bloemkool als basis ook een courgettepizza of een bietenpizza kunt maken?

Basis bloemkoolpizza maken
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Bloemkoolpizza basisrecept

Dit makkelijke basisrecept voor het maken van een bloemkoolpizza is ideaal als beginpunt voor je eigen creaties!
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 40 min
Totale tijd: 50 min
Dieetsoort glutenvrij, paleo
Porties: 4 pizza

Ingrediënten

  • 300 gr bloemkoolrijst
  • 150 gr hazelnootmeel of amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 tl cayennepeper minder als je niet van pittig houdt
  • 1 tl oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper

Topping

  • 2 tomaten fijngesneden
  • 250 ml tomatensaus soffrito
  • Peper en zout
  • 200 gr rundergehakt
  • ½ courgette in kleine blokjes
  • Enkele champignons in plakjes
  • 1 takje verse tijm alleen de blaadjes
  • 1 takje verse rozemarijn alleen de naaldjes, gehakt
  • 1 rode paprika in kleine blokjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Doe de bloemkool in een kom en meng met het hazelnootmeel. Voeg twee eieren toe en alle specerijen. Roer goed door tot je een plakkerige brij hebt. Met je handen even doorkneden werkt ook vaak goed.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem ¼ van het deeg en vorm een rondje met een iets opstaande rand. Dat is straks makkelijker voor je vulling. Maar plat mag ook.
  • Maak het niet te dik, maar ook niet te dun.
  • Je kunt je pizza nu helemaal afbakken, dit duurt ongeveer 20-25 minuten of je kunt er voor kiezen hem aan te bakken voor 10 minuten, topping toe te voegen en dan nog eens 10-15 minuten afbakken. Dat is afhankelijk van de topping die je gebruikt. Ik vind het zelf meestal lekkerder om de topping achteraf toe te voegen.
  • In dit geval kookte ik voor de topping de tomaten en de soffrito in een steelpannetje tot een fijn geheel. Zet even apart.
  • Het gehakt rulbakken in een koekenpan en voeg hieraan de courgette en de champignons toe. Kruid het vervolgens naar smaak met peper zout, tijm en rozemarijn.
  • Zodra de pizza gaar is besmeer je m eerst met de soffrito en beleg dan met het gehaktmengsel. Eet meteen.
  • Gebruik je zelf wel kaas? Dan is het lekker om dat nog even in de oven te laten smelten.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: paleo
Trefwoord: bloemkool, bloemkoolpizza
Dieetsoort: glutenvrij, paleo
Auteur: Simone

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 460kcal, Koolhydraten: 20g, Eiwit: 20g, Vet: 36g, Verzadigd vet: 6g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g, Transvet: 1g, Cholesterol: 117mg, Natrium: 982mg, Kalium: 889mg, Vezels: 9g, Suiker: 9g, Vitamine A: 2352IU, Vitamine C: 94mg, Calcium: 124mg, Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!