Bietenpizza met een topping van chorizo
Bietenpizza
Na mijn uitstapje naar een pizza met een bodem van courgette leek het me ook wel leuk om het te proberen met bieten. De meeste mensen kennen de pizza met een bodem van bloemkool inmiddels wel. Sterker nog je kunt tegenwoordig links en rechts in de winkel bloemkoolpizza kopen.
Dat blijken dan wel vaak pizzabodems te zijn waar alsnog bloem in is verwerkt, dus als je op zoek bent naar een glutenvrije pizzabodem moet je vaak toch echt zelf aan de slag.
Geraspte biet
De basis voor deze bietenpizza is – logischerwijs – biet. Gebruik hier geen gekookte bietjes. Dat werkt niet omdat het veel te nat is en doordat die al gaar zijn wordt het geheel te zompig.
Bereiden van de bietenpizza
Het bereiden van de bietenpizza is niet ingewikkeld maar let wel op hoeveel vocht er in de bieten zit. Dat is best nog verschillend per biet, dus gebruik hier je gezonde verstand. Zijn de bieten erg vochtig knijp ze dan even uit voor je het verwerkt in het deeg.
Uiteindelijk moet het deeg voor de bietenpizza bij elkaar blijven zitten als je er in knijpt. Doet het dat niet doordat het te droog is? Voeg dan een eitje extra toe. Is het te nat? Voeg dan nog wat amandelmeel of tapioca toe. Tapioca is een beter bindmiddel dan amandelmeel, maar qua smaak is de amandel favoriet.
Kortom; je kunt het beslag een beetje aanpassen afhankelijk van het soort biet.
Topping
Voor de topping van de bietenpizza gebruikte ik hier knapperig uitgebakken chorizo, uitgebakken courgette en paddenstoeltjes. Maar varieer daar vooral mee met jouw favoriete ingredienten. Uitgebakken spekjes is ook lekker of – als je wel peulvruchten eet en het vega wilt houden – dan misschien met krokante kikkererwten er op.
De opties zijn net zo groot bij welke andere pizza dan ook. In de komende weken wil ik ook eens gaan kijken of je met nog andere groentes een pizza kunt maken. Na de bloemkool-, courgette- en bietenpizza. Het lijkt me dat je zeker met nog veel meer groente een bodem kunt maken!
Dus die actie wordt vervolgd.
Ook leuk om te checken: hoe maak je een basisbodem voor bloemkoolpizza
Bietenpizza
Ingrediënten
- 150 gr rauwe biet geraspt
- 2 of 3 eieren
- 50 gr amandelmeel
- 2 el tapiocameel
- 1 el oregano
- 1 tl zout
Topping
- 50 gr Uitgebakken chorizo
- 50 gr Gebakken courgette
- 50 gr Gebakken champignons
Instructies
- De hoeveelheid eieren is een beetje afhankelijk van hoe droog of hoe nat je mengsel is. Met de hand kneden is vaak het beste omdat je dan meteen kunt zien of het mengsel bij elkaar blijft als je er in knijpt. Is het te nat voeg dan nog wat meel toe, is het te droog dan kan een eitje extra uitkomst bieden.
- Meng alle ingrediënten voor de bietenpizza bij elkaar en vorm hier drie kleine pizza’s van met een beetje een opstaand randje.
- Bak de pizza’s gaar in ongeveer 25 minuten. Ondertussen maak je de topping klaar door de chorizo uit te bakken en de courgette en champignons te bakken. Serveer meteen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.