Pruimencake met crumble topping
Pruimencake met een mooi groen accentje door de pistache. De pistache had ik toevallig nog liggen, maar dit kun je ook maken met amandelmeel! Lekker met een krokant crumble laagje.
Pruimencake met pistache
Vorige week was ik op bezoek bij Alex en daar staan twee grote pruimenbomen in de tuin. Overvol en zó vol dat ze hun lading lieten vallen. Tijd dus om een zakje te plukken en mee naar huis te nemen. Ik maakte twee recepten met pruimen. Deze heerlijke pruimencake en een pruimencrumble die ook binnenkort online komt. Het is tenslotte pruimentijd!
Voor de pruimencake gebruikte ik gemalen pistache. Die had ik nog liggen van een trip naar Turkije, maar pistache is op moment natuurlijk niet te betalen. Je kunt dit dan ook prima maken met amandelmeel in plaats van pistache.
Crumble
Ook in de crumble die op de pruimencake zit gebruikte ik wat pistache, wederom omdat ik het had liggen, maar je kunt dit ook doen met bijvoorbeeld amandelschaafsel. Dat geeft hetzelfde knapperige effect. Of alleen de crumble, dat kan natuurlijk ook.
Om de pruimencake te maken gebruik je verse pruimen. Die variëren nogal in formaat. Ik gebruikte vrij kleine pruimen, dus ik had er aardig wat nodig, maar voor grotere pruimen heb je minder stuks nodig. Het is ook nog een optie om de pruimen in stukjes te snijden en dan op die manier door de cake te verwerken. Nu zitten ze vooral aan de bovenkant.
Met slagroom
De pruimencake is heerlijk om te serveren met een grote klodder slagroom. Of vind ik gewoon alles lekker met slagroom?
Pruimen behoren trouwens tot de oudste fruitsoorten ter wereld en er zijn echt letterlijk honderden soorten. In de supermarkt vind je er meestal 1 of 2 verschillende maar wellicht heb je een buurman- of vrouw met een pruimenboom. Dan mag je er vast wel wat van plukken want de bomen produceren een enorme hoeveelheid pruimen.
Een van mijn favoriete recepten met pruimen is trouwens deze pruimentaart met marsepein. Zo lekker en ook heel eenvoudig!
Pruimencake met pistache
Benodigdheden
- Springvorm 22 cm
Ingrediënten
- 175 gr boter gesmolten
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl vanille extract
- 100 gr gemalen pistache of amandelmeel
- 100 gr volle kwark
- 12 pruimen pitten verwijderd, gehalveerd
Crumble
- 50 g bloem
- 50 g boter
- 50 g kristalsuiker
- 50 g pistache gehakt
Instructies
- Smelt als eerste de boter en laat dit iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Doe vervolgens alle ingrediënten voor de cake (behalve de pruimen) in een mengkom en draai tot een gladde luchtige massa.
- Bekleed een springvorm van 22 cm met bakpapier en stort hier het beslag in. Strijk de bovenkant glad en druk hier de halve pruimen in met de snijkant omhoog.
- Maak de crumble door bloem, boter, blokjes boter en de pistache in een kommetje te doen. Wrijf het met je vingers tot een korrelige massa. Verdeel dit over de bovenkant van je beslag.
- Zet in de oven voor ongeveer 50-55 minuten of tot gaar en goudbruin. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.