Een heerlijke pompoentaart maar met als extra element een lekkere pistache crumble. De taart is een gegarandeerd succes. Check het makkelijke recept hieronder.

Pompoentaart met pistache crumble

Pompoentaart met pistache crumble

Pompoentaart is natuurlijk hét zoete recept voor de herfst en winter, maar ik wilde dit keer een next level versie maken. En zo kwam deze pistache crumble tot stand. Het geeft de pompoentaart net weer even een andere twist. En heb je geen pistache dan kun je natuurlijk ook een crumble maken met andere nootjes of gewoon met boter en bloem zoals de min- of meer standaard versie die je ook in deze appel crumble terugvindt. Dat is overigens een glutenvrije topping, maar kun je ook met gewone bloem maken.

Pompoentaart met pistache crumble topping

Welke vorm voor de pompoentaart?

Je maakt een pompoentaart het beste in een taartvorm met een losse bodem. Dat werkt het makkelijkste en je kunt de taart na het bakken makkelijk lossen. Wel even goed invetten voor het beste resultaat. Je kunt er ook voor kiezen om het nog extra te bekleden met bakpapier, maar ik vind dat vervolgens niet zo fijn werken met de korst. Die is toch behoorlijk kruimelig dus breekt sneller als je er bakpapier in doet. Goed invetten is de beste manier.

Wij gebruikten hier een springvorm. Dat werkt ook maar is niet ideaal. De randjes breken eerder als je het daarin bakt. Ook omdat het geen hele hoge taart is dus het merendeel van je springvorm is onbedekt. Maar heb je geen taartvorm dan kan het natuurlijk prima.

Waar vind ik kant- en klare pompoenpuree?

Voor deze pompoentaart met pistache crumble gebruik ik kant- en klare pompoenpuree. Je kunt het natuurlijk zelf maken met dit eenvoudige recept voor pompoenpuree, maar je kunt het tegenwoordig ook redelijk goed kant- en klaar kopen. Ik koop die van mij van het merk Libby in de Amazing Oriental. Let wel op dat je de ongezoete variant koopt. Daar zit alleen pompoen in en niks anders. Je voegt hier natuurlijk zelf ook al suiker toe dus als je de gezoete variant koopt dan wordt het wel erg zoet.

Blind bakken

Ik bak mijn taarten met korstdeeg altijd eerst blind voor. Dan weet je zeker dat de bodem ook goed gaar is en zorgt voor een lekker krokante korst. Dus handig als je dat wel doet. Voor het blind bakken kun je dure bakbonen gebruiken, maar makkelijker is het om ongekookte rijst of ongeweekte peulvruchten te gebruiken. Die kun je daarna niet meer eten. Ik heb altijd een bakje waar ik het in bewaar want je kunt het meerdere malen gebruiken als blindbakvulling.

Na het blindbakken haal je de vulling plus het bakpapier weg en bak je de bodem nog even tot deze licht goudbruin is. Laat het niet te donker worden, want het moet nog een keer de oven in om de pompoenvulling te bakken. Ik bestrijk het voor de tweede baksessie nog met wat geklopt ei. Dat is geen must maar zorgt voor een mooi goudbruin randje.

Pompoentaart met pistache crumble | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
4.50 van 2 stemmen

Pompoentaart met pistache crumble

Wij gebruikten een springvorm om de taart te bakken maar het is het mooiste in een vlaaivorm. Die waren we alleen even vergeten. Maat van de springvorm is 25 cm rond
Voorbereidingstijd: 35 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Porties: 12 personen

Benodigdheden

  • taartvorm van 22 cm

Ingrediënten

Voor de korst:

  • 310 gr bloem
  • 226 gr boter goed koud
  • 56 gr suiker
  • snufje zout
  • 3 el water ijskoud

Voor de vulling:

Voor de topping:

  • 120 gr pistache nootjes gehakt
  • 60 gr witte basterdsuiker
  • 2 el bloem
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 el boter

Instructies

  • Maak het deeg van de pompoentaart door de droge ingredienten bij elkaar te doen in een keukenmachine en even kort te pulseren. Snij de boter in blokjes en doe dit erbij. Puls weer met de machine tot je een soort grove korrels hebt. Terwijl de machine draait doe je er een voor een de eetlepels ijskoud water bij. Het zal er als kruimels uit blijven zien maar als je het tussen je vingers samen knijpt moet het bij elkaar blijven. Draai de kom boven een aanrecht om, kneed het deeg tot een samenhangende bal en doe er plasticfolie omheen en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen je oven voor op 180 C.
  • Rol het deeg uit en bedek er je bakblik mee. Bak je deeg eerst blind voor 20 minuten (doe bakpapier op het deeg en bedek met bakbonen, gedroogde bonen of rijst) Verwijder je bakpapier, bestrijk met eidooier en bak nog eens tien minuten tot goudbruin. Laat een beetje afkoelen.
  • Meng de pompoenpuree met de slagroom, de eieren, de koekkruiden en de suiker en klop tot het goed gemengd is. Giet dit in de afgekoelde taart vorm en zet in de oven voor 25-30 minuten.
  • Ondertussen maak je de crumble door de ingredienten bij elkaar te doen en meng met je vingers de boter door de andere ingredienten tot je een crumble hebt.
  • Na 25-30 minuten haal je de pompoentaart uit de oven en verdeel je de crumble over de bovenkant. Laat nog eens een minuutje of 15 in de oven tot de crumble goudbruin is.
  • Laat volledig afkoelen voor je hem serveert.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: pistache, pompoen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 438kcal, Koolhydraten: 39g, Eiwit: 7g, Vet: 29g, Verzadigd vet: 16g, Meervoudigd onverzadigd vet: 3g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g, Transvet: 1g, Cholesterol: 105mg, Natrium: 159mg, Kalium: 243mg, Vezels: 3g, Suiker: 14g, Vitamine A: 6390IU, Vitamine C: 2mg, Calcium: 49mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze heerlijke recepten met pompoen

Delen is fijn!