Simone's Kitchen

Donna’s gezonde chocoladecake met pistache en frambozen

Chocolade cake met pistache en frambozen | simoneskitchen.nl

De voordelen van cacao

Elke chocoholic wil dit natuurlijk horen: chocola is goed voor je. 🙂 Er is natuurlijk wel een ‘maar’ bij dit verhaal, want de chocoladerepen die je in de supermarkt koopt horen daar eigenlijk niet bij. Daar zit een berg suiker in (en vaak maar weinig cacao), en als je het hebt over witte chocola… dan zit er gewoon geen chocola in. Dus sorry, maar die tellen niet mee.

Wat wel goed voor je is, is rauwe cacao. Cacaonibs of rauwe cacaopoeder. Ik strooi regelmatig een lepeltje cacaonibs over mijn yoghurt als ontbijt. Er zit niet echt heel veel smaak aan cacaonibs dus je moet ze wel een beetje ‘opleuken’. En voila, dat doe je met dit lekkere recept van Donna Hay.

Gezonde chocoladecake met pistache | simoneskitchen.nl

Maar waarom is het dan zo gezond?

In cacao zitten antioxidanten. En dan met name de flavonoïden, een groep anti-oxidanten die goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Bovendien is chocola lekker waardoor je lichaam ook nog eens endorfinen aanmaakt en daar wordt je dan weer blij van. Hoe hoger het cacaogehalte in de chocola, des te beter het is voor je.

Chocoladecake met pistache

Deze super simpele chocoladecake hoeft niet in de oven maar alleen een paar uur in de koeling. Hier is het gecombineerd met gedroogde frambozen en pistachenootjes. Het gedroogde fruit is niet altijd eenvoudig te vinden maar je kunt het eventueel ook vervangen door stukjes gedroogde zuidvruchten zoals abrikozen of vijgen. Dat is ook lekker.

Doordat de cake niet echt zoet is (er gaat alleen wat ahornsiroop in) heb je aan een klein blokje echt genoeg. Lekker als gezonde traktatie bij de koffie!

Chocolade cake met pistache en frambozen | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Gezonde chocoladecake met pistache en frambozen

Voorbereidingstijd: 15 min
Koelkast: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 15 min
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 225 gr cashewnoten rauw
  • 60 ml kokosolie gesmolten
  • 60 ml ahornsiroop
  • 50 gr cacaopoeder rauw
  • 20 gr gevriesdroogde frambozen
  • 105 gr pistachenoten grof gehakt (zonder schilletje uiteraard!)

Instructies

  • Doe de cashewnoten in een hittebestendige kom en overgiet met kokend water. Laat dit 15 minuten staan om te weken.
  • Giet de cashewnoten af en doe in een keukenmachine. Voeg de kokosolie en de ahornsiroop toe en draai voor een minuut of twee of tot het glad en romig is geworden. Voeg de cacao toe en draai tot het glad is.
  • Doe over in een grote kom, voeg de frambozen en 70 gr van de gehakte pistachenoten toe en roer om alles te combineren. Mocht het mengsel nu veel te droog zijn dan kun je er nog iets meer kokosolie bij doen. Het mag wel een beetje droog zijn maar moet zometeen wel plakken.
  • Neem een vorm van 20 x 10 cm en bekleed met bakpapier. Doe je mengsel erin en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  • Doe de resterende pistachenoten erop en druk met de lepel in het mengsel.
  • Laat minimaal vier uur in de koeling staan om op te stijven.
  • Je kunt het in de koelkast een week bewaren.
Gang: Snack
Auteur: Donna Hay

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Avatar

    Dat ziet er zalig uit Simone! Die gaat op mijn nog te maken lijstje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!