Deze heerlijke gezonde chocoladecake hoeft niet gebakken te worden maar stijft op in de koeling. Je maakt het met pistachenootjes en frambozen.

Gezonde chocoladecake

Gezonde chocoladecake

Elke chocoholic wil dit natuurlijk horen: chocola is goed voor je. 🙂 Er is natuurlijk wel een ‘maar’ bij dit verhaal, want de chocoladerepen die je in de supermarkt koopt horen daar eigenlijk niet bij. Daar zit een berg suiker in (en vaak maar weinig cacao), en als je het hebt over witte chocola… dan zit er gewoon geen chocola in. Dus sorry, maar die tellen niet mee.

Wat wel goed voor je is, is rauwe cacao. Cacaonibs of rauwe cacaopoeder. Ik strooi regelmatig een lepeltje cacaonibs over mijn yoghurt als ontbijt. Er zit niet echt heel veel smaak aan cacaonibs dus je moet ze wel een beetje ‘opleuken’. En voila, dat doe je met dit lekkere recept van Donna Hay.

Gezonde chocoladecake met pistache | simoneskitchen.nl

Maar waarom is het dan zo gezond?

In cacao zitten antioxidanten. En dan met name de flavonoïden, een groep anti-oxidanten die goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Bovendien is chocola lekker waardoor je lichaam ook nog eens endorfinen aanmaakt en daar wordt je dan weer blij van. Hoe hoger het cacaogehalte in de chocola, des te beter het is voor je.

Chocoladecake met pistache

Deze super simpele gezonde chocoladecake hoeft niet in de oven maar alleen een paar uur in de koeling. Hier is het gecombineerd met gedroogde frambozen en pistachenootjes. Het gedroogde fruit is niet altijd eenvoudig te vinden maar je kunt het eventueel ook vervangen door stukjes gedroogde zuidvruchten zoals abrikozen of vijgen. Dat is ook lekker.

Doordat de cake niet echt zoet is (er gaat alleen wat ahornsiroop in) heb je aan een klein blokje echt genoeg. Lekker als gezonde traktatie bij de koffie!

Cashewnoten

In de basis zitten in dit recept vooral veel goede ingrediënten maar door de cashewnoten en de kokosolie is dit natuurlijk geen “mager” recept te noemen. Ook daarom heb je maar echt een heel klein stukje nodig om lekker te zijn. Dit is geen chocoladecake waar je de hele taart achter elkaar van eet. Dus het is gezond, mits je er een klein stukje van eet!

Chocolade cake met pistache en frambozen | simoneskitchen.nl

Gezonde chocoladecake met pistache en frambozen

4 van 1 stem
GangSnack
KeukenGezonde keuken

Te bereiden uit de koelkast en niet in de oven!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
Koelkast4 uur
totaal 4 uur 15 minuten

16 personen

Ingrediënten

  • 225 gr cashewnoten rauw
  • 60 ml kokosolie gesmolten
  • 60 ml ahornsiroop
  • 50 gr cacaopoeder rauw
  • 20 gr gevriesdroogde frambozen
  • 105 gr pistachenoten grof gehakt (zonder schilletje uiteraard!)

  • Doe de cashewnoten in een hittebestendige kom en overgiet met kokend water. Laat dit 15 minuten staan om te weken.
  • Giet de cashewnoten af en doe in een keukenmachine. Voeg de kokosolie en de ahornsiroop toe en draai voor een minuut of twee of tot het glad en romig is geworden. Voeg de cacao toe en draai tot het glad is.
  • Doe over in een grote kom, voeg de frambozen en 70 gr van de gehakte pistachenoten toe en roer om alles te combineren. Mocht het mengsel nu veel te droog zijn dan kun je er nog iets meer kokosolie bij doen. Het mag wel een beetje droog zijn maar moet zometeen wel plakken.
  • Neem een vorm van 20 x 10 cm en bekleed met bakpapier. Doe je mengsel erin en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  • Doe de resterende pistachenoten erop en druk met de lepel in het mengsel.
  • Laat minimaal vier uur in de koeling staan om op te stijven.
  • Je kunt het in de koelkast een week bewaren.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 165kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwit: 5g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Natrium: 3mg | Kalium: 221mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 28IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 22mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.