Chocolade mousse en hoe gezond is ‘gezonde’ choco mousse eigenlijk?

Gezonde chocolade mousse | simoneskitchen.nl

Zonder suiker

Je ziet het links en rechts natuurlijk in grote getale langskomen: suikervrije desserts, ‘gezonde’ taarten en meer van dat soort kreten. Niks mis mee hoor, begrijp me niet verkeerd maar nadat ik ongeveer in een appelflauwte viel doordat ik mijn ‘gezonde’ chocolade mousse gebruikte als lunch (ok en nog een bakje bramenmousse eraan toevoegde) denk ik dat gezond ook maar betrekkelijk is.

Ik had namelijk een overdosis bananen in huis en met de huidige fruitvlieg epidemie (echt alles al geprobeerd en ze zijn dit keer lastig uit te roeien, maar we komen er wel!) was het geen goed idee om die bananen nog veel langer te laten liggen. Tijd dus om er iets mee te doen.

Mijn eerste ingeving was deze lekkere chocolade mousse, die behalve vegan ook nog eens technisch suikervrij is. En daar ga je dus he, want er is inderdaad geen suiker toegevoegd maar die bananen waren dermate rijp dat ik alsnog een mega suikerdip kreeg na het eten van 1 chocolade mousse en 1 bramenmousse. En niet eens super veel van gegeten, maar genoeg.

Ruim 40 dagen zonder suiker

Nu moet je weten dat ik op dat moment al zo’n dag of veertig geen suiker, honing of andere zoetstoffen had genuttigd. Misschien een keer een banaan maar dat weet ik al niet eens zeker. Dus die plotselinge suiker uit die hele zoete bananen was niet heel anders qua reactie van mijn lichaam dan bij kristalsuiker.

Gezonde chocolade mousse | simoneskitchen.nl

Nu las ik laatst ergens een bericht van iemand die waarschuwde dat je geen bananen moest eten want daar zit teveel suiker in. Dat is weer het andere uiterste naar mijn mening. Want de suikers in die banaan zitten wel in een pakketje met allerlei andere voedingsstoffen die goed voor je zijn. Waardoor je niet alleen suikers maar ook andere zaken binnenkrijgt. Zolang je geen tros per dag naar binnen werkt (knappe jongen die dat lukt) lijkt me dat er niet veel aan de hand is. Je kunt natuurlijk ook doorslaan.

Gevoelig voor suiker

In mijn geval weet ik dat ik gevoelig ben voor suiker. In een compleet pakketje met andere dingen valt het wel mee maar eet ik een hand bananenschuimpjes op een nuchtere maag dan duikelt mijn bloedsuikerspiegel als een kelder. (maar dat is waarschijnlijk bij meer mensen het geval!) En voel ik me knap beroerd. Dat komt natuurlijk doordat bananenschuimpjes puur suiker zijn met chemische toevoegingen. Zit niks nuttigs in.

In geval van dit (lekkere!) dessert zit het dan weer wel bommetje vol met gezonde dingen. En als traktatie is daar echt helemaal niks mis mee. Maar je moet niet de fout maken om deze chocolade mousse dan maar te pas en te onpas te eten want daar ga je dan weer fout. Het blijft een traktatie en kun je dus het beste als zodanig beschouwen. Lekker af en toe van genieten maar niet elke dag. En al helemaal niet als lunch eten. Haha.. 🙂

Chocolademousse met drie ingrediënten

En het smaakt echt naar chocolade mousse. Is alleen veel sneller en makkelijker en ja ook gezonder dan de standaard chocola , slagroom,  eiwit en suiker versie.Het is natuurlijk niet hetzelfde. Dat kan iedereen wel roepen maar dat is het niet. Beiden zijn mega lekker. Aan jou de keuze welke je liever wilt maken!

Chocolade mousse

Ingredients:

  • 2 rijpe bananen
  • 1 avocado
  • 6 el rauwe cacao

Serveren met:

  • Verse frambozen
  • Cacaonibs

Directions:

  1. Doe de bananen in een kleine keukenmachine en voeg het vlees van de avocado toe.
  2. Pureer en voeg de cacao toe. Mix het geheel goed en schep over in serveer glazen.
  3. Zet in de koeling tot gebruik en serveer met frambozen en/of cacao nibs

Hou je van lekker eten? Dan ben je hier aan het goede adres..

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - ook gratis mijn 10 tips om je foodfotografie te verbeteren. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van nieuwe recepten en foodfotografie nieuws!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

6 comments

  1. Hmmm, lekker zeg, handig als je een keer een snel toetje nodig hebt 🙂 Ik vries overrijpe bananen in plakjes in en eet ze dan op een warme dag als bevroren snacks, erg lekker 🙂

  2. Leuk geschreven Simone! Die fruitvliegjes zijn herkenbaar helaas…

  3. Dan ben ik wel erg benieuwd naar je werkwijze. Tips zijn altijd welkom!!

    • Simone van den Berg

      Nou ten eerste hebben we alles in de koelkast gelegd, geen bananen gekocht of ander fruit dat niet in de koeling mag. Vaatdoekjes weggegooid en alleen van die schoonmaakdoekjes gebruikt om het aanrecht schoon te maken. (ze gingen ook op de vaatdoekjes zitten, zelfs al na één keer gebruiken. Drie fruitvliegvallen neergezet: glas met wat fruitazijn erin, paar rijpe kersen en een drupje afwasmiddel. Over dat glas plastic folie en daar een paar kleine gaatjes in prikken. Daar kunnen ze wel in maar de uitweg vinden zijn ze niet slim genoeg voor. Als er niks anders meer te vinden is in de keuken gaan ze op de glazen af. En in de glazen gaan ze dood. Het heeft wel 1 a 2 weken geduurd maar gelukt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *