Deze heerlijke chocolademousse maak je met dadels en avocado. Zonder banaan, want niet iedereen is daar fan van!

Chocolade avocadomousse

Chocolademousse met dadels en avocado

Origineel is het niet, maar daarom zeker niet minder lekker. Een chocolademousse met dadels en avocado. Gezoet met dadels en heerlijk romig door de avocado.

De allereerste keer dat ik een chocolademousse met avocado proefde had ik ernstige twijfel. Sterker nog, ik was overtuigd dat het niks kon wezen. Ik bedoel… hoezo een chocolademousse met avocado? Zonder room? Ben je gek of zo?

Chocolademousse is al jaren een van mijn favoriete desserts. Als ik in een restaurant ben en er staat chocolademousse op de kaart? Dan moet ik het bijna wel bestellen. En doe dat dan ook bijna altijd. Tenzij er natuurlijk iets anders is wat ik niet kan weerstaan.

Met avocado, dadels en zonder room

De chocolademousse met avocado is al een tijdje populair in het “alternatieve’ voedingscircuit. Als ik het zo mag noemen. Wanneer het is ontstaan weet ik niet meer precies, maar op gegeven moment zag je het overal en nergens terugkomen. En had ik, zoals gezegd, ernstige twijfels of dat nou wel zo’n goed idee was. Bovendien zit in bijna al die chocolademousse recepten banaan verstopt. Ik maakte al eens eerder een gezonde chocolademousse met avocado en banaan.

Maar mijn allereerste proefsessie met een mousse zonder room of ei vond ik overweldigend lekker. Niet iedereen houdt echter van banaan, dus dit keer maakte ik een versie met dadels. En dat werkt eigenlijk net zo goed. De chocolademousse met dadels is iets minder glad dan een versie met banaan, maar de smaak is heerlijk.

Geen kokos

Hoewel ik gek ben op kokos vind ik het ook wel fijn dat in dit recept geen kokos wordt gebruikt. Want als je veel paleo eet komt die kokos je vroeg of laat een keer de neus uit. Wil je wel een versie met kokos? Probeer dan eens deze vegan avocadomousse met kokos Het grappige van die is dan weer dat er geen avocado gebruikt wordt. Dus hou je niet van avocado maar wel van kokos? Check die dan even!

Of maak ze allebei. Doe eens gek.. 😉

Met welk apparaat maak je de mousse het beste?

Mijn favoriete manier om de chocolademousse met dadels te maken is in de high speed blender. Je krijgt dan het gladste resultaat. In de keukenmachine kan het ook prima, maar dan krijg je wel iets meer korrels zoals je hier in de foto ziet. Deze heb ik gemaakt in de keukenmachine.

Ook met een staafmixer kun je dit goed maken. Wel belangrijk om de dadels echt even goed te laten weken zodat ze daarna goed geblend kunnen worden.

Dadel chocolademousse

Chocolademousse met dadels en avocado

5 van 1 stem
GangDessert
Keukenpaleo

Er bestaan vele varianten van de chocolade mousse gemaakt met avocado’s. Origineel is het dus niet maar daarom niet minder lekker! Mijn favoriete versie is met dadels.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 150 gr dadels zonder pit
  • 150 ml amandelmelk
  • 30 gr cacao
  • 1 tl vanille
  • 2 rijpe avocado’s
  • Om te serveren: Verse munt frambozen

  • Doe de dadels in een keukenmachine of high speed blender. Giet de amandelmelk in een steelpannetje en verhit dit even. Het hoeft niet te koken. Giet dit over de dadels heen en laat dit minimaal 10 minuten staan zodat de dadels wat zachter worden.
  • Draai het dadelmengsel wat gladder. Voeg dan de avocado, cacao en specerijen toe en draai tot het een mooi glad mengsel is geworden.
  • Serveer in een grote kom of individuele schaaltjes en decoreer met verse frambozen en verse munt

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 292kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 5g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 3g | Natrium: 58mg | Kalium: 848mg | Vezels: 12g | Suiker: 25g | Vitamine A: 147IU | Vitamine C: 10mg | Calcium: 81mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.