Dit heerlijke recept voor een romige chocolademousse is niet ingewikkeld om te maken. De grootste uitdaging is om er vanaf te blijven tot het stevig is geworden in de koeling… 🙂

Chocolademousse

Chocolademousse recept

Chocolademousse; het is altijd al een enorme zwak voor me geweest. Chocolade zelf kan ik nog wel weerstaan. Dat is niet perse heel moeilijk, maar chocolademousse? Dat is echt een ander verhaal. Overal waar ik uit eten ga check ik natuurlijk de kaart voor de desserts. Als ik zie dat er chocolademousse wordt aangeboden, dan móet ik dat bestellen. Overigens niet altijd heel erg bevredigend want er zijn net zo veel hele slechte chocolademousse recepten als hele goede.

Uiteraard hoort dit tot de lekkere chocolademousse recepten. Dat had je vast al begrepen. Het is niet ingewikkeld om te maken en is zo lekker romig! Zoals een goede chocolademousse hoort te zijn.

Chocolademousse recept

Alleen even wachten

Het enige wat je moet doen, na het maken van de chocolademousse, is wachten tot het wat steviger is geworden in de koeling. Nu is dat natuurlijk niet perse een vereiste, maar het maakt het wel echt lekkerder. Je kunt altijd de kom goed uitlikken, dan heb je alvast wat van de mousse naar binnen. Voor het geval je niet kunt wachten.

Chocolademousse recept

Dit chocolademousse recept maakt ongeveer genoeg voor 6 personen, maar dat ligt wel grotendeels aan het formaat van je glazen of kommetjes. Laten we zeggen voor 4-6 personen. Ik maakte het dit keer voor mijn ouders waar we gingen eten. En we waren met zijn vieren, maar alles ging schoon op. Nu kun je dat wel aan mijn vader overlaten, maar onthou dat ik óók nog een enorme schaal met slagroom erbij gemaakt had.

Dat is natuurlijk niet verplicht maar ik vind chocolademousse in combinatie met slagroom het ultieme verwen recept.

Structuur van de chocolademousse

Maken

Om dit chocolademousse recept te maken heb je verse eieren nodig. Je eet de eieren namelijk rauw, dus gebruik hiervoor geen oude eieren. Wil je dat liever niet, dan kun je ook chocolademousse zonder eieren maken of je kunt kiezen voor gepasteuriseerde eieren. Die kun je in een pak kopen. Dan heb je in dit geval wel apart dooier en eiwit nodig. Eiwit uit een flesje kun je tegenwoordig zelfs in de supermarkt vinden. Of je kunt gaan voor de gezonde chocolademousse variant met avocado.

Ik ben nog nooit ziek geworden van de rauwe eieren, maar ben je zwanger of al wat ouder of heb je gezondheidsproblemen in het algemeen dan is het beter om dit niet te eten. Je kunt trouwens ook een onwaarschijnlijk lekkere chocolademousse maken met olijfolie. Klinkt helemaal gek, maar check het recept hier maar. Is voor nu nog alleen in het Engels, maar ik zal hem binnenkort nog een keer maken voor hier.

Waarom zit er boter in de chocolademousse?

De boter in dit recept zorgt voor het opstijven van de mousse. Om op te stijven heb je iets van een vet nodig. De eidooiers zorgen er ook voor maar door de boter wordt de mousse wat steviger. Je kunt uiteraard ook een mousse maken zonder de boter. Doordat het iets steviger is, duurt het ook minder lang voor het goed opgesteven is. Ik hou standaard ongeveer een uur of 2 a 3 aan, maar ietsje eerder kan waarschijnlijk ook goed.

Chocolademousse
Print recept Pin recept
3.67 van 3 stemmen

Chocolademousse recept

Heerlijk romige chocolademousse
Voorbereidingstijd: 15 min
Koeling: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 15 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 200 gr pure chocola
  • 250 ml slagroom
  • 75 gr boter
  • 4 eieren gesplitst
  • 2 el poedersuiker

Instructies

  • Doe de boter en de in stukken gebroken chocola in een hittebestendige kom en smelt dit au bain marie samen. Splits de eieren en doe het eiwit over in een vetvrije kom.
  • Zodra de chocola en boter een mooi glad mengsel vormen, haal je het van het vuur en voeg je een voor een de eidooiers aan het mengsel toe. Zorg dat de chocola niet te heet is. Je wilt niet dat het ei meteen gaat stollen!
    Roer elke dooier er goed door voor je de volgende toevoegt. Zet apart.
  • Klop de slagroom lobbig en zet apart
  • Klop het eiwit tot zachte pieken en zeef dan het poedersuiker eroverheen. Klop tot het glanzende stijve pieken vormt.
  • Doe de slagroom bij het chocolade mengsel en vouw dit om tot alles goed gemengd is. Doe hetzelfde met de eiwitten en doe de chocolade mousse over in bakjes om op te stijven in de koeling. Laat het minstens drie uur staan
Gang: Dessert
Trefwoord: chocola, ei

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 453kcal, Koolhydraten: 24g, Eiwit: 6g, Vet: 39g, Verzadigd vet: 24g, Meervoudigd onverzadigd vet: 2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g, Transvet: 0.4g, Cholesterol: 183mg, Natrium: 139mg, Kalium: 180mg, Vezels: 2g, Suiker: 21g, Vitamine A: 1087IU, Vitamine C: 0.3mg, Calcium: 55mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze chocolademousse recepten

Delen is fijn!