Simone's Kitchen

Chocolade mouse en de anti climax van familiekoken

Chocolade mousse

Het is altijd zo’n groot vraagteken voor me geweest… De ‘eet’ historie van mijn familie… Al jaren lees ik allerlei blogs en ik ben gek op de verhalen over grootmoeders die in de keuken stonden en allerlei geheime familie recepten aan hun kleinkinderen doorgaven. Dat heeft wel wat vind je ook niet? Dus begon ik me af te vragen waarom ik me compleet geen enkel etentje kon herinneren bij opa en oma. Had ik ernstige last van een vroege vorm van geheugen verlies wellicht? Selectief geheugen omdat het zo slecht was? Wat was er aan de hand?

20140314-MH2A7571

Kijk dat mijn moeder een hekel aan koken had en het echt liever niet deed, dat wist ik. Dat ik de liefde voor koken niet van haar had, dat was dus ook bekend. Maar ik had nog een vage hoop dat ik ergens heeeel diep weggestopt mooie herinneringen had aan een kokende oma. Of zoiets. Nu heeft mijn moeder al jaren Parkinson en is paps inmiddels aardig lichamelijk aan het kwakkelen dus wij – mijn zussen en ik – gaan regelmatig daar koken. Hebben ze ook eens een fatsoenlijke maaltijd (ze vinden de maaltijden van de maaltijd service niet lekker) Dus onder het eten (jee, wat kunnen die twee eten als ze iets lekker vinden!) bracht ik het onderwerp ter tafel… Toch best een beetje een rare vraag; ‘Heb ik vroeger wel eens bij oma gegeten?”

Mijn moeder was heel stellig in haar antwoord. “O nee, zeker niet.” De moed zonk mij in de schoenen… om meteen weer opgelucht adem te halen. Niks mis met mijn geheugen in ieder geval. Maar mijn nieuwsgierigheid was ook wel gewekt. ‘Dat is toch wel een beetje apart? Wij kwamen er vaak en nog nooit iets gegeten?’ (Ik tel die rode doosjes rozijnen die we altijd kregen even niet mee als voeding!)

20140313-MH2A7553

Nee, zo vertelde mijn vader, je moeder is ooit de eerste geweest die bij opa en oma heeft gegeten… En dat maal kan ze zich nu nog herinneren; een dubbelgeklapte boterham. Jawel… ! Op mijn vraag of oma dan ook al niet van koken hield werd bevestigend geantwoord. Met als argument dat het ook niet leuk is om voor negen kinderen te koken. Nou wilde ik die discussie niet aan dus ik heb mijn mond maar gehouden, maar ik durf te wedden dat er meer dan genoeg gezinnen zijn met veel kinderen en een moeder die wél van koken hield. Anders was koken uitgestorven in die tijd. Echt…

20140313-MH2A7547

Maar het is dus een duidelijk verhaal; ik heb nooit bij een oma of opa gegeten vroeger… Niet dat ik wat te kort ben gekomen, maar toch… Hoe leuk had het geweest om wat van die gezellige herinneringen te hebben.. Misschien is het wel een soort van wonder dat ik wel van koken hou (als enige in de familie mag ik ook wel toevoegen, al geloof ik dat mijn broer het af en toe ook nog wel leuk vind) Nou goed, het is wat het is, maar ik ben blij dat het oma-eten mysterie is opgelost!

choco mousse

Deze chocolade mousse maakte ik dus als dessert voor pa en ma, want mijn vader is een toetjes monster. Ook dat zit in de familie.. 😉 De bakjes gingen schoon op (grotere als deze, dit zijn de leftovers) inclusief de enorme bak met slagroom die ik erbij had gemaakt… Ach het is altijd leuk als je kookkunsten gewaardeerd worden, toch? En zoals mijn vader zei; Het was GEWELDIG… 😉

Chocolade mousse
Print recept Pin recept
No ratings yet

Chocolade mousse

Voorbereidingstijd: 15 min
Koeling: 3 uur
Porties: 6 personen

Ingrediënten

 • 200 gr pure chocola
 • 250 ml slagroom
 • 75 gr boter
 • 4 eieren gesplitst
 • 2 el poedersuiker

Instructies

 • Doe de boter en de in stukken gebroken chocola in een hittebestendige kom en smelt dit au bain marie samen. Splits de eieren en doe het eiwit over in een vetvrije kom.
 • Zodra de chocola en boter een mooi glad mengsel vormen, haal je het van het vuur en voeg je een voor een de eidooiers aan het mengsel toe. Roer elke dooier er goed door voor je de volgende toevoegt. Zet apart.
 • Klop de slagroom lobbig en zet apart
 • Klop het eiwit tot zachte pieken en zeef dan het poedersuiker eroverheen. Klop tot het glanzende stijve pieken vormt.
 • Doe de slagroom bij het chocolade mengsel en vouw dit om tot alles goed gemengd is. Doe hetzelfde met de eiwitten en doe de chocolade mousse over in bakjes om op te stijven in de koeling. Laat het minstens drie uur staan

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

14 comments

 1. Mmmm….ik kan me de etentjes bij oma nog wel herinneren….en grote pan met mosselen..helemaal voor ons tweetjes….
  Zo jammer dat het niet meer kan, maar gelukkig heb ik de herinneringen daaraan nog wel!

 2. Ach, jouw ouders hebben herinneringen en ervaren leuke momenten aan de kookkunsten van hun dochter. En ik geloof direct dat de mousse op was, die ziet er lekker uit!

 3. misschien hou jij van koken net omdat je moeder geen keukenprinses was.
  mien

 4. Oh wat herkenbaar, hier was / is het niet anders, en ook ik vind dat heel jammer. Koken is een noodzakelijk kwaad. Wij ‘proberen’ het anders te doen door wél te koken voor familie en vrienden. Dat valt lang niet altijd mee omdat het er van huis uit niet inzit. Maar waar een wil is, is een weg!

 5. Mijn oma was dol op koken! Ze was, volgens de verhalen, ook altijd erg van nieuwe en exotische dingen als kiwi’s en champignons. Na het overlijden van mijn opa ging ik op zaterdag altijd bij haar logeren. We maakten dan samen kipragout met gebakken aardappeltjes en sla, heerlijk. Helaas is ze op mijn 15e al overleden. Volgens mijn moeder lijk ik erg op haar in mijn kookstijl: alles bij elkaar gooien en maar zien wat het wordt. Recepten zijn voor mietjes 😉 Jammer dat ik het niet meer aan haar kan vragen..

  De chocolademousse ziet er heerlijk uit, trouwens!

 6. Eigenlijk ook wel leuk, het is dus een talent want helemaal uit jou zelf komt!

 7. Ooooooh wat ziet dit er goddelijk lekker uit! <3 Dit komt op mijn lijstje voor na de bruiloft. Nu probeer ik er nog een paar kilo's af te krijgen en dan lijkt me dit receptje niet zo geschikt haha!

  Ik ben ook eens gaan nadenken en wij aten vroeger ontzettend vaak bij opa en oma. Mijn oma is in mijn ogen dan ook echt iemand die ik me zal blijven herinneren als een geweldige kok. Mijn favorieten bij opa en oma waren snijbonen stampot en pannenkoeken. Mijn opa at de pannenkoeken altijd in soepbord waar hij eerst een laagje melk in deed en daar de pannenkoeken in legde. Flink wat bruine suiker er op en eten maar. Ik deed dat zelf nooit maar dat zijn van die dingen die je nooit zal vergeten 🙂

  Liefs!

 8. Pingback: Chocolade mousse en hoe gezond is 'gezonde' choco mousse eigenlijk? | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.