Chocolademousse met olijfolie klinkt misschien wat vreemd maar is heel eenvoudig om te maken en super lekker. Er wordt geen ei gebruikt, wat een groot voordeel is voor iedereen die geen rauwe eieren wil of kan eten.

Chocolademousse met olijfolie

Ik maakte deze heerlijke chocolademousse zo’n tien jaar geleden voor het eerst en ik geloof dat het recept oorspronkelijk van Masterchef Australia komt. Ik zag het op tv en wilde het uitproberen en het was zo makkelijk als beloofd. Het moet tijdens een van de allereerste seizoenen van Masterchef Australia zijn geweest. Je hebt maar drie ingrediĆ«nten nodig om dit te maken:

  • slagroom
  • pure chocolade
  • olijfolie

Wat betreft de olijfolie is het goed om te weten dat je een milde olijfolie moet gebruiken en geen extra virgin olijfolie. De smaak van die laatste is veel te sterk om te gebruiken in deze chocolademousse.

De chocolademousse maken

Het maken van de chocolademousse met olijfolie is super eenvoudig. Eerst neem je een grote hittebestendige kom en voeg je de pure chocolade (in stukjes) toe. Je kunt dit het beste au bain marie doen. Zodra de chocolade gesmolten is en de laatste stukjes chocolade in het mengsel zijn opgelost, haal je het van het vuur en laat je het een beetje afkoelen. Je kunt de chocolade overigens ook in de magnetron smelten. Ik heb geen magnetron thuis dus gebruik altijd de au bain marie methode.

chocolademousse met olijfolie

Olijfolie toevoegen

Voeg nu geleidelijk de olijfolie toe aan de gesmolten chocolade. Ik giet het gewoon in een klein straaltje en dat werkt prima. Blijf roeren terwijl je de olie toevoegt. Zodra alles is opgenomen, zet je het opzij terwijl je de dubbele room opklopt. Je kunt een heel klein beetje suiker toevoegen als je wilt, maar dat is niet perse nodig. Ik heb Ć©Ć©n eetlepel poedersuiker aan de slagroom toegevoegd, maar dat is alles. Er zit suiker in de chocolade en het eindresultaat is zoet genoeg.

Overigens is het handig om klopfix te gebruiken als je die kunt vinden. Lekker ouderwets maar werkt wel nog steeds goed om slagroom mooi stevig te maken.

Niet te slap

Klop de slagroom tot stijve pieken in een grote kom. Je wilt hier geen zachte pieken, want je hebt de stevigheid nodig om de mousse bij elkaar te houden. Je hebt dus stevige pieken nodig, maar let er ook op dat je de slagroom niet te stijf klopt, anders hou je boter over. (en als je de klopfix gebruikt is het stevig genoeg)

Chocolademousse met olijfolie

Mengen

Nu voeg je het roommengsel toe aan het chocolade mengsel en combineer je de twee met een rubberen spatel. Het chocolade-oliemengsel zal de room nog wat steviger maken tot een gladde chocolademousse. Het fijne aan dit makkelijke recept is dat je het meteen kunt eten.

Je hoeft het niet te laten rusten in de koelkast als je dat niet wilt. Maar dat kun je wel doen. Ik heb het getest met twee glazen die ik met de mousse heb gevuld en een paar uur in de koelkast heb gezet. De mousse wordt iets steviger, maar blijft rijk en romig. Het is een zachte textuur en vergeleken met een ‘gewone’ chocolademousse met eieren is hij iets zachter en misschien iets minder luchtig. Ik ben helemaal weg van de zijdezachte textuur van deze mousse.

Je kunt er dus meteen van genieten of het bewaren voor de volgende dag.

In de glazen

Zodra je de chocolade en de room hebt gemengd, kun je het in mooie glazen doen. Ik heb een spuitzak gebruikt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je het langer in de koelkast wilt bewaren, kun je het beste plasticfolie gebruiken om de glazen af te dekken. Desserts als deze hebben de neiging om verschillende smaken uit de koelkast op te nemen en het laatste wat je wilt is dat het dessert naar ui smaakt. šŸ™‚

Chocolademousse met olijfolie

Variaties

Hoewel deze chocolademousse met olijfolie perfect is zoals hij is, kun je variaties maken als je wilt. Een snufje zout toevoegen is een goede toevoeging aan het recept. Het toevoegen van een beetje citroenschil geeft het een frisser tintje en natuurlijk maakt het toevoegen van verse bessen alles mooier.

Ik heb op de site al eerder een recept voor chocolademousse zonder ei staan. Het verschil met deze is dat het wat romiger en een zachtere textuur heeft dan de andere.

chocolademousse met olijfolie
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 1 stem

Chocolademousse met olijfolie

Een lekker snelle en makkelijke chocolademousse met olijfolie en zonder gebruik te maken van eieren
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Dieetsoort glutenvrij
Porties: 4 personen

Ingrediƫnten

  • 150 g pure chocola
  • 250 ml slagroom
  • 100 ml milde olijfolie
  • 1 el suiker optioneel
  • 1 zakje klopfix optioneel

Instructies

  • Breek de chocola in stukjes en doe in een kom die de hitte goed geleidt. Smelt de chocola au bain marie of in de magnetron.
  • Terwijl de chocola smelt klop je de slagroom (optioneel met suiker en klopfix) stevig.
  • Zodra de chocola gesmolten is laat je het even kort afkoelen en je voegt nu de olijfolie in een dun straaltje toe aan de chocola terwijl je blijft roeren.
  • Voeg de slagroom toe aan je olijfolie-chocolademengsel en vouw het goed om met een rubberen spatel tot het egaal bruin is. Serveer meteen of bewaar tot gebruik in de koeling
Gang: Dessert
Keuken: Feest
Trefwoord: chocola
Dieetsoort: glutenvrij

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 617kcal, Koolhydraten: 27g, Eiwit: 3g, Vet: 58g, Verzadigd vet: 25g, Meervoudigd onverzadigd vet: 4g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 27g, Cholesterol: 71mg, Natrium: 23mg, Kalium: 169mg, Vezels: 2g, Suiker: 24g, Vitamine A: 924IU, Vitamine C: 0.4mg, Calcium: 51mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!