Wellicht met stip een van de makkelijkste recepten met pruimen, is deze overheerlijke pruimencrumble. Heerlijk om te eten als ontbijt, warm uit de oven met wat yoghurt. Of als dessert met slagroom is het ook geweldig!

pruimencrumble

Pruimencrumble

Pruimen is een van die typische steenfruit soorten die eigenlijk maar heel kort echt lekker zijn. Vind ik dan he. Je hebt er wel vele soorten van dus als je twijfelt vraag dan gewoon aan de groenteboer of je er eentje mag proberen. Waarschijnlijk doet niemand daar moeilijk over.

Ik hou van de wat kleinere pruimensoorten zoals ik hier gebruikt heb (en voor de pruimencake) Ik vind de wat grotere soorten snel melig(er) worden maar het kan ook zijn dat ik toevallig pech heb gehad.

Pruimencrumble

Hoe maak je de crumble van pruimen?

Om dit simpele gerecht te maken heb je niet veel nodig. Ik maak de crumble met bloem, suiker en boter en geef het wat extra smaak door er wat koekkruiden doorheen te doen. Welke specerijen je gebruikt kun je ook nog variëren. Probeer het ook maar eens met bijvoorbeeld kardemom en gember. Verse gember is ook heerlijk en geeft het meteen wat pit.

Zorg ervoor dat de boter niet te warm is, die ‘crumbled’ makkelijker als je koude boter gebruikt. Deze wrijf je vervolgens met je vingers door de bloem en de suiker tot je een grove structuur hebt. Als het niet perfect gemengd is dan maakt dat niet veel uit. De pruimencrumble is even goed lekker en juist kleine stukjes boter maken de korst extra knapperig.

Serveren met…

De pruimencrumble kun je gewoon zo uit het bakje lepelen. Dat is echt al lekker genoeg, maar je kunt het ook voor het ontbijt met wat Griekse yoghurt serveren. Of als je het als dessert wilt gebruiken dan serveer je het met lekker lobbig geklopte slagroom. Want he, alles wordt lekkerder met slagroom natuurlijk… 🙂

Wil je het lactosevrij houden of maken dan kun je de yoghurt vervangen door kokosyoghurt en de slagroom door kokosroom. Glutenvrij kun je het ook makkelijk maken. In dat geval vervang je de bloem in de pruimencrumble voor amandelmeel. De boter zou je ook nog kunnen vervangen voor kokosolie om het helemaal lactosevrij te maken.

Variaties

Een crumble is natuurlijk ideaal als basisrecept en je kunt dit dan ook met heel veel verschillende soorten fruit maken. Ik maakte al eerder een perzik crumble, een havermout crumble en een aardbeien crumble. Keus genoeg dus!

Pruimencrumble

Pruimencrumble

5 van 1 stem
GangDessert, Ontbijt
KeukenHollandse keuken

Een van de eenvoudigste recepten om te maken met verse pruimen (of ander seizoensfruit) is deze overheerlijke pruimencrumble
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 300 g verse pruimen ontpit
  • 50 g bloem
  • 50 g boter koud, in blokjes
  • 1 tl koekkruiden
  • 50 g suiker

  • Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Snij de ontpitte pruimen door midden of als het hele grote zijn in vieren. Verdeel die over een ovenschaal of gebruik twee kleine schaaltjes.
  • Doe de bloem, suiker, koekkruiden en de koude boter in een schaaltje en wrijf het met je vingertoppen tot een kruimelige massa.
  • Verdeel dit over de pruimen en zet in de oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot de crumble lichtbruin begint te kleuren en de pruimen bubbelen.
  • Serveer met yoghurt, slagroom of ijs.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 438kcal | Koolhydraten: 62g | Eiwit: 4g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 13g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 1g | Cholesterol: 54mg | Natrium: 162mg | Kalium: 274mg | Vezels: 3g | Suiker: 40g | Vitamine A: 1144IU | Vitamine C: 14mg | Calcium: 25mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.