Wafels met gebrande maple syrupboter | simoneskitchen.nl

Ik heb een wafelijzer!!!

Je wilt niet weten hoelang ik al een wafelijzer wil hebben om zelf wafels te maken. En waarom zo’n apparaat er nog niet was, is me eigenlijk een raadsel. Het is niet dat we een tekort hebben aan apparatuur in huis, maar toch… je hebt van die dingen die je gewoon wilt hebben. Logisch of niet logisch. En een wafelmaker was daar eentje van. Nu hebben we tevens een fijne gril van Cuisinart, Tom’s favoriete speeltje en toen ik tot de ontdekking kwam dat ze daar ook wafelplaten bij hadden… Ja toen was de beslissing snel gemaakt.

Chicken & waffles

Eigenlijk was ik vastbesloten om als eerste gerecht chicken & waffles te maken. Die hele rare, maar toch wel lekkere combi. We zagen dat ooit een keer langskomen in mind of a chef en hebben het zelfs in Curacao een keer uitgeprobeerd. Dat was aardig, maar kan vast beter. En dat staat ook nog zeker op het programma maar ik had nog nooit wafels gemaakt dus het leek me handig om me eerst eens te verdiepen in de kunst van een goede wafel. En waar zoek je dan? Ja precies op de site van niemand minder dan kookheld Donna Hay. Want die heeft me toch een paar geweldige wafels in het repertoire! Neem nu deze: de wafels zelf zijn heerlijk, lekker krokant en met een beetje de smaak van caramel.

Wafels met gebrande boter | simoneskitchen.nl

Die caramelsmaak wordt veroorzaakt door de gebrande boter die erin gaat (zie recept voor hoe je dat doet) én de absolute knaller van dit recept is de maple boter. Het klinkt een beetje suf in het Nederlands: gebrande ahorn boter. Ik vind burned maple butter lekkerder klinken maar he, what’s in a name toch?

De wafel die je op de foto ziet is mijn tweede poging. Bij de eerste wafels had ik veel te veel beslag in het apparaat gegoten. Hier eigenlijk net een klein beetje te weinig maar de wafels zelf zijn mega groot dus eentje is meer dan genoeg. In mijn pinterest board met recepten die ik nog wil gaan maken zitten inmiddels een stuk of 20 recepten met wafels… hahaha… Je bent dus gewaarschuwd want man, wat zijn deze lekker!

Het bord is van Bordenenzo uit de Oatmeal lijn en het lepeltje van Mepra!

Wafels met gebrande maple syrupboter | simoneskitchen.nl

Wafels met gebrande maple boter

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 40 minuten

4 wafels

Ingrediënten

  • 100 gr gebrande boter
  • 130 gr bloem
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 60 gr poedersuiker
  • 1 ei
  • 190 ml karnemelk

Voor de maple boter:

  • 150 gr roomboter zonder zout
  • 80 ml maple syrup ahornsiroop
  •  

  • Begin eerst met het maken van de ahorn boter. Hiervoor smelt je de roomboter in een steelpannetje en laat dit zachtjes voor een minuut of 5 doorpruttelen tot de boter een caramelachtige bruine kleur krijgt. Let op want het gaat daarna snel te hard en verbrande boter is niet hetzelfde... 🙂
  • Zodra de boter mooi bruin is doe je de ahornsiroop erbij. Laat dit nog even samen doorpruttelen tot het iets is ingedikt. Doe over in een andere kom en zet minimaal 30 minuten in de koelkast. Haal het daarna eruit als het gestolt is en klop het even door. Zet apart
  • Maak het beslag voor de wafels door ook hier weer de boter te laten carameliseren. Zet even apart terwijl je de bloem, bakpoeder, poedersuiker en het ei door elkaar mengt. Voeg de karnemelk toe en roer het glad. Voeg als laatste de gebrande boter toe en roer tot je een mooi glad beslag hebt.
  • Bak je wafels in je wafelijzer (afhankelijk van het soort duurt dat langer of korter dus lastig om aan te geven maar zorg dat ze goudbruin worden)
  • Serveer de wafels met de ahornboter en eventueel nog wat ahornsiroop en poedersuiker

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.