Pompoentulband met maple syrup icing
Weer een nieuwe tulbandvorm
Het begint een beetje een soort ziekte te worden geloof ik: tulbandvormen. Ik heb er…eh… hoeveel heb ik er eigenlijk? Ik denk een stuk of 6 verschillende. Deze is ook weer van Nordic Ware van de classic collectie geloof ik dat het heet. Ik kocht hem al een tijd terug en de eerste poging om er een tulband in te bakken werd een drama. Natuurlijk net op het moment dat er foto van gemaakt moest worden maar goed. De vorm is veel dunner dan de gietijzeren vormen waar ze bekend mee zijn geworden en ik had hem denk ik niet goed genoeg ingesmeerd. Geen idee. In ieder geval bleef de tulband aan de vorm plakken.
Maar ik vond de vorm zo mooi dat ik het nog een keer moest proberen. Goed ingesmeerd, bestoven met bloem en lang genoeg wachten nadat de tulband uit de oven is gekomen. En voila. Missie geslaagd!
Donna Hay
Als je me volgt op Instagram dan heb je het misschien al langs zien komen, maar ik mocht afgelopen maandag Donna Hay ontmoeten. Ik was uitgenodigd voor een brunch ter gelegenheid van haar nieuwe boek Basics to Brilliance en ja, jee, hoe vaak krijg je nou de kans om een van je helden te ontmoeten?
Ik was ook wel een beetje ‘starstruck’ zoals ze dat zo mooi in het Engels kunnen zeggen. Uiteraard ga ik wat maken uit het nieuwe boek en dan hoor je alles over mijn ontmoeting maar wilde het even kwijt. Stuiter, stuiter!
Terug naar de tulband:
Het is de ultieme herfsttulband en met de icing van ahornsiroop zo lekker! Gezond ie ie niet, maar he, af en toe zondigen moet kunnen toch? Ik ga er trouwens nog een keer een gezondere variant van proberen te maken. To be continued dus. Voor nu de lekkerste versie.. 😉
Pompoentulband met icing van ahornsiroop
Ingrediënten
- 400 gr pompoenpuree
- 2 tl bakpoeder
- 350 gr bloem
- 1 tl baking soda
- 115 gr boter gesmolten
- 200 gr bruine basterdsuiker
- 2 tl koekkruiden
- 1 ei
Icing
- 100 gr poedersuiker
- 1/4 tl kaneel
- 1/2 tl vanille
- 60 ml ahornsiroop
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Smeer een tulbandvorm in met boter. Goed in alle hoekjes en gaten! Bestuif met bloem en klop het overtollige bloem uit de vorm. Zet apart tot gebruik.
- Doe alle droge ingredienten bij elkaar in een kom en mix dit goed.
- Doe alle natte ingredienten bij elkaar en klop dit even goed door.
- Meng de twee samen en roer met een pollepel even goed tot het 1 geheel wordt. Giet over in de tulbandvorm en doe in de voorverwarmde oven.
- Bak de tulband voor ongeveer 50-60 minuten of tot een houten prikker er gaar uitkomt.
- Laat eerst 5-10 minuten in de vorm afkoelen voor je de tulband op een afkoelrek stort. Laat helemaal afkoelen voor je de icing eroverheen doet.
Icing
- Doe de poedersuiker in een kommetje. Voeg samen met de kaneel en vanille en roer goed door. Voeg de maple siroop niet in een keer toe maar doe het beetje bij beetje tot je de juiste dikte hebt van de icing. Laat dit over de cake lopen en laat opdrogen voor je hem aansnijdt.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bedankt voor je snelle reactie! Ah dan ga ik daar bij mijn nieuwe poging zo meteen op letten. Mix jij de ingredienten wel met de mixer dan of doe je alles gewoon met een pollepel mengen i.p.v. echt mixen met een mixer?
Kan allebei hoor. Ik doe de ene keer met de mixer en de andere keer met de hand. Risico van overmixen is met een mixer natuurlijk wel ietsje groter omdat je het snel net even te lang doet. Maar het kan wel.. 😉
Er staat meng de natte ingrediënten en de droge ingrediënten apart van elkaar. Hoort de bruine suiker bij de natte of droge ingredienten? (Meeste recepten meng je suiker en boter bij stap 1 vandaar de vraag).
De cake en icing zijn echt heerlijk! Maar de ene keer is hij smeuïg en een andere keer wat taaier en ontbijtkoek achtiger geworden terwijl ik naar mijn idee hetzelfde doe. Wat kan het zijn dat ik toch onbewust fout doe?
He Bianca. De bruine suiker hoort bij de droge ingrediënten. Het kan zijn dat je het beslag te lang mixt waardoor het wat taaier wordt. Je hoeft dit echt niet lang te mengen. Zo kort mogelijk eigenlijk.
Wat een heerlijke tulband!!
Superzachte binnenkant, heerlijke herfstsmaak.
De icing is voor mij zeer ziet maar past er wel heel goed bij.
Dit is een blijvertje voor ons.
Dank je wel voor je recept.
Gr. Patricia
Graag gedaan. Fijn dat ie in de smaak is gevallen! 😉
Pingback: Overheerlijke tulband met noten, kokos en marsepein | Simone's Kitchen
Lijkt me heerlijk! Wat voor vanille wordt er in de icing gebruikt? Een halve theelepel uit een vanille stokje geschraapt? Een halve theelepel vloeibare vanille aroma of iets anders? En maakt het nog uit wat voor mapje of ahorn stroop wordt gebruikt? (Donkere of lichte) Ik hoop het te horen, ik heb zin om deze te proberen.
He Bianca, Ik heb vanille extract gebruikt maar je kunt ook vanillemerg uit een stokje gebruiken.
Het maakt voor het eindresultaat niet uit wat voor soort maplesiroop je gebruikt! De kleur zal hooguit wat donkerder zijn of lichter. Ik heb de donkere gebruikt. Succes. Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Jaaah, wat super cool Simone!! Zag het al op je Insta Stories en de mooi gedekte tafel met heerlijk uitziende gerechten….ben benieuwd naar je verslag;-)