Pompoentulband met maple syrup icing

Pompoentulband met maple icing | simoneskitchen.nl

Weer een nieuwe tulbandvorm

Het begint een beetje een soort ziekte te worden geloof ik: tulbandvormen. Ik heb er…eh… hoeveel heb ik er eigenlijk? Ik denk een stuk of 6 verschillende. Deze is ook weer van Nordic Ware van de classic collectie geloof ik dat het heet. Ik kocht hem al een tijd terug en de eerste poging om er een tulband in te bakken werd een drama. Natuurlijk net op het moment dat er foto van gemaakt moest worden maar goed. De vorm is veel dunner dan de gietijzeren vormen waar ze bekend mee zijn geworden en ik had hem denk ik niet goed genoeg ingesmeerd. Geen idee. In ieder geval bleef de tulband aan de vorm plakken.

Pompoentulband | simoneskitchen.nl

Maar ik vond de vorm zo mooi dat ik het nog een keer moest proberen. Goed ingesmeerd, bestoven met bloem en lang genoeg wachten nadat de tulband uit de oven is gekomen. En voila. Missie geslaagd!

Donna Hay

Als je me volgt op Instagram dan heb je het misschien al langs zien komen, maar ik mocht afgelopen maandag Donna Hay ontmoeten. Ik was uitgenodigd voor een brunch ter gelegenheid van haar nieuwe boek Basics to Brilliance en ja, jee, hoe vaak krijg je nou de kans om een van je helden te ontmoeten?

Ik was ook wel een beetje ‘starstruck’ zoals ze dat zo mooi in het Engels kunnen zeggen. Uiteraard ga ik wat maken uit het nieuwe boek en dan hoor je alles over mijn ontmoeting maar wilde het even kwijt. Stuiter, stuiter!

Terug naar de tulband:

Pompoentulband | simoneskitchen.nl

Het is de ultieme herfsttulband en met de icing van ahornsiroop zo lekker! Gezond ie ie niet, maar he, af en toe zondigen moet kunnen toch? Ik ga er trouwens nog een keer een gezondere variant van proberen te maken. To be continued dus. Voor nu de lekkerste versie.. 😉

Pompoentulband met icing van ahornsiroop

Ingredienten:

  • 400 gr pompoenpuree
  • 2 tl bakpoeder
  • 350 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 115 gr boter, gesmolten
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 ei

Icing

  • 100 gr poedersuiker
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/2 tl vanille
  • 60 ml ahornsiroop

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Smeer een tulbandvorm in met boter. Goed in alle hoekjes en gaten! Bestuif met bloem en klop het overtollige bloem uit de vorm. Zet apart tot gebruik.
  3. Doe alle droge ingredienten bij elkaar in een kom en mix dit goed.
  4. Doe alle natte ingredienten bij elkaar en klop dit even goed door.
  5. Meng de twee samen en roer met een pollepel even goed tot het 1 geheel wordt. Giet over in de tulbandvorm en doe in de voorverwarmde oven.
  6. Bak de tulband voor ongeveer 50-60 minuten of tot een houten prikker er gaar uitkomt.
  7. Laat eerst 5-10 minuten in de vorm afkoelen voor je de tulband op een afkoelrek stort. Laat helemaal afkoelen voor je de icing eroverheen doet.

Icing

  1. Doe de poedersuiker in een kommetje. Voeg samen met de kaneel en vanille en roer goed door. Voeg de maple siroop niet in een keer toe maar doe het beetje bij beetje tot je de juiste dikte hebt van de icing. Laat dit over de cake lopen en laat opdrogen voor je hem aansnijdt.

Pompoentulband | simoneskitchen.nl

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Jaaah, wat super cool Simone!! Zag het al op je Insta Stories en de mooi gedekte tafel met heerlijk uitziende gerechten….ben benieuwd naar je verslag;-)

  2. Lijkt me heerlijk! Wat voor vanille wordt er in de icing gebruikt? Een halve theelepel uit een vanille stokje geschraapt? Een halve theelepel vloeibare vanille aroma of iets anders? En maakt het nog uit wat voor mapje of ahorn stroop wordt gebruikt? (Donkere of lichte) Ik hoop het te horen, ik heb zin om deze te proberen.

    • Simone van den Berg

      He Bianca, Ik heb vanille extract gebruikt maar je kunt ook vanillemerg uit een stokje gebruiken.
      Het maakt voor het eindresultaat niet uit wat voor soort maplesiroop je gebruikt! De kleur zal hooguit wat donkerder zijn of lichter. Ik heb de donkere gebruikt. Succes. Ben benieuwd wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *