Welke drankjes zijn bij uitstek geschikt voor een goede nachtrust? Wat drink je wel en wat drink je vooral ook beter niet?

De beste drankjes voor het slapen gaan | simoneskitchen.nl

Wat drink je voor een goede nachtrust?

Je kent het vast wel: je hebt gezellig een wijntje gedronken met een vriend of vriendin en je bent lekker slaperig tegen de tijd dat je naar bed gaat. En hoewel je als een blok in slaap valt wordt je rond een uur of drie wakker en kun je met geen mogelijkheid meer in slaap komen. Dus dat slaapmutsje heeft vaak een averechts effect.

Maar wat moet je dan wel drinken voor een goede nachtrust?

Kamillethee met een beetje honing, een uurtje of twee voor je slapen gaat kan er voor zorgen dat je beter uitrust ’s nachts.

En ja dat oude glaasje met warme melk was zo gek nog niet! Overigens schijnt het niet uit te maken of je de melk nu wel of niet opwarmt. Het is de melk zelf die ervoor zorgt dat je beter slaapt. Dankzij het aminozuur tryptofaan.

Water is een prima drankje om ’s avonds te drinken maar let wel op dat je niet meer drinkt vlak voor het naar bed gaan, anders moet je vervolgens om de tien minuten naar het toilet. Niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust!

Drankjes voor nachtrust
Foto: Depositphotos.com

En wat kun je beter laten staan?

We noemden het al even eerder: alcohol. Ik hoorde iemand laatst zeggen dat je van alcohol niet goed slaapt maar dat je bewusteloos bent. Nu vind ik dat wel een beetje overdreven, tenzij je natuurlijk drie flessen wijn achterover hebt gegooid, maar na een wijntje of wat val je zeker makkelijk in slaap.

De alcohol verdwijnt echter langzaam uit je lichaam (meestal na een uur of 3 a 4) en vervolgens wordt je wakker in het midden van de nacht en kun je de slaap niet meer vatten.

Niet het allerbeste voor een goede nachtrust dus.

Koffie of andere drankjes met cafeïne. Om eerlijk te zijn ben ik gek op een lekker bakkie koffie en tot voor kort dacht ik altijd dat het prima was om 5-6 bakken koffie per dag te drinken. Echter nu ik de opleiding (natuurvoedingsadviseur) doe blijkt het helemaal niet zo onschuldig te zijn als ik altijd heb gedacht. Ik kom daar later nog op terug, maar koffie belast behoorlijk wat organen in je lichaam.

Afgezien daarvan is caffeine een typisch geval van een stimulerende stof waarvan je elke keer weer een nieuwe dosis nodig hebt. Heb je last van rusteloze benen? Dan is het wellicht helemaal een goed idee om de koffie ’s avonds te laten staan, want het maakt het erger.

Het beste is om alle caffeine houdende drankjes na 2 uur ’s middags niet meer te drinken. Melk of kamillethee kun je het beste 90 minuten voor slapen gaan drinken waardoor je ontspant en makkelijker in slaap valt. Drink helemaal geen vocht meer vanaf een uur voor je naar bed gaat om toiletbezoeken te minimaliseren.

Zeker als het gaat om de eerste paar uur wanneer je normaal gesproken het diepst slaapt.

Bron: Mindbodygreen

Delen is fijn!