Als het aankomt op het inslaan van groentes dan wil ik nog wel eens een beetje doorslaan. Met als gevolg dat ik aan het eind van de week nog allerlei restanten van groente heb die echt op moeten worden gemaakt. Deze week waren dat een halve pompoen, 1 flinke pastinaak, twee zoete aardappels, een paar stoofpeertjes, twee chioggia bieten en 2 stuks aardpeer. Voornamelijk knolgroentes dus die toevallig allemaal heel goed werken in een soep. Het werd een groentesoep van knolgroentes dus.

groentesoep van knolgroentes

Groentesoep van knolgroentes

De herfst is wat mij betreft het ultieme moment om lekkere soepen te maken. En ik merk dat ik in deze periode heel erg neig om knolgroentes te kopen. Bladgroente eet ik wel, maar in de vorm van spinazie en boerenkool. Die eet ik meestal snel op als ik het gekocht heb maar knolgroentes kun je natuurlijk langer bewaren met als gevolg dat er vaak teveel in de koeling ligt.

Overigens hoef je lang niet alle knolgroentes in de koeling te bewaren. Een pompoen hoeft echt de koelkast niet in, maar een halve aangesneden pompoen – zoals ik had – kun je beter niet te lang laten liggen.

groentesoep van knolgroentes

In de pan dan maar

Groentesoep is ideaal om dit soort restanten op te maken. Ik had een fikse pan vol van de groentesoep van knolgroentes maar het grootste gedeelte heb ik in porties ingevroren. Een portie heb ik bewaard voor diezelfde dag, de rest ging de vriezer in voor andere momenten. Altijd handig om wat soep te hebben liggen voor als je onverwacht geen zin hebt om te koken.

Overigens moet je dat wel op tijd bedenken want het moet natuurlijk wel ontdooien. Ik heb geen magnetron in huis dus dan duurt zo’n blok soep best wel even. Vaak vries ik het in in zakjes. Die zijn plat op te bergen én ontdooien een stuk sneller.

Lekker stevig

Voor de mensen die dat graag zien heb ik wel de hoeveelheden die ik heb gebruikt hieronder opgeschreven, maar je kunt er echt wel andere soorten en/of andere hoeveelheden in verwerken. Dat komt niet zo nauw. Het enige waar je eventueel rekening mee moet houden is het feit of je meer of minder water nodig hebt.

groentesoep van knolgroente

Nee ik gebruikte hier geen bouillonblokje. Ik voegde aan het water wat blaadjes salie toe en peper en zout. Dat was eigenlijk qua smaak voldoende. Je kúnt eventueel wel bouillon toevoegen maar de groentes zelf vond ik genoeg. Ik hou van lekker dikke soep maar ben jij liefhebber van wat minder dik dan voeg je eenvoudig meer water (of bouillon) toe.

Wil je de groentesoep van knolgroentes graag maken? Hou je dan niet al te zeer vast aan de opgegeven hoeveelheden. Ik gebruikte hier overigens chioggia biet. Een rode biet kan uiteraard ook. Gebruik dan de ongekookte bieten. (even schillen wel)

groentesoep van knolgroentes
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 1 stem

Groentesoep van leftover knolgroentes

Een lekker stevig soepje wat je maakt van overgebleven knolgroentes. De hoeveelheden die ik had waren ongeveer genoeg voor 4 personen.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Dieetsoort glutenvrij, paleo
Porties: 4 personen

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 1/2 pompoen in blokjes
  • 2 zoete aardappels geschild, in blokjes
  • 2 chioggia biet geschild in blokjes
  • 1 aardpeer geschild en in blokjes
  • 2 stoofperen schoongemaakt in stukken
  • 1 pastinaak geschild en in stukken
  • 1 liter water eventueel extra indien nodig
  • 4 blaadjes verse salie
  • peper en zout

Instructies

  • Neem een flinke soeppan en verhit hierin een beetje olie. Doe alle groentes erbij en roer het geheel even goed door.
  • Giet het (hete) water erbij en voeg peper en zout en de salie toe.
  • Doe de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes koken of tot alles goed gaar is.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren
Gang: Soep
Keuken: Hollandse
Trefwoord: groente
Dieetsoort: glutenvrij, paleo

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 263kcal, Koolhydraten: 64g, Eiwit: 6g, Vet: 1g, Verzadigd vet: 0.2g, Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.2g, Natrium: 114mg, Kalium: 1480mg, Vezels: 11g, Suiker: 26g, Vitamine A: 30546IU, Vitamine C: 32mg, Calcium: 113mg, Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer lekkere soepjes:

Delen is fijn!