Zoete aardappelsoep met boerenkool en spek (paleo, whole30)
Deze lekker vullende zoete aardappelsoep met boerenkool en spek is het perfecte comfort food voor gure winter- of herfstdagen!
Zoete aardappelsoep met boerenkool
Kijk… eigenlijk is het altijd wel tijd voor soep. Want ook in de zomer kun je dat prima eten. Maar als er iets is dat de kou goed verdrijft dan is het wel een kom pittige zoete aardappelsoep met boerenkool. Maaltijdsoep wel te verstaan want dit is geen licht en luchtig soepje voor tussendoor. Het zit vol met groente en omdat de ene helft gepureerd wordt en de andere helft niet is het ook nog eens met een lekkere bite. Ik hou ervan.
Het maken van de soep met balletjes is makkelijk. Ik deed er ongeveer 75 gram boerenkool in. Dat lijkt heel weinig maar boerenkool (al gesneden uit de koeling) weegt amper wat. Het slinkt natuurlijk wel behoorlijk dus je kunt er zeker nog wel meer boerenkool in verwerken.
Je begint met een grote soeppan en hierin bak je de ui en de knoflook aan. Vervolgens gaat de zoete aardappel erin en de overige ingredienten. Even laten koken tot de zoete aardappel gaar is en op het laatst voeg je de boerenkool toe die je even laat meeslinken.
Pureren
De helft van de soep wordt gepureerd. Haal wel eerst het laurierblaadje eruit anders wordt dat te heftig. Om de helft te pureren haal je de helft uit de pan en de andere helft pureer je met een staafmixer of je doet het in een blender. Gebruik je een blender let dan wel op dat de stoom niet ontsnapt en de hele boel ontploft. Je kunt ook de staafmixer gewoon in de soep doen en niet heel lang laten draaien. Zeker ook een optie.
Gehaktballetjes
De gehaktballetjes bak je in een aparte pan. De soep met zoete aardappel kun je natuurlijk niet pureren met ballen erin. Althans, zou in theorie wel kunnen, maar niet perse aan te raden. Doe de ballen er dus in nadat de soep gepureerd is!
Lekker gezond tijdens de feestdagen
Ik vind het ook fijn om tijdens de feestdagen dit soort makkelijke recepten te maken. Deze pan zoete aardappelsoep met boerenkool kun je prima twee dagen eten. Dat is fijn tijdens drukke dagen! Of vries een of twee porties in als noodrantsoen. 🙂
Zoete aardappelsoep met boerenkool
Ingrediënten
- 150 gr spekjes
- 2 el kokosolie
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 250 gr gehakt half om half
- 1 liter bouillon
- 2 zoete aardappels in kleine blokjes
- 1 laurierblad
- 1/2 tl tijm gedroogd
- 1/2 tl dille gedroogd
- 75 gr boerenkool fijn gesneden
- 250 ml kokosmelk
- zout en peper
- verse peterselie
Instructies
- Voeg de bouillon toe aan de pan en het laurierblad, de tijm en de dille. Breng aan de kook en kook voor ongeveer 15 minuten of tot de zoete aardappel gaar is.
- Verwijder het laurierblad. Haal de helft uit de pan en pureer de andere helft. Voeg de stukjes weer toe. Voeg de boerenkool op het laatst toe en kook deze heel even mee. Voeg als laatste de kokosmelk toe en warm het geheel goed door. Breng op smaak met zout en peper.
- In de tussentijd draai je balletjes van het gehakt met peper en zout. Bak de balletjes gaar in een koekenpan met wat kokosolie. Voeg toe aan de soep.
- Bak de spekjes uit in de koekenpan en voeg ook deze toe aan de soep. Serveer met verse peterselie
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Soepfan? Probeer ook eens deze knolselderij-pastinaaksoep of deze stevige ramen noodle-soep met buikspek!
Fantastische soep. Heb het recept wel verdubbeld, behalve de gehakt, omdat we dit met z’n zessen hebben gegeten met twee stokbroden. Heb wel extra tijm en dille toegevoegd. Vond de hoeveelheid spek wel erg veel. Zal dat volgende keer minder doen, maar een volgende keer komt er zeker. Is een relatief goedkoop gerecht
Pingback: Zoete aardappelbowl | Simone's Kitchen
Wat een supersoep!
Dankjewel Heidi!
Pingback: Zelf runderbouillon maken (in de slowcooker) | Simone's Kitchen