Zoete aardappelsoep met boerenkool en spek (paleo, whole30)
Soeptijd!
Kijk… eigenlijk is het altijd wel tijd voor soep. Want ook in de zomer kun je dat prima eten. Maar als er iets is dat de kou goed verdrijft dan is het wel een kom pittige soep. Maaltijdsoep wel te verstaan want dit is geen licht en luchtig soepje voor tussendoor. Het zit vol met groente en omdat de ene helft gepureerd wordt en de andere helft niet is het ook nog eens met een lekkere bite. Ik hou ervan.
Ondertussen is het morgen alweer Sinterklaas. Zijn jullie er klaar voor? Wij doen dit jaar niks met Sinterklaas en ik moet zeggen dat het hele feestgeweld daardoor ook een beetje langs me heen gaat. Ik heb altijd al meer gehad met kerst dan met Sinterklaas, maar dat is ongetwijfeld anders als je kids hebt. Daarom hebben we natuurlijk ook de nodige Sinterklaas recepten op de site staan en als ik een tip mag geven? Probeer dan zeker de fudge met pepernoten eens. Een absolute aanrader. En dan maak je al dat zoet weer goed door deze soep te maken. Lekker makkelijk en gezond!
Lekker gezond tijdens de feestdagen
Ik vond het ook fijn om tijdens de feestdagen dit soort makkelijke recepten te maken. Deze pan zoete aardappelsoep kun je prima twee dagen eten. Dat is fijn tijdens drukke dagen! Of vries een of twee porties in als noodrantsoen. 🙂
Zoete aardappelsoep met boerenkool
Ingrediënten
- 150 gr spekjes
- 2 el kokosolie
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 250 gr gehakt half om half
- 1 liter bouillon
- 2 zoete aardappels in kleine blokjes
- 1 laurierblad
- 1/2 tl tijm gedroogd
- 1/2 tl dille gedroogd
- 75 gr boerenkool fijn gesneden
- 250 ml kokosmelk
- zout en peper
- verse peterselie
Instructies
- Neem een grote soeppan en verhit 1 el kokosolie hierin. Fruit de ui en de knoflook voor een paar minuten. Voeg de zoete aardappelblokjes eraan toe. Bak deze heel even mee.
- Voeg de bouillon toe aan de pan en het laurierblad, de tijm en de dille. Breng aan de kook en kook voor ongeveer 15 minuten of tot de zoete aardappel gaar is.
- Verwijder het laurierblad. Haal de helft uit de pan en pureer de andere helft. Voeg de stukjes weer toe. Voeg de boerenkool op het laatst toe en kook deze heel even mee. Voeg als laatste de kokosmelk toe en warm het geheel goed door. Breng op smaak met zout en peper.
- In de tussentijd draai je balletjes van het gehakt met peper en zout. Bak de balletjes gaar in een koekenpan met wat kokosolie. Voeg toe aan de soep.
- Bak de spekjes uit in de koekenpan en voeg ook deze toe aan de soep. Serveer met verse peterselie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Soepfan? Probeer ook eens deze knolselderij-pastinaaksoep of deze stevige ramen noodle-soep met buikspek!
Fantastische soep. Heb het recept wel verdubbeld, behalve de gehakt, omdat we dit met z’n zessen hebben gegeten met twee stokbroden. Heb wel extra tijm en dille toegevoegd. Vond de hoeveelheid spek wel erg veel. Zal dat volgende keer minder doen, maar een volgende keer komt er zeker. Is een relatief goedkoop gerecht
Pingback: Zoete aardappelbowl | Simone's Kitchen
Wat een supersoep!
Dankjewel Heidi!
Pingback: Zelf runderbouillon maken (in de slowcooker) | Simone's Kitchen