Zoete aardappelsoep met kip
Deze lekkere en snelle zoete aardappelsoep met kip is perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd. Of neem het mee als lunch naar je werk.
Zoete aardappelsoep met kip
Deze snelle zoete aardappelsoep met kip staat binnen 30 minuten op tafel. Het fijne van de soep is bovendien dat je er makkelijk nog smaken aan kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan extra groentes of ander soort vlees. Je kunt de soep ook heel goed vegan maken door de kip te vervangen door krokant uitgebakken stukjes tempeh. Ik vind dat ook een lekkere toevoeging.
Zoete aardappel
Het fijne van zoete aardappel is dat het ook nog eens heel snel klaar is. Ik heb het hier over de oranje zoete aardappel. De witte duurt wat langer om te koken, althans dat gevoel heb ik wel. Er zitten evenwel behoorlijk wat calorieën in de soep, maar dit komt met name door de kokosmelk. Wil je het wat magerder maken dan kun je hier prima bouillon voor gebruiken. Of gebruik een mix van die twee. Je kunt ook bouillon gebruiken en dan nog een scheutje kokosmelk toevoegen om het wat magerder te maken.
De kip kun je vervolgens of koken (je kunt het meekoken met de zoete aardappel) of apart bakken. Ik vind het altijd wel lekker om de kip even lekker krokant te bakken in een apart pannetje, maar meekoken kan ook.
In het geval van meekoken met de zoete aardappels; je haalt de kip (nog niet in blokjes) dan uit de pan en je trekt het met twee vorken uit elkaar. Of snij het met een mes dat kan natuurlijk ook.
Na het pureren van de soep met de staafmixer stop je de kip weer terug. Even doorroeren en klaar.
Zoete aardappelsoep met kip
Benodigdheden
Ingrediënten
- 300 gram kipfilet
- 2 el kokosolie
- 2 flinke zoete aardappels de oranje, schoongemaakt en in stukjes gesneden
- 1/2 tl gemalen gember gedroogd of 2 el geraspte verse gember
- snufje kaneel plus een beetje extra voor decorering
- 250 ml kokosmelk of gebruik een blok santen. zie notitie
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl zwarte peper
Instructies
- Snij de kipfilet in kleine stukjes, kruid naar smaak en bak ze krokant en gaar in een koekenpan met kokosolie of olijfolie
- Neem een flinke pan/soeppan en verhit de kokosolie. Doe de blokjes zoete aardappel erbij en roer de gember en kaneel erdoor. Bak even aan en doe dan de kokosmelk erbij. Als het te dik is giet je er nog een beetje water bij, maar dit kan ook later nog.
- Laat zachtjes doorpruttelen tot de zoete aardappel gaar is en zacht.
- Pureer de soep met de staafmixer of in de blender, proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de kipstukjes erdoor en serveer meteen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Vandaag geprobeerd, lekker! Vond ‘m iets te flauw (of had te weing zout gebruikt) dus ben een beetje los gegaan, maar dan ook met andere kruiden: een groentebouillon & rundvleesbouillonblokje, kardemom- en citroengraspoeder. Met name die laatste (met mate!) gaf ‘m net de twist die ik zocht.
Ik ga hem vanavond maken, ik ben dol op zoete aardappel dus ik ben benieuwd!
O leuk Nicole! Laat even weten wat je ervan vond! 😉
De soep was erg lekker, Simone! Ik heb wat extra gedroogde kruiden toegevoegd zoals komijnpoeder, chilipoeder en paprikapoeder, voor nog meer smaak 🙂 Hij komt bij ons zeker vaker op tafel te staan!
Ah wat super dat ie in de smaak is gevallen Nicole! En goed idee om die kruiden eraan toe te voegen. Dat past inderdaad goed… Lekker!
Dit lijkt me heerlijk! Misschien mijn lieve vriendinnetjes vrijdag eens mee verassen als ze bij me komen eten. Bedankt voor dit receptje!
Graag gedaan! Als je het maakt ben ik benieuwd wat je ervan vind!
Hmmm Lekker klinkt deze! Ik ben nog steeds op soepjes speurtocht. Inmiddels al een paar gemaakt inclusief jouw bloemkoolsoepje maar deze kan er ook nog wel bij 🙂
Soepjes, altijd goed vind ik! Deze is ook lekker! 🙂
Ah! Fijn weer uit je blog dip!
En een ande blog starten kan altijd nog he? Hahaha 😉
Neeeeee Esmee… Ik heb mijn leven gebeterd.. (*kuch, kuch..*)