Makkelijke uiensoep met kip
Deze makkelijke uiensoep met kip is het ideale comfortfood voor dagen met slecht weer. Of gewoon omdat je er zin in hebt natuurlijk
Makkelijke uiensoep met kip
Behalve dat het nu herfst is zoals ik dinsdag al liep te verkondigen, is het natuurlijk ook ideaal soepweer. Nu vind ik persoonlijk dat soep altijd lekker is. In de zomer een heerlijke koude gazpacho is top, snel en verfrissend en in de winter lekker vullende maaltijdsoepen zoals deze uiensoep met kip.
Uiensoep maar dan anders
Het is natuurlijk niet helemaal vergelijkbaar met een oorspronkelijke Franse uiensoep (waarvan de link je naar de budgetversie brengt), maar heel stiekem vind ik deze misschien nog wel iets lekkerder. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de uien echt lang moeten bakken op hun gemakje om de goede smaak aan deze soep te geven. Dat is essentieel om alle smaken van de ui tot hun recht te laten komen. Het scherpe van de ui gaat eraf en de uiensoep met kip wordt heerlijk zacht en smakelijk.
Ik heb overigens echt een vreselijke hekel aan het snijden van ui. Eén ui gaat nog wel goed, maar als ik een kilo uien moet snijden moet ik tranen met tuiten huilen. Hopeloos. De ene persoon heeft echt veel sneller last van tranende ogen dan de ander. Dus – slecht ik weet het – voor uiensoep met kip koop ik soms wel eens kant- en klaar gesneden uien. Ik vind het te lekker om het niet te eten!
Met kip
Aan deze uiensoep heb ik kip toegevoegd maar je kunt het ook makkelijk maken zonder de kip als je daar de voorkeur aan geeft. Ik kook de kip dit keer niet mee maar bak de kip(dij) krokant in een apart pannentje. Een andere goede optie is om een kipfilet mee te koken met de uiensoep en dan naderhand te kip uit elkaar te trekken zodat je een pullen chicken in de uiensoep hebt zitten.
Extra groentes kun je hier ook makkelijk aan toevoegen. Ik vind het lekker om wat spinazie erdoor te doen of meegekookte broccoli, doperwtjes, de keus is groot.
Uiensoep met kip
Ingrediënten
- 1 kg uien 750 gr schoongemaakt gewicht, gesneden
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- Paar takjes verse tijm
- 2 eetlepels vers gehakte peterselie
- 2 el balsamico
- 750 ml bouillon
- 300 gr kipdijfilet
- 2 el kokosolie
- peper en zout
Instructies
- Begin met het aanzweten van de uien. Smelt hiervoor de kokosolie in een grote soeppan en voeg de uien toe. Laat ze ongeveer 20-25 minuten rustig aan bakken. Je wilt dat de uien zacht worden. Voeg halverwege de tijd 2 el balsamico toe en de kruiden.
- Voeg de bouillon toe en laat het geheel zachtjes koken voor ongeveer 30 minuten.
- Hou je van wat meer bite check dan halverwege hoe zacht de uien zijn.
- Bak de kipdijfilet met peper en zout in de koekenpan bruin en gaar. Serveer met de soep en strooi er nog wat peterselie overheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.