Het is een klassieker; en dat is natuurlijk met goede reden. Een echt lekkere Franse uiensoep is niet ingewikkeld om te maken, het is budget vriendelijk en gewoon heel erg lekker!

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Vroeger aten we elke zaterdag soep. Nu heb ik vaker verteld dat mijn moeders culinaire kunsten nogal beperkt waren dus we aten meestal soep uit een pakje. Een Franse uiensoep was niet beschikbaar in een pakje dus we aten dat ook nooit. Ik at het voor het eerst in een restaurant en sindsdien vond ik het zó lekker dat ik het vaker bestelde. Maar zelf maken, dat had ik nog niet eerder gedaan.

Door een foutje had ik op gegeven moment echter maar liefst 4 kilo uien in huis. Iets met een boodschappenlijstje doorgeven wat verkeerde begrepen was. En als er iets is waar je veel uien bij gebruikt, dan is het natuurlijk wel een Franse uiensoep.

Wat heb je nodig voor Franse uiensoep?

  • 1 kilo uien (rood of wit)
  • rode wijn (optioneel)
  • runderbouillon
  • croutons of stokbrood
  • Geraspte kaas

Je ziet dat er niet veel bijzonders in een Franse uiensoep gaat. Dat maakt het ook meteen lekker budget vriendelijk. Wil je nog meer besparen dan laat je de rode wijn gewoon weg. De kunst van een echt lekkere uiensoep is het bakken van de uien.

Franse uiensoep

Low and slow

Voor de Franse uiensoep laat je de uien langzaam en lang rustig garen. Het karameliseren van de uien zorgt voor de heerlijke smaak, dus sla dit gedeelte niet over. Heb je de ui te kort laten bakken dan heeft dat echt veel effect op de uiteindelijk smaak. En dat is zonde.

Oorspronkelijk maak je Franse uiensoep met gewone uien, maar die overdosis uien die ik had. Dat waren rode uien. Dus ik maakte in dit geval de soep met 1 kilo rode uien.

Snijden van de uien

Ik weet niet hoe het met jou zit maar mijn ogen tranen enorm snel als ik met ui aan de gang ga. Om gek van te worden natuurlijk. De oplossing is om de uien te pellen en verder te verwerken met de keukenmachine. Uiteraard kan het ook gewoon met de hand gesneden worden. Wellicht heb jij er helemaal geen last van.

Na het snijden (in ringen) bak je in flink wat boter de uien dus heel langzaam tot ze mooi gaar zijn. Reken daar minimaal een half uur voor. Niet te hard sowieso want je wilt ook niet dat de boel verbrand natuurlijk.

Franse uiensoep

Met of zonder wijn

De rode wijn bij de Franse uiensoep is ook niet perse traditioneel maar ik vond het wel een lekkere toevoeging. Je kunt het ook makkelijk weglaten. In dat geval doe je na het karameliseren van de uien de bouillon er meteen bij.

Wil je liever een vegetarische versie dan vervang je de runderbouillon eenvoudig voor groente bouillon. Check dan wel of er nog extra kruiden nodig zijn. De runderbouillon is iets voller van smaak dan groente, dus wellicht heeft de soep dan nog iets extra nodig.

Stokbrood of croutons

Tegenwoordig gebruik ik voor de topping liever croutons dan een stuk stokbrood. Het ziet er natuurlijk wel leuk uit, maar het is heel lastig om dat stukje stokbrood met je lepel kapot te maken. Vind ik tenminste. Ik geef de voorkeur aan croutons met daaroverheen de geraspte kaas.

Smelten doe je eenvoudig even in de warme oven en je Franse uiensoep is klaar.

Franse uiensoep

Franse Uiensoep

5 van 2 stemmen
GangSoep
KeukenFranse keuken

Heerlijk zacht zoete uien en een stokbroodje met lekker veel kaas. Franse uiensoep, wie houdt er niet van?
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 1 uur 30 minuten
totaal 1 uur 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg rode ui
  • 200 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 liter runderbouillon
  • 125 gr boter
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 stokbrood
  • 50 gr geraspte kaas
  • peper en zout

  • Maak de uien schoon en snij in ringen. Handig als je dit met een keukenmachine doet om een waterballet aan tranen te voorkomen maar met de hand kan het ook natuurlijk.
  • Zet een ruime pan op het vuur met de boter en laat hier de uien langzaam in gaar bakken. Dit duurt wel even, reken ruim twintig minuten tot een half uur. Doe vervolgens de wijn erbij en laat even de alcohol een beetje wegkoken. Giet de bouillon erbij, de laurierblaadjes en de kruiden en laat het geheel even doorkoken.
  • Proef even of het nog iets nodig heeft qua specerijen. Zo niet dan kun je het voor serveren afmaken door de soep in (ovenbestendige) kommen te scheppen en op elke kom een stuk stokbrood te leggen. Bestrooi dit ruim met geraspte kaas en zet even in de oven om te laten smelten. O en haal de laurierblaadjes er even uit!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 563kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwit: 14g | Vet: 34g | Verzadigd vet: 19g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 1g | Cholesterol: 80mg | Natrium: 990mg | Kalium: 955mg | Vezels: 5g | Suiker: 14g | Vitamine A: 915IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 211mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.