20140207-MH2A5082
Voor degenen die me volgen op Facebook… je hebt waarschijnlijk al gezien waarom wij hier zooooveel uien in huis hebben.. 🙂 Er was een aanbieding bij de Deen op dinsdag (bij de Deen is er elke dinsdag Deensdag, met leuke aanbiedingen) Vier groentes voor 2 euro. Je kon kiezen uit spliterwten, knolselderij, bietjes, zuurkool, uien enne… nog wat geloof ik. Je kon dus van alles een nemen en dan voor vier dingen betaalde je slechts 2 euro. Ik moest de hele dag weg dinsdag dus had aan Tom gevraagd of hij even naar de Deen wilde gaan. Op het lijstje had ik knolselderij, bietjes, zuurkool, spliterwten en uien gezet. Met een vraagteken bij de uien omdat hij nog even moest kijken of we niet al genoeg ui hadden liggen.

20140207-MH2A5080

En ja we hadden het in bed die ochtend al soort van besproken… Dus ergens halverwege de middag kreeg ik een sms-je dat hij zich een breuk sjouwde voor 10 euro. Ik snapte hem al niet helemaal maar ik was druk dus niet verder over nagedacht. Eind van de dag onderweg naar huis, bel ik manlief op met de vraag van hoezo breuk sjouwen? Zo zwaar was het toch niet?

Dus hij meld vervolgens dat vier knolselderij, vier pakken spliterwten, vier pakken bietjes, vier netjes ui (van 1 kg) en vier pakken zuurkool best wat wegen… Kun je je mijn lachbui voorstellen? Ik heb hem er natuurlijk vreselijk mee geplaagd ook de afgelopen dagen… maar het resultaat is wel dat we nu dus met een berg groente zitten waar je u tegen zegt. Twee netjes ui verhuisden naar Esmee waar we er vervolgens deze overheerlijke uiensoep mee maakte. De totale som is nog best aan de hoge kant maar dat komt door de wijn en de bouillon die we hebben gebruikt. Gebruik je bouillonblokjes dan bespaar je maar liefst ruim twee euro op het totaal voor vier dagen maar ik ben hier dus uitgegaan van een pot runderbouillon (met stukjes)

20140205-MH2A5071

Ik heb lekker staan janken tijdens het snijden van 1 kilo ui…. Maar ja, je moet er wat voor over hebben toch?

Print recept Pin recept
No ratings yet

Uiensoep

Voorbereidingstijd: 1 uur 20 min
Bereidingstijd: 1 uur 30 min
Totale tijd: 1 uur 50 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 1 kg rode ui € 0 50 (Deen)
 • 200 ml Rode wijn € 0 83 (Aldi)
 • 2 laurierblaadjes € 0 20
 • Runderbouillon 2 potten € 1 78 (Aldi)
 • 1/2 pakje boter € 0 55 (euroshopper AH)
 • olijfolie € 0 20
 • brood € 0 50
 • kaas € 0 12 (Basis AH)
 • peper € 0 05
 • nootmuskaat € 0 05
 •  

Instructies

 • Maak de uien schoon en snij in ringen. Handig als je dit met een keukenmachine doet om een waterballet aan tranen te voorkomen maar met de hand kan het ook natuurlijk.
 • Zet een ruime pan op het vuur met de boter en laat hier de uien langzaam in gaar bakken. Dit duurt wel even, reken ruim twintig minuten tot een half uur. Doe vervolgens de wijn erbij en laat even de alcohol een beetje wegkoken. Giet de bouillon erbij, de laurierblaadjes en de kruiden en laat het geheel even doorkoken.
 • Proef even of het nog iets nodig heeft qua specerijen. Zo niet dan kun je het voor serveren afmaken door de soep in (ovenbestendige) kommen te scheppen en op elke kom een stuk stokbrood te leggen. Bestrooi dit ruim met geraspte kaas en zet even in de oven om te laten smelten. O en haal de laurierblaadjes er even uit!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!