Oranje koningsdag muffins met wortel en sinaasappel
Het is alweer bijna Koningsdag dus dat is het uitgelezen moment om deze lekkere oranje koningsdag muffins met je te delen. Het zijn in weze een soort carrotcakejes. Dus altijd lekker toch?
Oranje koningsdag muffins
Om heel eerlijk te zijn doe ik nooit zoveel met koningsdag. Als het lekker weer is loop ik een rondje door de stad, maar dit jaar heb ik zelfs een afspraak met de osteopaat. Ik vermoed dat hij ook niks doet met koningsdag. Haha. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet wat leuks met jullie kan delen om te maken op deze feestelijke oranje aangelegenheid.
Ik heb trouwens het idee dat koningsdag niet meer is wat het ooit was. Of ligt dat aan mij. Maar goed, genoeg daarover. Over naar deze heerlijke muffins.
Carrotcake
Het zijn eigenlijk gewoon carrotcakejes of wortel muffins. Het is maar net hoe je het wilt noemen. Je kunt het dan ook in een 20 x 20 cm bakvorm bakken als je dat liever doet. In dat geval moet je ongeveer een uur baktijd aanhouden op 160˚C. Dat is dus een lagere temperatuur dan de muffins hieronder. Hou daar rekening mee. Op 180˚C kan ook maar hou dan even in de gaten wanneer de cakejes gaar zijn.
Oranje boven
Ik realiseer me nu ook ineens dat dit volgens mij zo ongeveer de eerste keer is dat ik voor Koningsdag iets maak. Als je deze oranje powersmoothie niet mee rekent. Dus met mijn oranje repertoire is het een beetje bedroevend gesteld. Wel wil ik ooit nog eens oranje koek maken, wat overigens ook al niet echt iets heeft te maken met Koningsdag. Dus dat is dan ook weer enigszins nutteloos.
Frosting
Voor de frosting voor de oranje koningsdag muffins gebruik ik eenvoudigweg roomkaas. Dat maak ik aan met wat poedersuiker, sinaasappelrasp en een beetje sinaasappelsap. Even losroeren zodat het goed gemengd is en dan smeer je het op de muffins. Als je wilt kun je het ook fancy doen en met een spuitmondje opspuiten, maar ik wilde het simpel houden.
De smaak is er niet minder om bij deze koningsdag muffins.
Koningsdag-muffins
Benodigdheden
- Siliconen muffinvormpjes
Ingrediënten
Frosting
- 200 gr roomkaas
- 3 el poedersuiker
- 1 tl sinaasappel rasp
- 1,5 tl citroensap
- 1 el sinaasappelsap
- oranje sprinkles naar wens
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ C. Voor de muffins, rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een kom, roer de rasp erdoor en laat dit weken terwijl de rest van het beslag maakt. De muffins maak je het makkelijkste in silicon vormpjes welke je even invet.
- Meng de bloemsoorten met de 1 tl bakpoeder, het bakzout en de kaneel.
- Splits een van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom. Breek het resterende ei bij het eigeel en doe dan de suiker erbij. Klop dit voor 1-2 minuten of tot het dik en schuimig is. Giet hier langzaam de olie bij en blijf op lage snelheid mixen tot het goed gemengd is. Doe het bloemmengsel erbij in twee gedeeltes en roer het voorzichtig erdoor met een grote lepel of een rubber spatel. De mix zal vrij stijf zijn. Doe het extra beetje bakpoeder bij het eiwit en klop dit tot zachte pieken.
- Roer de wortel en de rozijnen (en eventueel overgebleven vocht) door het bloemmengsel. Vouw het eiwit erdoor en verdeel het beslag dan over de muffinvormpjes. Klop even op het aanrecht om het beslag te egaliseren. Bak de muffins voor ongeveer 20-30 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
- Om de frosting te maken, roer je de roomkaas los met het sinaasappelsap. Doe de poedersuiker en sinaasappel rasp erbij. Klop dit niet te lang. Roer het citroensap erdoor. Als de muffins helemaal zijn afgekoeld verdeel je de frosting over de muffins. Bestrooi daarna – optioneel – met nog wat oranje sprinkels.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.