Het is alweer bijna Koningsdag dus dat is het uitgelezen moment om deze lekkere oranje koningsdag muffins met je te delen. Het zijn in weze een soort carrotcakejes. Dus altijd lekker toch?

Oranje koningsdag muffins

Oranje koningsdag muffins

Om heel eerlijk te zijn doe ik nooit zoveel met koningsdag. Als het lekker weer is loop ik een rondje door de stad, maar dit jaar heb ik zelfs een afspraak met de osteopaat. Ik vermoed dat hij ook niks doet met koningsdag. Haha. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet wat leuks met jullie kan delen om te maken op deze feestelijke oranje aangelegenheid.

Ik heb trouwens het idee dat koningsdag niet meer is wat het ooit was. Of ligt dat aan mij. Maar goed, genoeg daarover. Over naar deze heerlijke muffins.

Carrotcake

Het zijn eigenlijk gewoon carrotcakejes of wortel muffins. Het is maar net hoe je het wilt noemen. Je kunt het dan ook in een 20 x 20 cm bakvorm bakken als je dat liever doet. In dat geval moet je ongeveer een uur baktijd aanhouden op 160˚C. Dat is dus een lagere temperatuur dan de muffins hieronder. Hou daar rekening mee. Op 180˚C kan ook maar hou dan even in de gaten wanneer de cakejes gaar zijn.

Oranje Koningsdag muffins

Oranje boven

Ik realiseer me nu ook ineens dat dit volgens mij zo ongeveer de eerste keer is dat ik voor Koningsdag iets maak. Als je deze oranje powersmoothie niet mee rekent. Dus met mijn oranje repertoire is het een beetje bedroevend gesteld. Wel wil ik ooit nog eens oranje koek maken, wat overigens ook al niet echt iets heeft te maken met Koningsdag. Dus dat is dan ook weer enigszins nutteloos.

Frosting

Voor de frosting voor de oranje koningsdag muffins gebruik ik eenvoudigweg roomkaas. Dat maak ik aan met wat poedersuiker, sinaasappelrasp en een beetje sinaasappelsap. Even losroeren zodat het goed gemengd is en dan smeer je het op de muffins. Als je wilt kun je het ook fancy doen en met een spuitmondje opspuiten, maar ik wilde het simpel houden.

De smaak is er niet minder om bij deze koningsdag muffins.

Koningsdag muffins

Koningsdag-muffins

No ratings yet
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

De perfecte traktatie voor koningsdag (of een andere oranje aangelegenheid)
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 35 minuten
totaal 50 minuten

12 muffins

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel medium
  • 140 gr rozijnen
  • 125 ml zonnebloem olie
  • 115 gr volkoren bloem
  • 1 tl bakpoeder plus nog een snufje
  • 1 tl bakzout
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 140 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 280 gr wortel fijn geraspt
  • 2 eieren
  • 115 gr zelfrijzend bakmeel

Frosting

  • 200 gr roomkaas
  • 3 el poedersuiker
  • 1 tl sinaasappel rasp
  • 1,5 tl citroensap
  • 1 el sinaasappelsap
  • oranje sprinkles naar wens

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C. Voor de muffins, rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een kom, roer de rasp erdoor en laat dit weken terwijl de rest van het beslag maakt. De muffins maak je het makkelijkste in silicon vormpjes welke je even invet.
  • Meng de bloemsoorten met de 1 tl bakpoeder, het bakzout en de kaneel.
  • Splits een van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom. Breek het resterende ei bij het eigeel en doe dan de suiker erbij. Klop dit voor 1-2 minuten of tot het dik en schuimig is. Giet hier langzaam de olie bij en blijf op lage snelheid mixen tot het goed gemengd is. Doe het bloemmengsel erbij in twee gedeeltes en roer het voorzichtig erdoor met een grote lepel of een rubber spatel. De mix zal vrij stijf zijn. Doe het extra beetje bakpoeder bij het eiwit en klop dit tot zachte pieken.
  • Roer de wortel en de rozijnen (en eventueel overgebleven vocht) door het bloemmengsel. Vouw het eiwit erdoor en verdeel het beslag dan over de muffinvormpjes. Klop even op het aanrecht om het beslag te egaliseren. Bak de muffins voor ongeveer 20-30 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Om de frosting te maken, roer je de roomkaas los met het sinaasappelsap. Doe de poedersuiker en sinaasappel rasp erbij. Klop dit niet te lang. Roer het citroensap erdoor. Als de muffins helemaal zijn afgekoeld verdeel je de frosting over de muffins. Bestrooi daarna – optioneel – met nog wat oranje sprinkels.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 327kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwit: 5g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 0.003g | Cholesterol: 44mg | Natrium: 188mg | Kalium: 289mg | Vezels: 2g | Suiker: 17g | Vitamine A: 4190IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 59mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.