Boerenkool, gehakt, romige aardappelpuree en een knapperig korstje van gebakken kaas. Dat is absoluut een perfect wintergerecht!

Boerenkool ovenschotel

Boerenkool ovenschotel

Mijn moeder maakte vroeger boerenkool op de ouderwetse manier. Althans ouderwets volgens mijn moeder, want er zijn ongetwijfeld genoeg mensen die het anders doen. Maar zij kookte de boerenkool eerst tot snot en vervolgens prakte ze er aardappels door. Ik was geen fan. Sterker nog; boerenkool stond, samen met spruitjes, in mijn top 3 van ‘dit wil ik niet eten’.

Pas jaren later, ik woonde inmiddels al een tijdje op kamers, at ik boerenkool en het bleek verrassend lekker. Fast forward naar vandaag waar ik absoluut fan ben van boerenkool. Zo lekker! En deze boerenkool ovenschotel is een van mijn favoriete winterse ovenschotels.

Boerenkool ovenschotel

Lekker gekruid

De basis van deze boerenkool ovenschotel is natuurlijk de boerenkool. Die wordt eerst gewokt voor ongeveer 5 minuten en daarna gaat er slagroom, bouillon en zout en peper bij. Dit laat je even een minuutje of 10 stoven in de wok.

De aardappelpuree maak je lekker op smaak met kaas, boter en melk. Proeven en voeg eventueel zout en peper nog toe indien nodig. De aardappelpuree moet lekker smeuig zijn. Zeker niet te droog. Eventueel extra melk of boter toevoegen waar nodig.

Het gehakt bak je rul in de koekenpan en hier voeg je tomatenpuree aan toe en zout en peper. Als je van pittig houdt dan is dit ook heerlijk om er nog wat tabasco of chilipoeder doorheen te doen. Ik maak het ook vaak met een beetje pikant gerookt paprikapoeder. Heerlijk als extra toevoeging en geeft het meteen een beetje een gerookte smaak.

Opbouwen

Vervolgens bouw je de ovenschotel op door te beginnen met een laag boerenkool, dan een laag gehakt en dit herhaal je nog een keer. Dit hoeft overigens niet. Als je het makkelijk vindt kun je natuurlijk ook gewoon de boerenkool erin doen, gehakt erop en eindigen met de aardappelpuree.

Hierover komt dan nog extra geraspte kaas en je zet het vervolgens in de oven voor ongeveer een minuut of 30 of tot de kaas goed gesmolten is. Te garen hoeft het niet meer dus concentreer je op de bovenkant. Ik vind het lekker om op het laatst de gril er nog even overheen te zetten, zodat je een lekker krokant korstje van kaas krijgt.

Eet smakelijk!

Boerenkool ovenschotel
Boerenkool ovenschotel

Boerenkool ovenschotel met krokant kaaskorstje en gehakt

5 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een heerlijke ovenschotel met boerenkool, gehakt en puree om lekker samen van te genieten
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Materiaal

  • Ovenschaal van 25 cm vierkant

Ingrediënten

  • 500 gr aardappelen geschild
  • 500 gr boerenkool fijn gesneden
  • 300 gr rundergehakt
  • 100 gr spekjes
  • 200 gr kaas geraspt
  • 3 el tomatenpuree
  • 3 el bladselderij fijn gesneden
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • 1 dl slagroom
  • 1,5 dl hete melk
  • boter
  • zout en peper

  • Oven voorverwarmen op 200˚C , wok en koekenpan op fornuis klaar zetten. Op het aanrecht een mooie (liefst beetje hoge) ovenschaal neerzetten
  • Aardappels met zout gaar koken (20- 25 minuten). Aardappels stampen, hete melk, helft van de kaas en de selderij erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout
  • Reepjes spek in wok krokant bakken en vervolgens de boerenkool toevoegen en een minuut of vijf roerbakken. Hierna slagroom, bouillon en wat zout en peper toevoegen en de boerenkool ± 10 minuten laten stoven.
  • Gehakt in koekenpan bruin bakken en gelijk met vork losmaken. Tomatenpuree toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Mengsel een minuut of vijf laten sudderen. Als je van een beetje pittig houdt, druppel je er een beetje tabasco bij.
  • In de ovenschaal een laag boerenkool scheppen en hierop een laag gehakt scheppen. Vervolgens weer een laag boerenkool en nog een laag gehakt hier bovenop scheppen. Afdekken met een dikke laag van de gekruide aardappelpuree en de rest van de geraspte kaas er overheen strooien. In midden van de oven zo’n 30 minuten laten staan. Laatste vijf minuten even de grill aanzetten (als je die in de oven hebt) voor een mooie, goudbruine en krokante korst.
  • Uit de oven halen en smullen maar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 791kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwit: 38g | Vet: 57g | Verzadigd vet: 26g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 1g | Cholesterol: 172mg | Natrium: 1011mg | Kalium: 1371mg | Vezels: 8g | Suiker: 6g | Vitamine A: 13531IU | Vitamine C: 143mg | Calcium: 770mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer boerenkoolrecepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.