Een heerlijke verrassende pasta maaltijd van spaghetti met boerenkool, amandelen en feta. Probeer het zelf eens!

spaghetti met boerenkool

Spaghetti met boerenkool

Hoe ik precies op het idee kwam om deze spaghetti met boerenkool te maken weet ik niet meer. Er zijn een aantal groentes die min of meer standaard zijn als het aankomt op combinaties met pasta. We kennen allemaal wel de pasta bolognese of een aglio e olio of een eenvoudige pastasalade met pesto, maar boerenkool en spaghetti is niet perse een combinatie die een twee drie voor de hand ligt.

En dat is jammer want dit is echt een heel erg lekkere pasta. Mocht het nu niet meer boerenkool seizoen zijn, dan kun je ook andijvie of spinazie gebruiken. Andere smaak maar ook lekker. Boerenkool is altijd wat steviger en vind ik in dit gerecht heel lekker. Bovendien is het weer eens een hele andere manier om boerenkool te gebruiken.

Spaghetti met boerenkool

Vegetarisch

Ik maakte dit keer een vegetarische pasta. Ten eerste hoef ik niet perse elke dag vlees te eten en in dit gerecht mis je vlees absoluut niet. Door de amandelen en de feta gebeurd er genoeg in het gerecht en is het super lekker. Ik serveer de spaghetti met boerenkool met wat extra basilicum erover en natuurlijk met parmezaanse kaas. Want alles wordt lekkerder met parmezaanse kaas!

Om de spaghetti met boerenkool te maken gebruik je relatief veel boerenkool. Ik ben hier uitgegaan van 500 gram voor 4 personen, omdat de boerenkool behoorlijk slinkt. Maar kijk even wat logisch is. Wacht met toevoegen van de boerenkool tot het goed genoeg geslonken is zodat je kunt zien hoeveel extra er nog nodig is.

Je bakt de boerenkool eerst met het uitje en de knoflook in een pan tot de boerenkool mooi gaat glanzen en wat zachter wordt. Zoals gezegd, check op dit moment even of die 500 gram niet teveel is.

Leeg bord met nog wat spaghetti

Nadat de boerenkool goed geslonken is voeg je wat kookroom en feta toe zodat het wat kan indikken en de feta door de boerenkool kan smelten. Bewaar wat van de feta zodat je er ook nog wat overheen kunt kruimelen.

Gehakte amandelen

Voor de amandelen heb ik voor de spaghetti met boerenkool dit keer gewone amandelen gebruikt, maar ik ben ook fan van de gezouten gerookte amandelen. Dat maakt het geheel wat zouter dus dat is natuurlijk geen must. Maar wel heel erg lekker.

Wat gaat er in de boerenkool spaghetti?

  • spaghettti
  • olijfolie
  • chilivlokken
  • knoflook
  • ui
  • boerenkool
  • amandelen
  • feta
  • kookroom
  • parmezaanse kaas
  • basilicum

Boerenkool bereiden

Boerenkool is een vrij harde groente. Dat betekent dat het goed zijn vorm behoudt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld spinazie wat veel meer slinkt. Nu slinkt boerenkool ook, maar blijft toch steviger. Ik bak de boerenkool in dit recept simpelweg mee in de pan. Dat maakt het zacht genoeg voor mij. Dat geldt overigens voor rauwe boerenkool. Gebruik je diepvries dan is de structuur van de boerenkool al anders en dus zachter. Let dan op extra vocht in de boerenkool. Laat dat even goed verdampen als je de boerenkool bevroren (in van die blokjes) toevoegt aan de pan. Je hebt dan iets langer nodig om de boerenkool blokjes te laten ontdooien in de pan. Of zorg dat ze al van tevoren ontdooid zijn.

De kookroom is vooral om even lekker een beetje vocht aan de pan toe te voegen en de feta goed te laten mengen. Je kunt het weglaten als je geen kookroom wilt gebruiken.

Veel gestelde vragen over de spaghetti met boerenkool

Kan ik een andere pasta gebruiken?

Ja dat kan prima. Gebruik jouw favoriete pastasoort. Ik vond de combinatie spaghetti met de vulling heel lekker, maar penne of gewone macaroni kan natuurlijk ook prima.

Wat voor vlees kan ik toevoegen aan de spaghetti?

Liever wel vlees? Probeer deze spaghetti met boerenkool dan eens te maken met stukjes kip. Kruid die even lekker met peper, zout en misschien wat gerookte paprika en bak ze bij stap 2 na de ui en knoflook mee.

Ik hou niet van feta. Kan ik dit weglaten?

Dat kan wel. Feta zorgt hier wel voor de romigheid in het gerecht. Wil je het weglaten dan kun je het vervangen voor bijvoorbeeld wat creme fraiche erdoor of – als je helemaal geen room of iets dergelijks wilt gebruiken – vervang voor 1 of 2 eetlepels pesto.

Spaghetti met boerenkool

Spaghetti met boerenkool, amandelen en feta

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 300 gr spaghetti
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 500 gr boerenkool schoongemaakt, gesneden
  • 75 gr amandelen geroosterd, gehakt
  • 100 gr feta verkruimeld
  • 50 ml kookroom
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • Verse basilicum

  • Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking terwijl je de rest van het gerecht bereidt. Bewaar wat van het kookvocht bij het afgieten.
  • Zet een grote koekenpan op het vuur met de olijfolie. Bak hierin eerst het uitje glazig, voeg dan de knoflook en de chilivlokken toe en bak dit even mee.
  • Voeg de boerenkool toe en bak tot deze mooi glanst en gaar is.
  • Verkruimel de feta over de pan en laat het meesmelten met het gerecht. Voeg wat kookroom toe en laat dit even indikken.
  • Serveer de spaghetti met de boerenkool en strooi hierover de gehakte amandelen en de parmezaanse kaas. Voeg eventueel verse basilicum toe.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 664kcal | Koolhydraten: 70g | Eiwit: 26g | Vet: 33g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Transvet: 1g | Cholesterol: 45mg | Natrium: 569mg | Kalium: 832mg | Vezels: 11g | Suiker: 5g | Vitamine A: 13023IU | Vitamine C: 119mg | Calcium: 673mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze recepten met boerenkool

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.