Pasta aglio e olio
Pasta aglio e olio oftewel pasta met knoflook en olie. Een van de eenvoudigste pastagerechten maar o zo lekker! Hoe je dit simpele gerecht maakt zie je hier!
Pasta aglio e olio
Tom houdt over het algemeen van pasta met veel saus. Rode saus, witte saus, dat maakt hem niet zoveel uit, maar het moet vooral vochtig zijn… Ik daarentegen kan het meeste genieten van een eenvoudige pasta met minimale ingrediënten.
Mijn absolute favoriet is nog altijd een pasta gerecht dat ik at in Toscane in een kleine bistro. Het was pici (een soort dikke spaghetti of hele lange elleboogjes) met zwarte peper en pecorino. Nothing more, nothing less… Zo verschrikkelijk lekker! Natuurlijk vind ik een goede bolognese ook heerlijk, maar deze pasta is toch wel een van mijn favorieten. Er bestaan heel veel variaties op maar in de basis is het simpelweg pasta met knoflook en olie.
Deze variant heeft iets meer pit door de rode peper en wat gezellig meer kleur door de peterselie en wordt natuurlijk gegeten met parmezaanse kaas.
Om de spaghetti aglio e olio te maken heb je relatief veel olijfolie nodig. Vind je het teveel dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om minder olie te gebruiken maar het recept is nu eenmaal met veel olie. Vandaar ook de naam. 🙂 Voor het bakken van de knoflook laat je het op laag vuur een beetje sudderen. Je wilt dat de olie de smaak van de knoflook goed opneemt, zonder dat de knoflook verbrandt.
Het spreekt misschien voor zich maar zorg dat je een goede olijfolie gebruikt. Het is allesbepalend voor de smaak. Ook lekker om vlak voor serveren nog wat extra virgin olijfolie over het gerecht te drizzelen. Wil je minder olie gebruiken dan schep je gewoon wat minder olie over de pasta heen. Dat kan prima.
En dan met lekker veel parmezaanse kaas serveren!
Spaghetti aglio e olio | spaghetti met knoflook en olie
Ingrediënten
- 300 gr spaghetti
- 6 teentjes knoflook dun gesneden
- 120 ml goede olijfolie
- 1 rode chili peper of rode chili vlokken
- 2 takjes peterselie fijn gesneden
- vers gemalen zwarte peper
- zout
- parmezaanse kaas geraspt naar smaak
Instructies
- Breng een grote pan met water aan de kook met zout. Kook de spaghetti en roer af en toe om zeker te weten dat de strengen pasta los blijven.
- Afhankelijk van je pasta soort zal dit 10-12 minuten duren. Zorg dat de pasta al dente is.
- Rooster de knoflook langzaam op medium hoog vuur in de olijfolie, Dit zal ongeveer tien minuten duren als je het goed wilt doen. Doe de knoflook en olie in een koude pan en zet die op het vuur. Zet het lager zodra de olijfolie een beetje begint te bubbelen. Bak tot de knoflook goudbruin is geworden, maar laat niet aanbranden! Verwijder van het vuur.
- Als je chili vlokken gebruikt roer je die direct door de pasta. Als je verse chili peper gebruikt, zorg dan dat het flinterdun is gesneden en roer dit door de pasta.
- Giet de olijfolie en de knoflook op de pasta, doe de peterselie erbij en de helft van de geraspte kaas en roer om te combineren.
- Serveer de pasta met de rest van de parmezaanse kaas.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Simple, yet refined tasting! my kind of pasta dish.
Cheers,
Rosa
Thanks so much Rosa!
Hier lust ik nu wel een bordje van 😉 pasta’s op z’n meest simpel zijn vaak het lekkerst he. Zoiets at ik ooit in Venetië en dan nog wat schelpjes erdoor.
Ja ik vind dat echt wel zo… Hoe minder ingredienten hoe lekkerder het wel lijkt te zijn!
Dit is een van mijn favoriete pastagerechten!
Dit blijft een heerlijk recept! Yum!
En wat een ontzettend mooie foto!!
Dank je wel Emma! Ja ik vind het ook een heerlijk recept!
Een heerlijke klassieker!
Echt wel. En lekker ook!
Idd een toprecept…….zo simpel maar heerlijk. Ook heel lekker met ansjovis erdoor!
Goed idee Leon! Ga ik volgende keer eens doen!