Pasta of spaghetti aglio e olio oftewel pasta met knoflook en olie. Een van de eenvoudigste pastagerechten maar o zo lekker! Hoe je dit simpele gerecht maakt zie je hier!

Pasta aglio e olio

Pasta aglio e olio

De Italiaanse keuken is mijn held als het aankomt op smaak met minimale ingredienten. Pasta aglio e olio oftewel pasta met olie en knoflook is daar het ultieme voorbeeld van. Het is snel klaar en ondanks de weinig ingrediënten is het ontzettend smakelijk. Behalve de knoflook en olie zijn chilipepers essentieel voor dit gerecht.

Pasta aglio e olio

Pittig

Ondanks de drie basis ingrediënten van de pasta aglio e olio is het belangrijk dat de pasta lekker pittig is. Je kunt dat doen op twee verschillende manieren. De eerste is met (gedroogde) chilivlokken en de tweede is met verse rode pepers. Wil je het wat minder pittig? Gebruik dan verse chili peper en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. De chilivlokken zijn over het algemeen pittiger.

Voor de ultieme pittige smaak laat ik zowel de knoflook als de chilipeper meebakken in de olijfolie. Op die manier komen de smaken goed naar boven.

Hoe lang moet de knoflook bakken?

Hoe lang je de knoflook moet bakken in de olijfolie is een kwestie voor voorkeur. Hoe langer je het rustig laat verhitten des te meer smaak er in de olie zal komen. Belangrijk is het vooral dat je zorgt dat de knoflook niet te bruin wordt. Bruine knoflook wordt bitter en dat is niet lekker. Let daar dus op. Ik zorg ervoor dat de olijfolie tegen het kookpunt aan blijft zitten en op heel laag vuur staat. Ik laat het vaak een kleine tien minuten pruttelen, maar korter kan zeker ook. Sommige recepten laten de knoflook slechts 1 minuut bakken. Kan ook, maar ik vind dat persoonlijk te kort.

Hoeveel olijfolie heb je nodig in de aglio e olio?

De naam van het recept is natuurlijk niet voor niks; pasta met olie dus ja er gaat relatief veel olie in het recept. Het luistert niet heel erg nauw dus je kunt gerust minder gebruiken dan de 120 ml die ik hier heb gebruikt. Minder dan 60 ml zou ik niet doen. Dan wordt de pasta te droog.

Deze variant heeft iets meer pit door de rode peper en wat gezellig meer kleur door de peterselie en wordt natuurlijk gegeten met parmezaanse kaas.

Welke olijfolie moet ik gebruiken?

Het allerbelangrijkste hier is om een goede olijfolie te gebruiken. Liefst een mooie kwaliteit extra virgin olijfolie. Omdat de olijfolie bepalend is voor de smaak van je gerecht is het dus niet handig om een goedkope olijfolie uit de supermarkt te gebruiken. Omdat je extra virgin gebruikt is het heel belangrijk om de olie niet te hoog te verhitten.

Het rookpunt van extra virgin olijfolie ligt op 185˚C. Daarboven gaan er belangrijke stoffen verloren en ontstaan er schadelijke stoffen. Je kunt de olie dus het beste net tegen het kookpunt aanhouden. Dan gaan er geen fijne stofjes verloren en profiteer je van de beste smaak.

Pasta aglio e olio closeup

Wanneer gaat de chilipeper erbij?

Om te voorkomen dat de olie te pittig wordt voeg ik de chili meestal halverwege toe. Dus als je 10 minuten aanhoudt, na een minuut of vijf. Je hoeft het in principe niet lang mee te bakken.

Als extra toevoeging aan de pasta aglio e olio voeg ik ook nog wat verse peterselie toe en natuurlijk veel parmezaanse kaas. Want alles is lekkerder met kaas. De peterselie kun je natuurlijk ook vervangen door basilicum.

Pasta aglio e olio

Spaghetti aglio e olio | spaghetti met knoflook en olie

4.67 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Deze heerlijke en eenvoudige spaghetti aglio e olio oftewel spaghetti met knoflook en olie is perfect als snelle maaltijd
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 300 gr spaghetti
  • 6 teentjes knoflook dun gesneden
  • 120 ml goede olijfolie
  • 1 tl chili vlokken of meer naar wens
  • 2 takjes peterselie fijn gesneden
  • vers gemalen zwarte peper
  • zout
  • 100 gr parmezaanse kaas geraspt naar smaak

  • Je begint de pasta aglio e olio door een grote pan met water aan de kook te brengen met zout. Wees niet zuinig met het zout in het water. Roer even door zodat de pasta niet aan elkaar blijft kleven.
  • Kook nu de pasta tot deze al dente is. Hoe lang dat precies duurt is uiteraard afhankelijk van je pasta. Check dus de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je de pasta afgiet, bewaar je wat van het kookvocht.
  • Nu is het de beurt om de knoflook te bereiden. Ik hak hiervoor de knoflook om te beginnen heel fijn. Ik haal het niet door de knoflookknijper. Dat vind ik vaak net weer te fijn. Dunne plakjes knoflook werkt ook heel goed.
  • Neem een koekenpan en doe hier een goede kwaliteit olijfolie in. Voeg de stukjes knoflook direct toe. Verwarm dit nu op laag vuur. Er mogen her en der een paar bubbeltjes in het oppervlak van de olie komen maar het moet zeker niet vol koken. Zodra het bubbelt zet je het vuur lager.
  • Je laat het nu op die lage temperatuur voor ongeveer 10 minuten rustig pruttelen. Halverwege de kooktijd voeg je de chili toe. Het idee is natuurlijk dat de olie de smaak van de knoflook en de chili opneemt. Zorg dat het niet aanbrandt. Niks zo vervelend als verbrande knoflook. Haal de pan na ongeveer 10 minuten van het vuur. Of eerder als je ziet dat de knoflook bruin genoeg is.
  • Als je pasta gaar is en afgegoten doe je het weer terug in de pan waarin je het hebt gekookt. Giet nu de olie met de knoflook bij de pasta in de pan en schud het geheel goed om. Je kunt nu een beetje van het kookvocht toevoegen om het wat romiger te maken.
  • Doe de peterselie erbij en plus wat van de geraspte parmezaan. Schud alles goed om.
  • Serveer de pasta met de rest van de parmezaanse kaas.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 555kcal | Koolhydraten: 59g | Eiwit: 10g | Vet: 31g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 22g | Natrium: 7mg | Kalium: 225mg | Vezels: 3g | Suiker: 3g | Vitamine A: 150IU | Vitamine C: 18mg | Calcium: 26mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze eenvoudige pastarecepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.